Αναβλήθηκε η δίκη για τα δύο ακίνητα στα Κολύμπια

Αναβλήθηκε η δίκη για τα δύο ακίνητα στα Κολύμπια

Αναβλήθηκε η δίκη για τα δύο ακίνητα στα Κολύμπια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 596 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Για το Μάρτιο του 2019 αναβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η δίκη για την υπόθεση των εκποιήσεων των δύο ακινήτων στα Κολύμπια και της διάθεσης των χρημάτων που εισπράχθηκαν από αυτές.

Όπως είναι γνωστό στην υπόθεση κατηγορούνται, ο πρώην δήμαρχος Αφάντου Σάββας Διακοσταματίου, τέσσερις πρώην δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της τότε Δημαρχιακής επιτροπής καθώς και η πρώην ταμίας του δήμου οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και δη σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας άνω των 150.000.
Η δίκη επρόκειτο να γίνει χθες ωστόσο λόγω προβλημάτων υγείας ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης αναβλήθηκε για το Μάρτιο του 2019.

Η παραπομπή των εμπλεκομένων σε δίκη έγινε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου το οποίο αποφάσισε επίσης να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του πρώην δημάρχου Σάββα Διακοσταματίου και των λοιπών πέντε εμπλεκομένων, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, στρεφόμενης κατά οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνολικό όφελος ή ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Με το ίδιο βούλευμα, έπαυσαν οριστικά λόγω παραγραφής οι ποινικές διώξεις που είχαν ασκηθεί σε βάρος άλλων έξι μελών του πρώην δημοτικού συμβουλίου Αφάντου για τις κατηγορίες της απιστίας και της υπεξαίρεσης περί την υπηρεσία από κοινού, από την οποία η ελάττωση της περιουσίας είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που φέρεται ότι τελέστηκε στ’ Αφάντου Ρόδου στις 6-4-2010.

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον Οκτώβριο του 2011 όταν ο δημοτικός σύμβουλος Αφάντου Μιχάλης Μαχραμάς δια του δικηγόρου του κ. Άκη Δημητριάδη κατέθεσε αίτηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, με αφορμή τη μη χορήγηση στοιχείων σχετικά με τις εκποιήσεις που έχουν γίνει την τετραετία 2001-2010 στα Κολύμπια.

Η εισαγγελική παρέμβαση ήταν άμεση, και ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου παρήγγειλε στον Πταισματοδίκη Ρόδου να διερευνήσει αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα.

Τον Φεβρουάριο του 2017 οι εμπλεκόμενοι είχαν απολογηθεί ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Ρόδου όπου αρνήθηκαν τις κατηγορίες και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς να τους επιβληθεί κάποιος όρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην δήμαρχος Αφάντου είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως «Η Δημοτική Αρχή Αφάντου, με τις δημοπρασίες για τις οποίες κατηγορείται πέτυχε να εισρεύσουν στα ταμεία του Δήμου και για τα δύο (2) τμήματα Β και Γ της συγκεκριμένης κτηματολογικής μερίδας συνολικά το ποσό των 3.063.500,00€ ενώ για τα ακίνητα αυτά η επίσημη εκτίμηση της αγοραίας αξίας τους από τους Ορκωτούς

Εκτιμητές ήταν συνολικά 1.012.700,00€! Δηλαδή τα ακίνητα αυτά εκποιήθηκαν σε τιμή τριπλάσια της εμπορικής αξίας τους και μάλιστα σε μια περίοδο διαρκούς οικονομικής ύφεσης» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Αφάντου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ. πρωτ. 2/150/3-1-2011 πρωτόκολλο παράδοσης –παραλαβής ταμείου πρώην Δήμου Αφάντου, ο πρώην Δήμος Αφάντου παρέδωσε στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ρόδου ως υπόλοιπο ταμείου το ποσό των 892.308,95€ και κανένα απολύτως χρέος, ως αποτέλεσμα και δείγμα συνετής διαχείρισης του Δήμου και της δημοτικής περιουσίας από τη Δημοτική Αρχή, καθόν χρόνο ήταν Δήμαρχος του Δήμου Αφάντου».

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς εμπλεκόμενους, μέλη του πρώην δημοτικού συμβουλίου, αρνήθηκαν την κατηγορία κινούμενοι στις απολογίες τους στο ίδιο πλαίσιο, ενώ και ο ξενοδόχος είχε δηλώσει ότι ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση και πως το μόνο που έκανε ήταν να πλειοψηφήσει σε ένα διαγωνισμό για την αγορά ακινήτου.

Διαβάστε ακόμη

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο

Παλαιστίνιος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και εκβίαση