Λέμε “όχι” στην έμφυλη βία μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό

Λέμε “όχι” στην έμφυλη βία μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό

Λέμε “όχι” στην έμφυλη βία μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 624 ΦΟΡΕΣ

Η Ρόδος είναι η πρώτη ανάμεσα σε δώδεκα πόλεις ανά τη χώρα όπου πραγματοποιήθηκαν χθες και θα συνεχιστούν σήμερα θεατρικά δρώμενα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, με τίτλο «Λέμε «όχι» στην έμφυλη βία μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό», μία δράση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), με τη στήριξη των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου υπό την καθοδήγηση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής κας Άννας Ζωάννου.

Ειδικότερα, η ΓΓΙΦ στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ», της πράξης με τίτλο «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, διοργανώνει στη Ρόδο θεατρικά δρώμενα συνολικά δώδεκα.

Χθες, η δράση αυτή έλαβε χώρα στην πλατεία Κύπρου και στην πλατεία Ελευθερίας ενώ σήμερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Πεζόδρομος Θεοδωράκη. Ώρες: 10.00, 10.45, 11.30.
Πεζόδρομος Ακταίον. Ώρες: 12.15, 13.00, 13.30.

Τα δρώμενα αυτά θα πραγματοποιηθούν σε δώδεκα (12) πόλεις της Ελλάδας τις περιόδους Ιουνίου-Ιουλίου 2018 και Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2018.


Οι δράσεις γίνονται από θεατρικό σχήμα που αποτελείται από τις ηθοποιούς Γεωργία Τσικούρη, Μύρια Αργυρού, Σοφία Βασιλά και Χριστίνα Δημητριάδη. Την σκηνοθεσία επιμελήθηκε η κυρία Ειρήνη Δρίβα. Το σενάριο επιμελήθηκε η κυρία Μαρία Κίτρα.
Η θεματολογία του θεατρικού δρώμενου αφορά στα τεράστια προβλήματα διακρίσεων και βίας που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα πολλές γυναίκες.

Ειδικότερα, τις υποθέσεις των θεατρικών παραστάσεων απασχολούν περιπτώσεις γυναικών, όπως εκείνες της νοικοκυράς, της εργαζόμενης και της γυναίκας πρόσφυγα. Ενδεικτικά, για παράδειγμα, μια ηθοποιός θα υποδύεται τη γυναίκα σύμβουλο, που θα δίνει συμβουλές και θα παρακινεί τις γυναίκες θύματα τι να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Στόχος των συγκεκριμένων θεατρικών δρωμένων, είναι η ουσιαστική προώθηση της έννοιας της ισότητας των φύλων και κυρίως της εξάλειψης του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, όπως αυτά δύνανται να αναπαρίστανται μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού, τομέας στον οποίο επίσης η ΓΓΙΦ αποδίδει μεγάλη βαρύτητα του έργου της.

Την ίδια στιγμή, επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα θέματα που άπτονται της ισότητας και κυρίως για τις πτυχές που σχετίζονται με τις μορφές έμφυλης βίας και που συνεχίζουν να ταλανίζουν ακόμη και τις σημερινές, σύγχρονες κοινωνίες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται αναφορές στο Πανελλήνιο και συνεκτικό δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (σ.σ. Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία, Ξενώνες Φιλοξενίας και Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900).


Μιλώντας στη «Ρ» η κα Τσικούρη, η θιασάρχισσα της «Κιβωτού των Ονείρων», της θεατρικής ομάδας που έχει αναλάβει την καμπάνια της ΓΓΙΦ που κάνει τη δράση σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, είπε ότι οι παραστάσεις έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τον απλό πολίτη, ακόμα και αυτόν που δεν ζει το πρόβλημα, να ενημερωθεί και να γνωρίζει που υπάρχουν δομές και κέντρα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί, είτε όταν γνωρίζει για κακοποίηση είτε για όποια ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Όσον αφορά στη Ρόδο, χθες πρώτη ημέρα που έγιναν τα δρώμενα, η ίδια διαπίστωσε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο, κάτι που φαίνεται και από την κίνηση των ενημερωτικών φυλλαδίων που μοιράζουν αλλά και από το ερωτηματολόγιο. Όπως είπε, ο κόσμος στη Ρόδο είναι πολύ θερμός και για να συμπληρώσει το φυλλάδιο και για να ενημερωθεί, και ρωτούν συνεχώς πράγματα σχετικά με τις δομές.

Τουλάχιστον απ’ ό,τι διαπιστώνουν μέσα από τις δράσεις αυτές, το θέμα αγγίζει τους ανθρώπους και δημιουργείται πάρα πολύ μεγάλη εμβέλεια στο όλο πρόβλημα. Μέχρι να ολοκληρωθεί σήμερα η δράση, πιστεύουν ότι θα έχουν πολύ μεγαλύτερη παρότρυνση για ανθρώπους που κοιτούν το πρόβλημα από απόσταση.

Σύμφωνα με την κα Τσικούρη, χρειάζονται περισσότερες δράσεις, όχι μόνο σχετικά με την κακοποίηση αλλά και για θέματα όπως ο εθισμός ενώ εκείνο που τονίζει είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κακοποίηση δεν είναι μόνο η λεκτική ή η σωματική και δεν υφίσταται μόνο από άνδρες σε γυναίκες.

Πλέον, περνάμε και στο αντίθετο, λέει: Δηλαδή, κακοποίηση υφίσταται και από γυναίκες σε άνδρες αλλά και από τα παιδιά στους γονείς. Πρέπει να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα λοιπόν, και να έχουμε μία γενικότερη παιδεία ως γονείς και ως άνθρωποι.

Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Ρόδου, τέλος, καλούν τους πολίτες, έτσι ώστε με τη συμμετοχή και την παρουσία τους στα συγκεκριμένα θεατρικά δρώμενα, να εκφραστεί άμεσα η υποστήριξη στον αγώνα για την κατάκτηση και την εφαρμογή της ισότητας των φύλων στην πράξη και κυρίως στην εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων