Υπεγράφη η σύμβαση για αναβάθμιση του Βιολογικού

Υπεγράφη η σύμβαση  για αναβάθμιση του Βιολογικού

Υπεγράφη η σύμβαση για αναβάθμιση του Βιολογικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 398 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Φ. Χατζηδιάκος

Η σύμβαση για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού της Ρόδου, έργο που “αγγίζει” τα δύο εκατομμύρια ευρώ, υπεγράφη χθες από τους εκπροσώπους της ΔΕΥΑΡ και της Εταιρίας «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και σηματοδοτεί την ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στο νησί, την ίδια στιγμή που, όπως ανέφερε χθες ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η ΔΕΥΑΡ έχει δαπανήσει περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους σε έργα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωσή τους.

Συγκεκριμένα, χθες, στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν εκτός από τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρο Μανωλάκη, ένας εκ των Διευθυντών του Τμήματος νερών της Εταιρείας, ο κ. Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, επίσης ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Καρατζιάς και οι υπηρεσιακοί κ.κ. Μανόλης Διακομανόλης και Καραβόλιας.
Παίρνοντας καταρχάς τον λόγο ο Δήμαρχος, μίλησε για μία προσπάθεια που γίνεται για την υποστήριξη ή τη συντήρηση, την ανακαίνιση και την κατασκευή νέων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος η οποία είναι από τις πρώτες προτεραιότητές τους γιατί είμαστε στο πρώτο τουριστικό νησί το οποίο όμως έχει παλιές υποδομές.

Ένα θέμα, άλλωστε, το οποίο τέθηκε στους Υπουργούς και τον πρωθυπουργό κατά τις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου εδώ τις προηγούμενες ημέρες, ότι δηλαδή η Ρόδος θεωρείται και είναι αδικημένη από πλευράς υποδομών που χρονολογούνται από τις δεκαετίες του ’80 ή του ’90 όπως είναι η συγκεκριμένη, που όμως είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος και για την εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ, βέβαια, για όλα αυτά χρειάζονται γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να πει ότι ακριβώς εδώ είναι το στοιχείο της αδικίας εις βάρος της Ρόδου αφού όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, τη χρησιμοποιούν ως μία παχιά αγελάδα που αυξάνει το ΑΕΠ στον τομέα του τουρισμού αλλά όταν χρειαστεί να στηρίξουν αυτές τις υποδομές παραπέμπουν το θέμα είτε στο Δήμο είτε στη ΔΕΥΑΡ.
Η τελευταία, αυτή τη στιγμή, είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στο Αιγαίο.

Είχαμε λοιπόν έναν Βιολογικό που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1993, επί Δημαρχίας Κόκκινου, ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε από το 1998 και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση-πλην των απαραίτητων συντηρήσεων και καθαρισμών βέβαια που γίνονταν από τη ΔΕΥΑΡ.
Όμως, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδιάκος, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, ο τουρισμός της Ρόδου έχει πολλαπλασιαστεί όπως και ο μόνιμος πληθυσμός της, αυτές οι υποδομές είχαν προβλεφθεί τότε σε άλλη βάση και είναι αδύνατον να εξυπηρετήσουν τις σημερινές ανάγκες του νησιού.

Για τον λόγο αυτό, από το 2013 ξεκίνησε μία μελέτη για την αναβάθμισή του, το 2014 με το που ανέλαβαν είδαν πού βρίσκεται αλλά η γραφειοκρατία και η αλλαγή της νομοθεσίας έφεραν προσκόμματα και τελικά ο διαγωνισμός έγινε με τη νομοθεσία 4412 του 2016, ακολούθησαν ενστάσεις κτλ.
Όμως, σήμερα, αφού πέρασαν όλα αυτά, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να υπογράφουν μία σύμβαση που έχει να κάνει με την αναβάθμιση της εγκατάστασης της επεξεργασίας λυμάτων Ρόδου, του Βιολογικού στο Βόδι δηλαδή, με προϋπολογισμό 1.936.000 ευρώ, από ίδια έσοδα της ΔΕΥΑΡ. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος θέλησε να κάνει μία…σούμα των ποσών που έχει δαπανήσει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΡ για τέτοια έργα.

Αναλυτικά: 2 εκατ. ευρώ για τον Βιολογικό, 500 χιλιάδες ευρώ για το δίκτυο Αφάντου, 500 στο Τσαΐρι για το δίκτυο ύδρευσης, 300 χιλιάδες ευρώ για τα Στεγνά που θα ξεκινήσουν, 500 χιλιάδες ευρώ οι μελέτες γι’ αυτά, 1 εκατ. ευρώ περίπου για την κάλυψη των αναγκών του δικτύου στη Νότια Ρόδο και της δεξαμενής, 1,2 εκατ. ευρώ ο διαγωνισμός για τις αντλίες που έρχονται τώρα για να συντηρήσουν όλα αυτά, 1,3 εκατ. ευρώ για τρέχοντα υδραυλικά υλικά για την αντιμετώπιση των αναγκών.

Δηλαδή, κοντά στα 10 εκατ. ευρώ έχει δαπανήσει μόνο για τις εγκαταστάσεις και όπως είπε μπορεί να έρχονται εταιρείες να φέρνουν την τεχνογνωσία αλλά γίνεται και δουλειά και ταυτόχρονα διατίθενται πάρα πολλά χρήματα μέσα από τη ΔΕΥΑΡ στην τοπική οικονομία.
Στη συνέχεια, είπε ότι αυτονόητο είναι ότι ο επόμενος στόχος, που τέθηκε και στο αναπτυξιακό, είναι να λυθεί το θέμα των βιολογικών και στα μικρά χωριά αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που είναι το αποχετευτικό του Αρχαγγέλου, των Κολυμπίων και των Αφάντου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να έχουν καταλήξει και να έχουν διερευνήσει τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται ώστε να λυθεί οριστικά το σύνολο του προβλήματος πάνω στο νησί. Όπως έκανε γνωστό, τον Ιούνιο αναμένεται να γίνει μία συνάντηση με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, το Δήμο και την Περιφέρεια, για να λυθεί αυτό το σοβαρό ζήτημα.
Αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ευχήθηκε μέσα από αδιάβλητους διαγωνισμούς να έχουμε σοβαρές Εταιρείες οι οποίες θ’ αναλαμβάνουν την κατασκευή αυτών των έργων, με σύγχρονη τεχνογνωσία.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το έργο αυτό είχε μία ιδιαίτερη δυσκολία αφού δεν επρόκειτο για καινούργιο και έπρεπε η Εταιρεία που θα αναλάμβανε την αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ να έχει τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις ενώ ευχήθηκε να παραδώσουν το έργο μέσα στο συμβατικό χρόνο και να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία του ΒΙΟΚΑ της Ρόδου, μέχρι να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι πλέον η επέκτασή του, έργο προϋπολογισμού μόνο στον Βιολογικό 27 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «μ’ αυτά τα έργα δίνουμε μία πολύ καλή απάντηση στους συμπολίτες μας οι οποίοι καθημερινά διερωτώνται πού πηγαίνουν τα χρήματα από τα τέλη στους λογαριασμούς ή από τα πάγια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 10 εκατ. ευρώ σχεδίασαν, δημοπράτησαν και υλοποιούν έργα ως ΔΕΥΑΡ και συνεχίζουν να υλοποιούν και άλλα έργα μικρότερου μεγέθους και σημασίας, ωστόσο δεν παύει να πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας για το νησί.

Είπε, ακόμη, ότι η καθημερινότητα είναι εκείνο που τους απασχολεί στην αρχή της φετινής θερινής περιόδου, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν να σχεδιάζουν για το μέλλον, όσο τους επιτρέπεται.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένας μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που έχει περάσει τα δεκαπέντε έτη ζωής, και φυσιολογική φθορά έχει υποστεί αλλά και από τις αλλαγές στην τεχνολογία κατέστη πλέον απαραίτητο να πάνε σε ανανέωση και εκσυγχρονισμό.
Το ίδιο θα κάνουν και με άλλα κομμάτια με τα οποία ασχολείται η ΔΕΥΑΡ αφού, σιγά-σιγά, η τεχνολογία ξεπερνάει πλέον αυτά που είχαν σχεδιαστεί και είχαν εγκατασταθεί πριν από αρκετά χρόνια, προκειμένου να συμβαδίσουν με τα σημερινά δεδομένα.

Ευχαρίστησε και εκείνος τον Δήμαρχο, τη Διοίκηση και τους υπηρεσιακούς της ΔΕΥΑΡ που, όπως είπε, καθημερινά δίνουν μάχη για να φέρει έργα στο νησί.
Επόμενος στόχος, πέραν της καθημερινής διαχείρισης του νερού είναι η διαχείριση των λυμάτων στο νησί το οποίο είναι ένα θέμα που όχι μόνο η Ρόδος αλλά και η υπόλοιπη χώρα πρέπει να ασχοληθεί μέσα στο 2018 αφού βεβαιώνονται αρκετά αυστηρά πρόστιμα από την Ε.Ε. Οι ίδιοι είναι έτοιμοι από πλευράς μελετών αλλά πρέπει να βρουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ»
Από πλευράς της Εταιρείας που είναι ο ανάδοχος του έργου, ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε ότι, αυτή τη στιγμή, σε παγκόσμια κλίμακα η «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» βρίσκεται στην πέμπτη-έκτη θέση στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση νερών και βιολογικών καθαρισμών.
Ευχαρίστησε και εκείνος και συνεχάρη τους υπηρεσιακούς της ΔΕΥΑΡ που, όπως είπε, χειρίστηκαν όλη τη διαγωνιστική διαδικασία με άψογο τρόπο.

Ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συνήθως είναι πολύ πιο δύσκολο να συντηρείς μία παλιά εγκατάσταση από το να φτιάχνεις μία καινούργια, σημείωσε στη συνέχεια ότι, λαμβάνοντας υπόψη, πρώτον, ότι ο ΒΙΟΚΑ της Ρόδου είναι ένας από τους μεγαλύτερους και τους πιο παλιούς στη χώρα, ότι έχει όλα τα στάδια επεξεργασίας και ότι, δυστυχώς, η πολιτεία έφτιαξε τους Βιολογικούς αλλά κανένας δεν έχει καταλάβει ότι χρειάζονται χρήματα για να συντηρηθούν που είναι πολύ βασικό.

Είπε, στη συνέχεια, ότι η ΔΕΥΑΡ έδωσε μία μεγάλη μάχη να κρατήσει ζωντανή την εγκατάσταση μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας κάθε όριο αντοχής του μηχανολογικού εξοπλισμού κυρίως και είναι στην κατάλληλη στιγμή που αποφάσισε να προχωρήσει στην επισκευή, αντικατάσταση ενός τμήματος του εξοπλισμού, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη και πιο αποδοτική λειτουργία του Βιολογικού.
Στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουν και είπε ότι αποκτώντας και οι ίδιοι μία καλύτερη εικόνα του όλου έργου ενδεχομένως να μπορέσουν να το ολοκληρώσουν και γρηγορότερα.
Τόνισε, ακόμη, ότι μέσα στη διακήρυξη υπήρχε μία επιπλέον μονάδα που είναι η ασβεστοποίηση της λάσπης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Για τον Βιολογικό βοθρολυμάτων, τέλος, ο κ. Καραβόλιας είπε ότι αυτή τη στιγμή, και νομικά και ουσιαστικά, έχει ενοποιηθεί με τον Βιολογικό των αστικών λυμάτων και ήταν μία αναγκαία διαδικασία που έπρεπε να κάνουν εδώ και πολλά χρόνια αφού είναι ακόμη πιο παλιός.
Μελλοντικά έχει σχεδιαστεί η αναβάθμισή του και η κατάργησή του ουσιαστικά αφού θα ενσωματωθεί με τον Βιολογικό των αστικών λυμάτων όταν επεκταθεί.

Διαβάστε ακόμη

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα