Αποσοβήθηκε η κρίση για το κλειδί που δόθηκε στον Τσίπρα

Αποσοβήθηκε η κρίση για το κλειδί που δόθηκε στον Τσίπρα

Αποσοβήθηκε η κρίση για το κλειδί που δόθηκε στον Τσίπρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1095 ΦΟΡΕΣ

Επιμένει πάντως στη διαφωνία του για το συγκεκριμένο δώρο ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου

Ένα προσωπικό αναμνηστικό δώρο του Δημάρχου της Ρόδου, πιστό αντίγραφο του κλειδιού της πόλης, ήταν αυτό που έδωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο του αναπτυξιακού συνεδρίου και δεν αποτελεί απονομή τιμητικής διάκρισης που θα απαιτούσε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ξεκαθάρισε χθες ο ίδιος ενώ αυτό ακριβώς ανέφερε, σε ανακοίνωσή του, και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ο οποίος ωστόσο επέμεινε στη διαφωνία του με την κίνηση.

«Τα βρήκαν» Δήμαρχος και Πρόεδρος, μετά από τη συνάντηση που είχαν προχθές το βράδυ και μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την κίνηση αυτή του Δημάρχου, την οποία δεν γνωστοποίησε από πριν ούτε στους συνεργάτες του, φαίνεται ότι λύθηκε το θέμα, τουλάχιστον... ενδοπαραταξιακά. Αναλυτικά:

Ο Δήμαρχος
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος αφού είπε με νόημα ότι «το κλειδί του Δημαρχείου το έχει ο Δήμαρχος, σε πρώτη φάση μέχρι 31/12 του 2019 και πρώτα ο Θεός και την επόμενη θητεία!», συμπλήρωσε:

«Για να ξεκαθαρίσω σε μερικούς που βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν κάποια απωθημένα και να βγουν στον αφρό και στην επιφάνεια, με δηλώσεις στα facebook. Δεν δόθηκε κανένα χρυσό κλειδί της πόλης στον πρωθυπουργό, Όμως, είναι υποχρέωση του Δημάρχου της πόλης, όταν υποδέχεται θεσμικά εκπροσώπους της πολιτείας ή του εξωτερικού, συμβολικά να δίνει κάποιο σημαντικό δώρο. Γιατί, σ’ αυτό το γραφείο, όποιος έχει μπει -γιατί έτσι επιβάλλει η ροδίτικη φιλοξενία- συμβολικά θα πάρει ή κάποιο βιβλίο, τουριστικό οδηγό κτλ. Ήταν αδιανόητο, λοιπόν, να έρθει ο πρωθυπουργός της χώρας και ο Δήμαρχος της Ρόδου να μην του δώσει ένα συμβολικό δώρο».


Επειδή, λοιπόν, κατά τον ίδιο, έγινε πολύς θόρυβος για το τίποτα, θέλησε να εξηγήσει ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στα επίσημα δώρα του κανονισμού που έχει ο Δήμος της Ρόδου για απονομή τιμητικών διακρίσεων. Όπως είπε, δεν ήταν στις προθέσεις του να γίνει διαδικασία τιμητικής διάκρισης του πρωθυπουργού με την παρουσία του εδώ στο αναπτυξιακό συνέδριο και πολύ περισσότερο δεν ήθελε να βάλει τον προβληματισμό στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αν θα πρέπει ή όχι να απονείμουν τιμητική διάκριση στον πρωθυπουργό για την εδώ παρουσία του.

Μάλιστα, είπε στη συνέχεια, ότι, το αν έχει η κοινωνία των νησιών στο σύνολό της παράπονα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο ίδιος ήταν ο πρώτος που το έθιξε στην εναρκτήρια ομιλία του και ξεκαθάρισε ότι εμείς δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με το μεταφορικό ισοδύναμο ούτε με το ειδικό πρόγραμμα γιατί αυτό ήταν η μοναδική νησιωτική πολιτική που εφαρμόστηκε, έστω και στρεβλά.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι από κοινού με το Βόρειο Αιγαίο θα συνεχίσουν την καταρχήν προσφυγή στα όργανα της Ε.Ε. και πιθανώς μέχρι τον Ιούνιο θα κληθούν για να συζητηθεί η υπόθεση αυτή, με ισχυρό νομικό επιτελείο. «Δεν σταματάει εδώ η υπόθεση του ΦΠΑ», διεμήνυσε ο κ. Χατζηδιάκος και ανέφερε ότι οι μειωμένοι συντελεστές ήταν στο χέρι της κυβέρνησης αν θα τους εξίσωνε αλλά τώρα είναι στην Ε.Ε. και θα λυθεί μόνο με την προσφυγή τους.

Συνεχίζοντας το σκεπτικό της απονομής του κλειδιού, είπε ότι γιορτάσαμε τα 70 χρόνια από την Ενσωμάτωση και ο αείμνηστος Γαβριήλ Χαρίτος απένειμε τότε τιμητική διάκριση στον Βασιλιά Παύλο με το χρυσό κλειδί της πόλης. Έτυχε, ο ίδιος, αναζητώντας την ιστορία, και βρήκε το πρωτότυπο του καλουπιού που φτιάχτηκε αυτό το κλειδί το οποίο είχε φυλάξει συμπολίτης μας.

Πήρε, λοιπόν, την πρωτοβουλία όπως είχαν βγει τα συλλεκτικά επίσημα γραμματόσημα, και το είχε δώσει στον Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Μητσοτάκη, και παρήγγειλε ιδίοις εξόδοις, να φτιάξουν αντίγραφα από αυτό το καλούπι, ασημένια-«γι’ αυτούς που έχουν βγει στα κεραμίδια», όπως είπε χαρακτηριστικά-ως ένα πολύ σπουδαίο συμβολικό δώρο σε υψηλούς επισκέπτες γιατί ο συμβολισμός του κλειδιού αυτού έχει γραφτεί στην ιστορία από τον Χαρίτο. Δεν ήταν το κλειδί για... ν’ ανοίξει το Δημαρχείο ο Βασιλιάς Παύλος αλλά συμβόλιζε την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και αυτό ήθελαν να αναδείξουν κατά τον εορτασμό των 70 χρόνων και όχι να γίνει αφορμή για σχόλια, τόνισε ο Δήμαρχος.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι αυτό είχε δοθεί ως δώρο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Μαρτίου του 2017 και όχι ως τιμητική διάκριση. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο κανονισμός προβλέπει ότι το επίσημο εύσημο που παραδίδεται στον επίτιμο δημότη της πόλης είναι το επίχρυσο νόμισμα του Θεού Απόλλωνα και από εκεί και πέρα ακολουθούν κάποιες άλλες κατηγορίες, ανάλογα με την τιμητική διάκριση και πουθενά δεν αναφέρεται το κλειδί της πόλης.

Έτσι, τόνισε ότι έδωσε το κλειδί στον πρωθυπουργό προσωπικά, ως αναμνηστικό δώρο, το ίδιο και στους τρεις Πατριάρχες και χωρίς απόφαση δ.σ. Και είπε: «Τότε, αρκετοί από αυτούς που έχουν βγει στα κάγκελα και στα facebook, ήταν εδώ, παρόντες, και χειροκροτούσαν τον Δήμαρχο όταν έδινε το αντίγραφο του κλειδιού στους πατριάρχες.

Δεν είδα τότε καμία αντίδραση. Μήπως πλησιάζουν εκλογές και μήπως κάποιοι πρέπει ν’ αναδειχθούν νομίζοντας ότι έτσι πυροβολούν τον Δήμαρχο; Δυστυχώς, δεν με ακουμπούν. Πιστεύω ότι έκανα στο ακέραιο την υποχρέωση που είχα να δώσω ένα υψηλού συμβολισμού δώρο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, το κλειδί που συμβόλιζε την Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα».

Όσο για τις αντιδράσεις που υπήρξαν και κυρίως από πλευράς του Προέδρου του δ.σ. που πληροφορίες τον ήθελαν ακόμη και να σκέπτεται να υποβάλει την παραίτησή του, όπως είπε ο Δήμαρχος μίλησε προχθές το βράδυ μαζί του και τον ενημέρωσε ότι…δεν είχε ενημέρωση.

«Ότι ο Δήμαρχος δίνει παντού δώρα το ξέρουν όλοι», είπε ο κ. Χατζηδιάκος και θύμισε ότι έδωσε και στον κ. Μητσοτάκη χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Μανδρακός (σ.σ. βρισκόταν στις Βρυξέλλες) ή άλλα δώρα που δίνει. Όπως εξήγησε, αν ήταν θέμα τιμητικής διάκρισης είχε υποχρέωση να το περάσει μέσω του Προέδρου στο δ.σ. και εκεί θα έλεγε «mea culpa».

Ωστόσο, συνειδητά δεν έφερε θέμα και το είχε συζητήσει πριν με τον Πρόεδρο ότι δεν τίθεται θέμα απονομής τιμητικής διάκρισης γιατί ο πρωθυπουργός στην προκειμένη παρευρέθηκε εδώ στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού συνεδρίου.

Ανέφερε, ακόμη, ότι και η Περιφέρεια έδωσε το επίσημο άλμπουμ με τις φωτογραφίες της, και αναρωτήθηκε μήπως έσφαλε και ο Περιφερειάρχης που έδωσε αυτό το δώρο στον πρωθυπουργό. Αλλά ο ίδιος ήθελε να δώσει το δώρο το συνέδριο γιατί ήταν υψηλού συμβολισμού και θα αδικούσε το δώρο. «Σε έναν πρωθυπουργό δεν δίνεις κρυφά δώρο, το δίνεις δημόσια να το ξέρουν οι πολίτες και αυτό κάνω εγώ», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Μανδρακός
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Πρόεδρος του δ.σ. Ρόδου, μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε, ταυτίζεται με τον Δήμαρχο ως προς το πρακτικό σκέλος της απονομής του δώρου, ότι δηλαδή δεν απαιτείται απόφαση του Σώματος, επιμένει ωστόσο στη διαφωνία του για τον συμβολισμό της επιλογής του «κλειδιού της πόλης» ως αναμνηστικό δώρο.

Αναφέρει συγκριμένα:
«Με αφορμή την επίδοση αναμνηστικού δώρου στον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα από το Δήμαρχο Ρόδου κ .Φώτη Χατζηδιάκο και μετά από συνάντηση που είχα με τον Δήμαρχο αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αθήνα θέλω να δηλώσω τα εξής:

Εκφράζω και δημοσίως την διαφωνία μου με την επίδοση του «κλειδιού της πόλης» ως αναμνηστικού δώρου στον πρωθυπουργό για τον συμβολισμό που σηματοδοτεί η επίδοση του «κλειδιού της πόλης». Δεν θα είχα καμία επιφύλαξη αν δινόταν οποιοδήποτε άλλο δώρο στον πρωθυπουργό. Είναι πάγια και συνήθης τακτική να επιδίδονται διάφορα αναμνηστικά δώρα τόσο από τον δήμαρχο όσο και κατά περίπτωση από αντιδημάρχους σε διακεκριμένους ή επώνυμους επισκέπτες του νησιού μας ως ένδειξη αβροφροσύνης.

Η συγκεκριμένη διαδικασία επίδοσης δώρων δεν χρειάζεται την έγκριση του Δημοτικού συμβουλίου. Η απονομή τιμητικής διάκρισης είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση η οποία βεβαίως απαιτεί την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τον κανονισμό τιμητικών διακρίσεων δεν προβλέπεται η επίδοση του «κλειδιού της πόλης» ως τιμητική διάκριση.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Ρόδου αναφέρεται λεπτομερώς η ιστορία του «κλειδιού της πόλης» που αποτελεί πιστό αντίγραφο του κλειδιού που είχε επιδοθεί στην τελετή της Ενσωμάτωσης το 1948 από τον τότε Δήμαρχο της Ρόδου Γαβριήλ Χαρίτο στον τότε βασιλέα Παύλο. Το συγκεκριμένο κλειδί αναπαράχθηκε με πρωτοβουλία και δική του προσωπική δαπάνη, σε 10 επετειακά αντίγραφα με αφορμή την 70η επέτειο πέρυσι της Ενσωμάτωσης, από τον ίδιο το Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, κάτι που ελάχιστοι συμπολίτες μας γνωρίζουν.

Συνεπώς δεν υφίσταται θέμα παράκαμψης ή αγνόησης του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συγκεκριμένη περίπτωση της επίδοσης ως αναμνηστικού δώρου του επετειακού «κλειδιού της πόλης» στον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα».

Διαβάστε ακόμη

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη

Ο Δήμος Ρόδου θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη

Εθελοντικός καθαρισμός βυθού και ακτής στη Λίνδο

Επανεξελέγη πρόεδρος στο Σωματείο Ξεναγών ο Δ. Σαλαχούρης

Τρία θέματα στο περιφερειακό από την παράταξη του Ν. Παπανικόλα

Αποτελέσματα 14ου διαγωνισμού φωτογραφίας της Dodekanisos Seaways