Πλακάκια από βότσαλο και ξύλινα χειροποίητα σκεύη της Δωδεκανήσου στο Μιλάνο

Πλακάκια από βότσαλο και ξύλινα χειροποίητα σκεύη της Δωδεκανήσου στο Μιλάνο

Πλακάκια από βότσαλο και ξύλινα χειροποίητα σκεύη της Δωδεκανήσου στο Μιλάνο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1166 ΦΟΡΕΣ

Δύο καινοτόμες ιδέες από την περιοχή μας παρουσιάστηκαν σε event στην Ιταλία

Με τέσσερις καινοτόμες ιδέες, οι δύο από τις οποίες προέρχονταν από τα Δωδεκάνησα, εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα, στο event που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «CO-CREATE» το διήμερο 19 και 20 Απριλίου στο Μιλάνο.

Οι δύο ιδέες που αντιπροσώπευαν αντίστοιχα δύο νέα προϊόντα, παρουσιάστηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», η οποία συμμετείχε μαζί με άλλους έντεκα φορείς από διάφορες χώρες, στο συγκεκριμένο έργο, το οποίο είχε σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου ανταγωνιστικών cluster στην περιοχή της Μεσογείου με τη συμβολή του δημιουργικού κλάδου.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν ο τεχνίτης Γιώργος Καμίτσης από την Πάτμο και η σύζυγός του Carine Natali αρχιτέκτονας, με την επιχείρησή τους « L’ atelier Patmos» όπου παρουσίασαν την κατασκευή ξύλινων χρηστικών σκευών, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή τέχνη, σε συνδυασμό με τη χρήση απλών παραδοσιακών εργαλείων, την οικονομία στη χρήση της πρώτης ύλης, και την ανάλογη τεχνογνωσία.

Έδειξαν στους παρευρισκόμενους πώς καταφέρνουν με την ένωση μικρών διαφορετικών ξύλων να κατασκευάζουν ξύλινα μπολ και πιάτα, μπαγκέτες, αλλά και …την παραδοσιακή «κουτάλα» του ανεμόμυλου, στην άκρη του οποίου υπάρχει δεμένο ένα χειροποίητο βραχιόλι απαραίτητο για τη λειτουργία του εξαρτήματος.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Καμίτσης, τα έργα αυτά είναι εύκολο να κατασκευαστούν και μάλιστα μπορούν να αποκτήσουν γεωγραφική ταυτότητα, αναδεικνύοντας κάθε νησί ή κάθε τόπο, και έτσι δεν θα χρειάζεται η εισαγωγή βιομηχανοποιημένων ανάλογων αντικειμένων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή της επιχειρήσής του στο γεγονός αυτό, ήταν μία σημαντική εμπειρία καθώς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να γνωριστεί και με δημιουργούς από άλλες χώρες και να ανταλλάξει ιδέες μαζί τους.

Η δεύτερη ιδέα που παρουσιάστηκε ήταν η παραγωγή πλακιδίου βασισμένη πάνω στην παραδοσιακή τέχνη του βοτσαλωτού της Ρόδου. Την ιδέα παρουσίασε ο πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Κινούς, από την «ΕΥΕΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ», η οποία ασχολείται πολλά χρόνια με την ανακαίνιση κτιρίων, ακόμα και ιστορικών.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο κ. Κινούς, έχοντας μεγάλη εμπειρία στο αντικείνενο, επειδή το βοτσαλωτό είναι αρκετά συνηθισμένο στην περιοχή μας και χρησιμοποιείται ως επένδυση στα δάπεδα ή στους τοίχους, και λόγω του ότι η εργασία αυτή κοστίζει και πρέπει να γίνεται επί τόπου από ειδικούς τεχνίτες, προέκυψε η ιδέα αλλά και η ανάγκη αυτό να… βιομηχανοποιηθεί.


Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα τέτοιο πλακάκι διαστάσεων 35Χ35 εκατοστά φτιαγμένο από βότσαλα θάλασσας και παρουσιάστηκε στο Μιλάνο, αποσπώντας καλές κριτικές, καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο εμπόριο.

Σύμφωνα με τον κ. Κινούς, στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν σημαντικές γνωριμίες, αλλά το ζητούμενο είναι πλέον να προκύψει και πρακτικό αποτέλεσμα από αυτό το γεγονός και συγκεκριμένα να προωθηθεί και να υλοποιηθεί η ιδέα, αν και υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να λυθούν όπως το νομικό πλαίσιο για τη συγκέντρωση της πρώτης ύλης, δηλαδή τα βότσαλα.

Πάντως, όπως τόνισε, αν προχωρήσει η ιδέα αυτή, τότε μία παλιά τέχνη θα διασωθεί έστω και με αυτό τον τρόπο και θα διαδοθεί.

Σημειώνεται ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. συμμετέχει από κοινού με άλλους 11 φορείς από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Γαλλία, την Σλοβενία, την Ισπανία και την Πορτογαλία στο συγκεκριμένο έργο. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε προ καιρού επιχειρήσεις παραδοσιακών κλάδων ή σχεδιαστές προϊόντων, που κάλυπταν συγκεκριμένα κριτήρια, να αποστείλουν τις προτάσεις καινοτόμων προϊόντων – ιδεών, προκειμένου να εξεταστεί η ενεργός συμμετοχή τους σε συγκεκριμένες δράσεις του έργου.

Αναζητήθηκαν επιχειρήσεις εν δυνάμει επαγγελματίες ή φοιτητές που δραστηριοποιούνται σε παραδοσιακούς κλάδους (Επιπλοποιοί, Τεχνίτες, Παραδοσιακά Οικοδομικά Υλικά, Μηχανικοί, Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική) καθώς και άτομα/επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον δημιουργικό κλάδο (σχεδιαστές προϊόντων, μακετίστες, μάρκετινγκ, διαφημιστές, φοιτητές κτλ) προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις καινοτόμων προϊόντων – ιδεών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες προοπτικές στον κλάδο τους.

Επελέγησαν οι συγκεκριμένες δύο ιδέες από όσες κατατέθηκαν που υποστηρίχθηκαν από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. λαμβάνοντας μέρος στο event που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου “CO-CREATE” στο Μιλάνο κατά την διάρκεια του design week (19-20 Απριλίου 2018) και στο οποίο συμμετείχαν αντίστοιχες επιχειρήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Στόχος του ήταν είναι να προβληθούν τα καινοτόμα νέα προϊόντα σε επενδυτικό κοινό προκειμένου να προκύψουν συνεργασίες και ενδεχόμενη χρηματοδότηση των νέων ιδεών.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη