Η ονομασία των Σκοπίων

Η ονομασία των Σκοπίων

Η ονομασία των Σκοπίων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 606 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Hλίας Κ. Κυπραίος
Πολιτευτής Δωδεκανήσου

Οι μέχρι τώρα ενέργειες του ΟΗΕ για το διαβόητο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είναι φανερό ότι διακρίνονται από σκανδαλώδη εις βάρος της Ελλάδας μεροληψία και δεν έχουν την απαιτούμενη πειστικότητα, πράγμα που αποδεικνύεται και από την αγνόηση πληθώρας ομοειδών προηγούμενων αποφάσεών του, με τις οποίες απέδωσε ονομασίες σε διάφορες χώρες, ανεξάρτητα από τη βούληση και τις απώτερες επιδιώξεις τους.

Για τους γνωρίζοντες τα πράγματα, η πολυετής καθυστέρηση και το αδιέξοδο στις λεγόμενες «διαπραγματεύσεις» για το όνομα των Σκοπίων, είναι προφανές ότι προκαλούν στην κοινή γνώμη δυσμενείς κρίσεις για τον ΟΗΕ, από την αδιανόητη συμπεριφορά του, ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, δείχνει ότι ασκεί ακαδημαϊκώς και όχι εμπράκτως το ενδιαφέρον του, το οποίο εξαντλείται στον ορισμό ενός διαμεσολαβητή.

Προφανώς οι Σκοπιανοί παραγνωρίζουν την υπεύθυνη και συνετή στάση όλων ανεξαιρέτως των Ελληνικών Κυβερνήσεων και την ειλικρινή τους διάθεση για δίκαιη λύση.

Οι συνεχείς όμως υπαναχωρήσεις και οι καιροσκοπικές αλλαγές των απόψεων των Σκοπίων, οι οποίες εναλλάσσονται με ευκολία από μετριοπάθεια σε προκλητικότητα, πρέπει να οδηγήσουν την Ελληνική Κυβέρνηση να καταγγείλει αυτήν την υποκρισία και το χαμαιλεοντισμό τους, να παύσει κάθε επαφή μαζί τους και να αναθέσει τη διευθέτηση του ονόματος αποκλειστικά και μόνο στον ΟΗΕ.

Έγκριτοι και καλώς γνωρίζοντες τα θέματα και με ιστορικές γνώσεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες, υπογραμμίζουν στην προκειμένη περίπτωση το αυτονόητο δικαίωμα και την υποχρέωση του ΟΗΕ να επιλύσει μονομερώς το θέμα και να αποδώσει στο γειτονικό κρατίδιο το πραγματικό του όνομα που είναι Σκόπια, χωρίς τις πολυετείς και ατέρμονες συζητήσεις, για τις οποίες πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν εξυπηρετούν κανένα άλλο σκοπό, παρά να διαιωνίζουν την εκκρεμότητα.

Οι τεκμηριωμένες αυτές θέσεις των Ευρωπαίων διπλωματών, παρέχουν στην Ελληνική Κυβέρνηση την απαραίτητη διπλωματική πλαισίωση και τα ισχυρά και ακαταμάχητα επιχειρήματα να υπενθυμίσει στον ΟΗΕ προηγούμενες αποφάσεις του, με τις οποίες απέδωσε σε πολλά κράτη ονομασίες, παρακάμπτοντας ατέρμονες και αδιέξοδες «διαπραγματεύσεις» και αλυτρωτικούς παρορμητισμούς που ενθαρρύνονται και από εξωγενείς παράγοντες, με διαφανείς προθέσεις.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μερικά μόνο από τα πολλά κράτη που μεταβλήθηκε από τον ΟΗΕ η ονομασία τους, όπως η Βιρμανία που έγινε Μιανμάρ, το Ζαίρ που έγινε Κογκό, η Περσία που έγινε Ιράν, η Ροδεσία που έγινε Ζιμπάμπουε, το Σιάμ που έγινε Ταϊλάνδη κ.ο.κ., χωρίς να παραλείπουμε τη μετονομασία της Σοβιετικής Ένωσης που ξανάγινε Ρωσία, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εύλογες και δικαιολογημένες αντιδράσεις των απανταχού κομμουνιστικών κομμάτων.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις διαπραγματεύσεις για το πολυσυζητημένο «όνομα» και να ζητήσει από τον ΟΗΕ να εξαντλήσει το κύρος και την εξουσία που διαθέτει, προκειμένου να αποδοθεί στο γειτονικό κρατίδιο η πραγματική του ονομασία που είναι Σκόπια.

Με βάση την εφαρμοσθείσα μέχρι τώρα από τον ΟΗΕ διεθνή πρακτική, το γειτονικό κρατίδιο θα υποχρεωθεί, εντός τακτής προθεσμίας, να εγκαταλείψει τους τεχνητούς αλυτρωτισμούς και να αποδεχθεί την πραγματική του ονομασία Σκόπια που του προτείνεται από την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Εναπόκειται στην Ελληνική Κυβέρνηση να αρχίσει αμέσως τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B

Πάνος Δρακόπουλος: «Καρέ της ζωής - Καρέ της μη ζωής και το ανάμεσό τους»

Ιωάννης Βολανάκης: Χαμαικέρασος η λεπτή (Fragaria vesca),κοινώς φράουλα

Φίλιππος Ζάχαρης: Εισβολή στην Ουκρανία: Η δοκιμασμένη σοβιετική προπαγάνδα ως «καταστροφική επιρροή στα μυαλά των ανθρώπων»

Γεώργιος Παπαγεωργίου: Ο αριθμός των ελαφιών μπορεί να υπολογισθεί μόνο με αυτοψίες στα καταφύγιά τους

Mαρία Kαρίκη: Όταν νιώθεις ότι δεν σε καταλαβαίνουν...