Δράσεις για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών μας

Δράσεις για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών μας

Δράσεις για την ανάδειξη της γαστρονομίας των νησιών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 347 ΦΟΡΕΣ

Δράσεις που έχουν να κάνουν με τη γαστρονομία θα υλοποιήσει το προσεχές διάστημα, η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο ανακήρυξής της ως γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης 2019, ενώ παράλληλα θα συμμετάσχει σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών που διοργανώνονται το προσεχές διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δημιουργηθούν και video τα οποία θα προβάλλονται σε Εκθέσεις του Πρωτογενούς Τομέα, σε γαστρονομικές εκδηλώσεις, σε τηλεοπτικά μέσα, social media κλπ. Πιο αναλυτικά ο προγραμματισμός περιλαμβάνει τα εξής:

Foodexpo
Η περιφέρεια θα συμμετέχει στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Foodexpo 2019 που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 16-18 Μαρτίου στο ATHENS METROPOLITAN EXPO, στα Σπάτα (Αθήνα).

Η περιφέρεια θα ενοικιάσει χώρο έκτασης 124 τ.μ. στο Hall 1 στον χώρο των Περιφερειών και 21 τ.μ. στον χώρο διεξαγωγής της Oenotelia.

Detrop-Oenos
Επίσης η περιφέρεια θα συμμετάσχει στην 28η διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών DETROP 2019 και στην 7η διεθνή έκθεση OENOS που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα από 2 έως 4 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Η περιφέρεια θα ενοικιάσει χώρο 80 τ.μ. στο Περίπτερο 15 με τις συμμετοχές των περιφερειών, και χώρο 24 τ.μ. στο Συνεδριακό κέντρο Ι. Βελίδης όπου θα διεξαχθεί η Έκθεση “Oenos”

Δημιουργία βίντεο για τη γαστρονομία
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δημιουργηθούν και video για την προβολή της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως γαστρονομικής περιφέρειας της Ευρώπης 2019. Πρόκειται για τρία video διάρκειας 10 λεπτών, 3 λεπτών και 30 δευτερολέπτων αντίστοιχα, τα οποία θα προβάλλονται σε Εκθέσεις του Πρωτογενούς Τομέα, σε λοιπές γαστρονομικές εκδηλώσεις, σε τηλεοπτικά μέσα, social media κ.λπ. με σκοπό την προβολή της ΠΝΑΙ ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019. Ειδικότερα:

1. Video Διάρκειας 10 λεπτών
Τηλεοπτική παραγωγή τύπου ντοκιμαντέρ με κεντρικό θέμα τη διατροφή στο νησί της Ρόδου και με επίκεντρο την τοπική γαστρονομία που αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά στο νησί της Ρόδου. Με πολλά και εναλλακτικά γυρίσματα και με συνθέσεις εικόνων και τοπίων το τηλεοπτικό αφιέρωμα αυτό, θα ταξιδέψει τον τηλεθεατή και συγχρόνως θα παρουσιάζονται εδέσματα τοπικών γαστρονομικών.

Οι προτάσεις δεν θα περιορίζονται μόνο στη Νέα και Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αλλά και σε περιοχές του νησιού με εκλεκτά εδέσματα σε όλες τις γνωστές περιοχές του νησιού με θέμα την τοπική γαστρονομική κουλτούρα του τόπου. Επίσης το φρέσκο ψάρι και τα φρούτα της θάλασσας που αποτελούν σημαντικό ενδιαφέρον για τους ξένους επισκέπτες. Θα υπάρξουν και κάποιες προτάσεις με σπουδαία πιάτα, από διακεκριμένους σεφ κάτι που θα δώσει ένα ξεχωριστό χρώμα στην όλη παραγωγή του φιλμ.

2. Video Διάρκειας 3 λεπτών
Το κλιπ των τριών λεπτών θα περιλαμβάνει εικόνες από φύση τοπίο με εναλλακτικές εικόνες από το γαστρονομικό ενδιαφέρον με τοπικές γεύσεις του νησιού και γρήγορες εναλλαγές των πλάνων από τις περιοχές του. Ο τηλεθεατής θα συνδυάζει τις επισκέψεις του σε περιοχές του νησιού και μαζί θα ενημερώνεται για το γαστρονομικό ενδιαφέρον με ζωντανές παρουσιάσεις από την τοπική κουζίνα και την εξέλιξη της σημερινής παρουσίασης των πιάτων με τοπικές γεύσεις με παραλλαγές στις συνθέσεις των εικόνων. Το κλιπ θα περιλαμβάνει μουσική ινστρουμένταλ.

3. Video Διάρκειας 30 δευτερολέπτων
Η παραγωγή του τηλεοπτικού σποτ θα έχει διάρκεια 30 δευτερολέπτων. Μέσα από τις εικόνες, που στο σύνολο θα είναι δέκα σκηνές, θα παρουσιάζονται πλάνα του νησιού του ήλιου με πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι που απολαμβάνει τον ήλιο, την θάλασσα γενικά το νησί και ολοκληρώνεται η παρουσίαση με ένα στρωμένο τραπέζι από τοπικές γεύσεις και παγωμένο λευκό κρασί.

Οι τοποθεσίες των γυρισμάτων είναι οι εξής:
1. Μεσαιωνική Πόλη
2. Νέα Πόλη
3. Λιμάνι
4. Περιοχή “Έλλη”
5. Διαδρομή από Ρόδο προς Λίνδο
6. Λίνδος
7. Πεύκοι
8. Έμπωνας
9. Μονόλιθος.

Εκδηλώσεις για τη γαστρονομία
Η περιφέρεια θα συνδιοργανώσει, μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων εκδηλώσεις που αφορούν την κοινή υλοποίηση των δράσεων “Aegean Mamas know best” & "Aegean Gardener".

Θα διοργανωθούν συνολικά σε 5 νησιά της Δωδεκανήσου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, του έτους 2019. Τα νησιά είναι: Ρόδος, Κως, Λειψοί, Πάτμος, Αγαθονήσι.

Η δράση “Aegean Mamas know best” απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, σε γονείς- κυρίως μαμάδες- και γιαγιάδες και η δράση "Aegean Gardener" απευθύνεται σε σχολεία και σε μαθητές κυρίως Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε κάθε νησί θα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένο χώρο:
1. παρουσίαση των δράσεων “Aegean Mamas know best”, "Aegean Gardener" και ενημέρωση για τη «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης το 2019»

2. ομιλία-παρουσίαση με θέμα τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές ποικιλίες φυτών και τη διατροφική αξία αυτών, το ελληνικό πρωινό, την τοπική κουζίνα, την οργάνωση, την αειφορική διαχείριση κλπ από διατροφολόγο ή/και chef, ή/και γεωπόνο ή/και άλλο ομιλητή

3. παρασκευή εδεσμάτων από σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων ή/και την πρέσβη της ΠΝΑΙ ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης το 2019» κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μαζί με παιδιά, μαμάδες, γιαγιάδες, δασκάλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, συλλόγους γυναικών, παραγωγούς, δημοσιογράφους φαγητού, συγγραφείς βιβλίων συνταγών, διατροφολόγους, σπουδαστές τουριστικών σχολών κ.λπ.

Διαγωνισμός μαγειρικής στα Μάσσαρι
Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θα συνδιοργανώσει επίσης με το σύλλογο γυναικών Μασσάρων «Οι Μασσαρενές» διαγωνισμό Μαγειρικής στη δημοτική κοινότητα Μασσάρων στις 24 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση σκοπό έχει την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των χωριών μας και της τοπικής μας γαστρονομίας. Φέτος θα συμμετέχουν και οι γυναίκες του όμορου χωριού της Μαλώνας. Καλεσμένοι θα είναι οι κριτές του Master Chef Junior, Μανώλης Παπουτσάκης και Μάγκυ Ταμπακάκη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του χωριού. Ο σύλλογος θα προσφέρει τα υλικά για την παρασκευή των τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων που θα προσφερθούν στους επισκέπτες δωρεάν. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων που θα ορίσουν και την κριτική επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη

Στα 100 καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας η δική τους Tsaperdona!

Το λεοντόψαρο ως γαστρονομική έκπληξη παρουσίασε η ΑΝ.ΔΩ. σε δεκάδες συμπολίτες μας

Τιμητικό βραβείο για το μελεκούνι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών

Με τέσσερα βραβεία στις αποσκευές τους, επιστρέφουν οι παραγωγοί μελιού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού

Με ένα τοπικό πιάτο από παραδοσιακό πανηγύρι της Μυκόνου εκπροσωπήθηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο European Young Chef Award 2023

Συμμετοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά

Στη Γαλλία η αποστολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον διαγωνισμό "European Young Chef Award 2023"

Έξω πάμε καλά; 4 διεθνείς οινογνώστες μιλούν για τη θέση του ελληνικού κρασιού στις αγορές