Προβολή της ταινίας «Το στρώμα της καταστροφής» στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Προβολή της ταινίας  «Το στρώμα της καταστροφής» στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Προβολή της ταινίας «Το στρώμα της καταστροφής» στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 230 ΦΟΡΕΣ

Και συζήτηση με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη

Την περασμένη Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου στο πλαίσιο του αφιερώματος σε οικολογικές ταινίες και με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας του Κώστα Βρεττάκου «Το στρώμα της καταστροφής».

Στην ταινία αποτυπώνεται η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης από τα νερά του ποταμού Μόρνου, για την υδροδότηση της Αθήνας, στα τέλη της δεκαετίας του '70, έργο, που οδήγησε στην ερήμωση του Βελούχοβου, ενός χωριού της περιοχής, αλλά και στην καταστροφή της αρχαίας Καλλίπολης.

Με αγωνία και συγκίνηση το κοινό παρακολούθησε μέσα από τον τόσο ευαίσθητο και ακριβή φακό του σκηνοθέτη την ανασκαφή για την ανεύρεση της Καλλίπολης, λίγο πριν καλυφθεί από το νερό της τεχνητής λίμνης.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο τότε Έφορος Αρχαιοτήτων, κύριος Πέτρος Θέμελης, ανακάλεσε τα βιώματα της εποχής εκείνης, τον αγώνα και την αγωνία του για την αποκάλυψη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου τμήματος της αρχαίας πόλης, πριν ξαναχαθεί οριστικά.

Ακολούθησε συζήτηση με τον καθηγητή, κύριο Πέτρο Θέμελη, την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου κα Μαρία Μιχαλάκη – Κόλλια και το κοινό γύρω από θέματα διαχείρισης και διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ιδιαίτερα των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Ο καθηγητής προσέφερε τις γνώσεις και την εμπειρία του πάνω στο θέμα και με ένα ολιγόλεπτο βίντεο ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην Αρχαία Μεσσήνη παρουσιάζοντας το σημαντικό ανασκαφικό και αναστηλωτικό του έργο.

Ήταν μια εκδήλωση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό που τίμησε με την παρουσία του ο καθηγητής κος Πέτρος Θέμελης. Κατά τις συζητήσεις μαζί του τόσο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όσο και κατά τη διάρκεια σύντομων περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί των πολύτιμων γνώσεών του.

Οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν τις ευχαριστίες τους ως εξής:

“Ευχαριστούμε θερμά και μέσα από αυτές τις γραμμές τον κ. Πέτρο Θέμελη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην κα Τσαμπίκα Χατζηνικόλα, αρχαιολόγο, διδάκτορα αρχαιολογίας και μαθήτρια του κου Πέτρου Θέμελη για την παρουσίαση του καθηγητή. Ευχαριστούμε, ακόμα, για την παρουσία τους στην εκδήλωση: την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κα Μαρία Μιχαηλίδου, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κο Τέρη Χατζηιωάννου, την αντιδήμαρχο Τουρισμού, κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο στον Πολιτισμό κο Κάλλιστο Διακογεωργίου.

Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). Ευχαριστίες για τις ευγενικές χορηγίες οφείλονται: στο Δήμο Ρόδου, στο ξενοδοχείο Aqua Mare, στο τυπογραφείο Ν. Χατζηκαλημέρη, στο Ραδιόφωνο Λυχνάρι, στην εφημερίδα Ροδιακή. Ευχαριστούμε επίσης: το https://rodosreport.gr/, το
https://www.tranzistoraki.com/to-stroma-tis-katastrofis/ και το http://www.rodosevents.gr/.

Ευχαριστούμε, τέλος, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που μετείχαν στην εκδήλωση”.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»