Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η Διάσκεψη της Ρόδου

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η Διάσκεψη της Ρόδου

Oλοκληρώθηκε με επιτυχία η Διάσκεψη της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1423 ΦΟΡΕΣ

“Προσφέρεται το νησί για να κάνεις εξωτερική πολιτική”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών

«Η Ρόδος είναι ένα καλό μέρος και τοπίο για να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική», ξεκίνησε, χθες το μεσημέρι, την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς στο κλείσιμο των εργασιών της Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές για τρίτη χρονιά στο ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας.

Θύμισε, λοιπόν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, στην αρχή της συνέντευξης τύπου, ότι πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε η Διάσκεψη με αυτό που σήμερα πια αποκαλούν «το Πνεύμα της Ρόδου», με 11 συμμετέχοντες και αντιπροσωπείες, οι οποίες πέρυσι έφθασαν τους 20 κα φέτος τους 26 με συμμετοχή όλων των Αραβικών Κρατών-μόνο Τυνησία και Μπαχρέιν δεν έχουν έρθει ακόμα. Επίσης, συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Κόλπου καθώς και ο αναπληρωτής Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου που είναι εκπρόσωπος όλων των Αράβων.

Και δήλωσε ο Υπουργός: «Το χαρακτηριστικό που προσπαθούμε και επιδιώκουμε στη Διάσκεψη της Ρόδου παραμένει πάντα το ίδιο: Θετική ατζέντα, πως να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας και όχι την…γκρίνια μας, πώς να αναπτύξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, όπου η έννοια της ασφάλειας είναι πιο πολύ συνδεδεμένη με την ήπια ισχύ (σ.σ. ασφάλεια οικονομική, πολιτισμού, μεταφορών) και στη βάση ότι αποτελεί μία ιστορική και γεωγραφική συνέχεια η περιοχή μας.
Όσο για τον στόχο τους, όπως είπε, θέλουν να θεσμοποιήσουν τη Διάσκεψη της Ρόδου κατά το πρότυπο της ΔΑΣΕ, σήμερα ΟΑΣΕ.

Δηλαδή, ένα φόρουμ αρχών που προάγει τη διπλωματία και το διάλογο. Φέτος, λοιπόν, πήραν επίσης μία σειρά από πρωτοβουλίες με πιο σημαντική από τις τελευταίες τη συνάντηση νέων διπλωματών από όλα τα Κράτη που συμμετέχουν, με αντικείμενο την ανάπτυξη της συνοριακής συνεργασίας αλλά και των διπλωματικών Αρχών και χθες έκαναν μία πρώτη συζήτηση για τη συνεργασία των Αρχών τους που ασχολούνται με τη δορυφορική τεχνολογία και την αξιοποίησή της, επίσης με την ψηφιακή τεχνολογία.

Σύμφωνα, επίσης, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, οι Αρχές που διέπουν τη Διάσκεψη της Ρόδου είναι ότι πρέπει να έχουμε εμείς την κυριότητα και την ευθύνη για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Όπως εξήγησε, πάρα πολλές δυνάμεις εισέρχονται έξω από την περιοχή μας, με τη διάθεση να καθορίζουν τρόπους λύσης των προβλημάτων αλλά συχνά δημιουργούν προβλήματα. Μάλιστα, όπως λέει συχνά και στην Ε.Ε., η δυσκολία είναι ότι τρίτες δυνάμεις δημιουργούν προβλήματα που τα πληρώνουμε εμείς και όχι εκείνοι.

Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη και τη Συρία, και τα αρνητικά αποτελέσματα τα πληρώνουν οι λαοί αυτών των χωρών και τα κράτη υποδοχής των κυμάτων μετανάστευσης, ανέφερε.

Συζήτησαν, ακόμη, και για την τέταρτη Διάσκεψη της Ρόδου που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου τον Ιούνιο, με θέμα τη «θεσμική αποκρυστάλλωση της Ρόδου» και θα τους απασχολήσουν το θέμα της μετανάστευσης αφού συμμετέχουν χώρες απ’ όπου προέρχεται μεγάλο τμήμα των μεταναστών όπως και χώρες υποδοχής.

Το τρίτο θέμα τους σε μία ξεχωριστή ημέρα, θα είναι η ψηφιακή τεχνολογία και η προσπάθειά τους να φτιάξουν ορισμένες κοινές υποδομές που θα δώσουν μία δυνατότητα αυτονομίας στις χώρες που συμμετέχουν ενώ θα διερευνήσουν ακόμη τις δυνατότητες να φτιαχτεί ένα ταμείο στήριξης της ψηφιακής δορυφορικής συνεργασίας τους.

Ο Υπουργός, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, είχε διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης, επίσης προετοιμάζουν μία τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης, αρχικά σε επίπεδο ΥΠΕΞ και μετά σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών. Μάλιστα, επειδή όπως είπε, έγινε πολλή συζήτηση για τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμαρ Μπουσάτι, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι, αντιθέτως με ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας, τους απασχόλησε περισσότερο πως η Ελλάδα θα προωθήσει στην Ε.Ε. θέματα της Αλβανίας, μια και εκφράζονται αντιρρήσεις από ορισμένα κράτη για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

«Η Ελλάδα και η ελληνική διπλωματία έχουν μεγάλο κύρος στις χώρες της ευρύτερης περιοχής και η Διάσκεψη της Ρόδου ενισχύει την ανάπτυξη ακόμα περισσότερων θετικών συνεργειών με τις αραβικές χώρες», τόνισε ακόμη ο Υπουργός.

Οι εκτιμήσεις για την Τουρκία
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς ποια πιστεύει ότι θα είναι η πολιτική της γείτονος χώρας μετά τις εκλογές, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ούτε την ελπίδα ότι αν έρθει η αντιπολίτευση θ’ αλλάξουν τα πράγματα. Συνήθως, άμα έχεις δυσκολίες με μία κυβέρνηση, λες να έρθει η αντιπολίτευση να ξεπεραστούν.

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, ο τρόπος που χειρίζεται τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τουλάχιστον ως αντιπολίτευση, θα έλεγα ότι τείνει να είναι και χειρότερα απ ότι ο κ. Ερντογάν. Και δήλωσε, στη συνέχεια, για τον Τούρκο Πρόεδρο: «Όσο αφορά στον κ. Ερντογάν, νομίζω ότι η συμπεριφορά του είναι στρατηγική. Αυτή η νευρικότητα που δείχνει και ο αναθεωρητισμός, το μεγάλο ερώτημα είναι μετά τις εκλογές αν θα είναι πιο ανεβασμένοι ή πιο ευγενείς οι τόνοι. Αυτό συνδέεται με πάρα πολλούς παράγοντες. Όσο αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα θα συνδεθεί με τον τρόπο και το βαθμό που θα νικήσει ο κ. Ερντογάν, τόσο στην υποψηφιότητά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και αν θα έχει μαζί του το Κοινοβούλιο. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός».

Σε ερωτήσεις εάν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της Τουρκίας και της εξωτερικής της πολιτικής, ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δύο χώρες που δεν καλούνται στη Διάσκεψη ώστε να μην μπλέξουν σε μία συζήτηση που έχει να κάνει με διαφορές με αυτές τις δύο χώρες. Διότι, αυτό που έχουν βάλει όρο προς όλους είναι, εδώ στη Ρόδο, να συζητούν θετικά.

Για παράδειγμα, συζήτησαν σκέψεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν στη λύση του παλαιστινιακού, πως μπορούν να βοηθήσουν την Ιορδανία και το Λίβανο που έχουν εκατομμύρια από πρόσφυγες και εν μέρει το θέμα της Συρίας. Επίσης, προχθές, συζητήθηκε τι μπορούν να κάνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που είναι μέλη αυτού του φόρουμ προς όφελος των Αραβικών Κρατών εντός της Ε.Ε.

«Η Ρόδος βοηθάει στην ανάπτυξη θετικών συνεργασιών με τον Αραβικό κόσμο», είπε ο Υπουργός και ξεκαθάρισε ότι δεν συζητούν θέματα εντάσεων ανάμεσα σε Κράτη αλλά πως μπορούν να συνεργαστούν αφού η ατζέντα αυτού του φόρουμ είναι θετική.
«Αυτό που κάνει χρήσιμη τη Ρόδο είναι ο θετικός προσανατολισμός, να φτιάξουμε νέες θεσμικές υποστάσεις και να κάνουμε μία θετική συνεργασία», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε.

Β΄ ΕΛΜΕ για Νίσυρο: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριές μας και τις οικογένειές τους από τη διαφθορά , από το σύστημα που τη γεννά"

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ