Ο Άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος, ο πρώην Νέας Ζηλανδίας και τώρα Γάνου και Χώρας

Ο Άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος,  ο πρώην Νέας Ζηλανδίας και τώρα Γάνου και Χώρας

Ο Άγιος Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος, ο πρώην Νέας Ζηλανδίας και τώρα Γάνου και Χώρας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3219 ΦΟΡΕΣ

Ένας σεβάσμιος και πολυσέβαστος Ιεράρχης του τόπου μας

Γράφει
ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος
ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και
Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Πλησιάζει η Απόδοσις της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τα λεγόμενα Εννιάμερά της. Η “εις Ουρανούς Μετάστασις της Θεοτόκου”, όπως υπογραμμίζει η τάξη της Εκκλησίας μας.

Πολλά μοναστήρια, όπως η Υψενή της Λάρδου, ιεροί ναοί και προσκυνήματα όπως η Παναγιά στην Κρεμαστή έχουν την τιμητική τους. Θα μπορούσαμε να λέγαμε καλύτερα, η Παναγία μας δίνει αυτό που μας λείπει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με λαχτάρα και ιερό δέος την τιμούν διαχρονικά όλοι οι άνθρωποι σε ολάκερη την Υφήλιο. Όπου γης υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανοί και όχι μόνον.

Με την ευκαιρία αυτή της Παναγίας μας και ιδιαίτερα της Παναγίας της Υψενής Λάρδου, θέλω τιμητικά να αφιερώσω σαν ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης το άρθρο μου αυτό, στην πολύχρονη εκκλησιαστική διακονία του ευγενούς, χαριτωμένου και πολυχαρισματούχου Γέροντα Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου Τσούκου.

Μάλιστα αφού είναι γέννημα και θρέμμα της ευλογημένης Λάρδου, που τόσο εκείνη όσο και ο ίδιος την λατρεύει και παντού το ομολογεί και το αποδεικνύει.

Μετά από μια πορεία ζωής σχεδόν 70 χρόνων και πλέον, δηλαδή από τότε πολύ μικρός, είδε το φως του ήλιου ερωτεύτηκε ο τότε Διαμαντής Τσούκος τον Χριστό και την Αγίαν Του Εκκλησία. Γνώρισε στο διάβα της ζωής του μεγάλες εκκλησιαστικές και αγιασμένες ψυχές. Τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, τον Άγιο Ιάκωβο της Εύβοιας. Τον έτοιμο για αγιοποίηση πια Επιφάνειο της Πάρου.

Το κυριότερο όμως γεγονός είναι ότι υπήρξε πνευματικό παιδί και ανάστημα του Οσίου Γέροντος της Πάτμου, που θα αγιοποιηθεί σύντομα του Πατρός Αμφιλοχίου Μακρή. Ο Μητροπολίτης τώρα Γάνου και Χώρας Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, πέντε αγόρια και ένα κορίτσι, η Μαρία, που ζει καλοπαντρεμένη στην Αμερική με ευσεβείς γονείς, μετά τα εγκύκλια γράμματά του στη Λάρδο και Γυμνάσιο πήγε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Από εκεί βγήκε απόφοιτος με Άριστα, με σχολάρχη τον ξακουστό Μητροπολίτη Ικονίου Ιάκωβο. Μεγάλες οι μορφές των κληρικών, ιεραρχών καθηγητών της Χάλκης. Με εξέλιξη μεγάλη και οι ομογάλακτοι συμμαθητές του. Ο Μεγαλοπρεπής Πατριάρχης Κων/πόλεως ο Αθηναγόρας τον εκτιμούσε και τον αγαπούσε ιδιαιτέρως τον Γέροντα Αμφιλόχιο Τσούκο. Χειροτονημένος κληρικός έρχεται στην Πάτμο, τον βλέπουμε πνευματικό στην Αποκάλυψη, στο Μοναστήρι, καθηγητή της Πατμιάδος Σχολής, εργάζεται με σύνεση και υπακοή στο θέλημα του Θεού, που έταξε πρωταρχικό του σκοπό και στην υπακοή του Αγίου Γέροντά του πατρός Αμφιλοχίου Μακρή, όπου πήρε και το όνομα και τις χάρες του. Για αρκετά χρόνια προσφέρει ιεραποστολικό έργο στην Αφρική στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Φύση κληρικός ταπεινός, απλός, ανιδιοτελής, άνθρωπος της Αγάπης και της προσφοράς ο Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος, θα δημιουργήσει ιερές σχέσεις με την εξωτερική ιεραποστολή, θα δημιουργήσει κλιμάκιο δικό του και θα συνεργαστεί με πολλά σωματεία και χριστιανικές ορθόδοξες Αδελφότητες.

Σύνθημά του διαχρονικό: “Τα πάντα για τον συνάνθρωπο, τίποτα για εμάς”. Επιστρατεύεται πραγματικά το 1991 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου Απόστολο Διμέλη, και έρχεται στη Ρόδο, τη γενέτειρά του, για να προσφέρει το πλούσιο πνευματικό του έργο. Για να μην επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια πράγματα, ότι υπάρχει στις επανδρώσεις και ανακαινίσεις των Ιερών Μονών Σκιαδίου, Αρταμίτης, Θάρρι, Υψενής η αγάπη του και η εμπιστοσύνη πνευματικών του παιδιών, Γερουσιαστών από Αμερική, τον αείμνηστον Μιχάλη Καβάσιλα στη μνήμη του γιου του, του μονάκριβου Ελευθερίου, της συζύγου του Μαρίας Καβάσιλα, των μακαριστών Ανδρέα και Παρασκευής Χρυσοχόου, επώνυμων και ανώνυμων χριστιανών από όλο το κόσμο έκαναν το θαύμα αυτό, που σήμερα αναδεικνύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός το “Θάρρι”, με άγρυπνο στυλοβάτη το πνευματικό του παιδί και αγαπητό κληρικό Πα Νεκτάριο Πόκκια, και τους συνεργάτες του, αποδεικνύει το άγρυπνο ενδιαφέρον ενός μεγάλου ΕΥΕΡΓΕΤΗ, ενός πολύτιμου κληρικού, με Αγιότητα και σεμνότητα με ΗΘΟΣ με τη στενή και την ευρύτερη έννοιά του, τον αξιαγάπητο Πα Αμφιλόχιο Τσούκο.

Επίσης δεν αντιδρά, αποδέχεται τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όψιμα να γίνει επίσκοπος Ερυθρών και στη συνέχεια το 2005 το Νοέμβριο Μητροπολίτης της πιο μακρινής και αχανούς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας και Πάσης Ωκεανίας. Δεν κάθισε να ξεκουραστεί, ούτε να αδιαφορήσει. Μιλώντας μια γλώσσα, τη γλώσσα της Αγάπης και του Ευαγγελίου, δημιουργεί ένα έργο τόσο στο Ουέλιγκτον, στη μακρινή Νέα Ζηλανδία όσο και στην Ιεραποστολή, στα νησιά Φίτζι, και στις γύρω νησιωτικές περιοχές. Δεκατρία χρόνια ο Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος με κίνδυνο τη σωματική του υγεία, με ανέμους και κακοκαιρίες, με πρωτόγονα πολλές φορές μεταφορικά μέσα, έφτιαξε εκκλησίες, μοναστήρια, όπως το “Νέο Θάρρι”, η “Νέα Παναγία η Υψενή”, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ το Θαρρινό, πνευματικά κέντρα, ιατρεία, γηροκομεία, σχολεία, κληρικούς, μοναχούς, άθεους εβάπτισε και έγιναν κληρικοί. Μακάρι ο νέος διάδοχός του να τα κρατήσει και να τα συνεχίσει. Γιατί μεγάλη λύπη δημιούργησε σε πολλούς γιατί δεν αναδείχθηκαν δύο αξιόλογοι κληρικοί με σεμνότητα, ήθος και ιεραποστολική προσφορά. Οι Αρχιμανδρίτες Γερμανός Γαλάνης και Χρυσόστομος Μαϊδώνης. Με την προσωπική μου εμπειρία τον Μάρτιο του 2013 που πήγαμε με τα εξαδέλφια μου εκεί στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας από Αυστραλία είδα θαύματα που έγιναν από τον Άγιο Πατέρα και Γέροντά μας, Αμφιλόχιο Τσούκο.
Νεοζηλανδοί, ιθαγενείς, μουσουλμάνοι, άθεοι, καθολικοί, χριστιανοί μιλούσαν για ένα νέο πρόδρομο, για μια αγιασμένη και ευλογημένη μορφή. Οι έξι χιλιάδες ομογενείς, Κύπριοι, Κρήτες, Ελλαδίτες από όλη την Επικράτεια, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς γνώρισαν στο πρόσωπο του Επισκόπου τους, Αμφιλόχιου Τσούκου την παρουσία και την ευλογία του Χριστού στη ζωή και στα έργα τους. Άνοιγαν τα σπίτια τους, να μας υποδεχτούν, να προσφέρουν κεράσματα, αγάπη, ευγνωμοσύνη.

Ένα έργο που δέκα κυβερνήσεις δεν μπορούν να το φτιάξουν. Και επειδή έχουμε και μια ξεχωριστή ορθόδοξη διδαχή του, αξίζει να την επισημάνουμε.

Ο Γέροντας Αμφιλόχιος Τσούκος δεν γεννήθηκε για θρόνους, για ακριβή άμφια, για επίδειξη και εφέ. Δεν προσκολλήθηκε στην εφήμερη δόξα του κόσμου αλλά του Χριστού. Δεν τον ενδιαφέρουν τα ακριβά ράσα και τα πολύτιμα εγκόλπια. Ό,τι ήθελε, τα είχε. Είχε τρόπους και πνευματικά του παιδιά να τα αποκτήσει. Όλα για τους άλλους, για τον Χριστό παντού και πάντοτε. Μόλις ένιωσε ο ίδιος ότι τον εγκαταλείπουν οι σωματικές του δυνάμεις, ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, σαν Άρχοντας, με χριστιανική αξιοπρέπεια, δρομολόγησε την παραίτησή του. Δεν έβαλε σε κόπο, όπως συνηθίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, να ξυπνήσει ένα πρωινό και να βρεθεί εκτός επισκοπής.

Τα έχουμε δει και ζήσει αυτά τα σκηνικά πολλαπλές φορές, Με ασυνήθιστη αξιοπρέπεια, τους άφησε όπως και πριν μια Μητρόπολη, μια Ιεραποστολή, ένα έργο πνευματικό και αξιοθαύμαστο.

Παίρνοντας όλο το βάρος της προσωπικής μου ευθύνης, για όσα γράφτηκαν και με την υπογραφή μου και όχι την ψευδωνυμίαν μου, ευγνωμονώ τον Θεό, που μαθητής της Πατμιάδας Σχολής, πρωτοεξομολογήθηκα στον Γέροντα Αμφιλόχιο Τσούκο. Ευλογημένη η Ρόδος, τα Δωδεκάνησα, ιδιαίτερα η Λάρδος, για το παιδί της. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για όσα πρόσφερες και προσφέρεις, παρηγορητικά, με αγάπη σε όλους μας ανεξαιρέτως. Ο γιος της Παναγιώτας και του Γιώργου Τσούκου, των μακαριστών Βασίλη, Νικόλα, Γιάννη, Στεφανή, των αδελφών του και της χαριτωμένης γλυκύτατης και αγιασμένης αδελφής του Μαρίας και Στεφανή επέστρεψε σαν Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας στον τόπο του.

“Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου”. Γέροντά μας, να ζήσεις πολλά χρόνια, ευλογημένα, ήρεμα, να μας απαλύνεις τις ψυχές μας από τις αδικίες και τους πόνους, να σε έχουμε ελπίδα, οξυγόνο, τα χιλιάδες πνευματικά σου παιδιά, κληρικοί, λαϊκοί όπου γης... και όχι μόνον.
Αμήν.

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"