Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου πρέπει επιτέλους να προστατευτεί!

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου πρέπει επιτέλους να προστατευτεί!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2796 ΦΟΡΕΣ

Πολλά κτίρια βρίσκονται ήδη στο στάδιο της κατάρρευσης

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου παρά το γεγονός ότι οι ποικιλώνυμοι αρμόδιοι, κάθε τρεις και λίγο, εξαγγέλλουν ότι θα παρθούν μέτρα προστασίας, ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ότι θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής και …τόσα άλλα!

Δυστυχώς το πρόβλημα παίρνει διαστάσεις σε βαθμό που πολλά κτίρια της Μεσαιωνικής Πόλης να κινδυνεύουν με κατάρρευση είτε αυτά ανήκουν στο δημόσιο είτε σε ιδιώτες.

Οδός Ηροδότου και Αγίου Φανουρίου γωνία
Οδός Ηροδότου και Αγίου Φανουρίου γωνία


Οι φωτογραφίες του Νίκου Κασσέρη, που παρουσιάστηκαν στην ενδιαφέρουσα εσπερίδα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης που διοργάνωσε τον περασμένο μήνα o Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος Ρόδου, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος για όσους δεν θέλουν να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

Η Μεσαιωνική Πόλη έχει ανάγκη προστασίας με εκτεταμένες παρεμβάσεις για να μην καταρρεύσει.

Η προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο για την επαναφορά του θεσμού των προγραμματικών συμβάσεων, βάσει των οποίων θα συγχρηματοδοτηθούν έργα υποδομής, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Όμως υπάρχουν εύλογες επιφυλάξεις αν επαρκεί λόγω των πολλών και πολύπλοκων ζητημάτων που υπάρχουν.

Πλατεία Σοφοκλέους
Πλατεία Σοφοκλέους

Οδός Πυθαγόρα
Οδός Πυθαγόρα


Δυστυχώς δεν έχουν κατανοήσει όλοι και κυρίως αυτοί που θα έπρεπε, το πόσο σημαντική είναι η Μεσαιωνική Πόλη την οποία θα έπρεπε να την προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Η προστασία της και η ανάδειξή της θα έπρεπε να ήταν στις προτεραιότητες της τοπικής πολιτικής ηγεσίας και των τοπικών φορέων, όχι με τα λόγια αλλά με πράξεις!

Και βέβαια θα πρέπει επίσης να κατανοήσουν οι πάντες ότι η ευθύνη είναι συλλογική και για αυτά που γίνονται και για αυτά που δεν γίνονται.

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται το μέγεθος του προβλήματος για τα κτίρια της Μεσαιωνικής Πόλης. Όμως κατά κοινή ομολογία ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και δεν επιτρέπεται πλέον σε κανέναν να …κάνει πως δεν ξέρει!

Οδός Ομήρου και Σοφοκλέους
Οδός Ομήρου και Σοφοκλέους


Η Μεσαιωνική Πόλη, για την οποία όλοι οι Ροδίτες και οι Ροδίτισσες είναι υπερήφανοι και η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού θα πρέπει επιτέλους να προστατευτεί.
Και για να γίνει αυτό εκτός από τις παρεμβάσεις στα τείχη, στα κτίρια, στις υποδομές κ.λπ θα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία όλων μας και να δούμε το θέμα με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις!

Όπως και πρόσφατα τόνισε σε ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Ζορμπά, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, αποδεικνύεται “ότι το μοναδικό έργο που έκαναν τέσσερα χρόνια τώρα, ήταν...η ανακαίνιση του χώρου υγιεινής των επισκεπτών στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου συνολικού προϋπολογισμού 23.243 ευρώ.

Οδός Φιλήτα
Οδός Φιλήτα


Όταν τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου από τις αρχές του 2015 έως το τέλος του 2018 θα υπερβούν τα 26,5 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο το 2018 ήταν 21,7 εκατ. ευρώ”.
“Αποδεικνύεται περίτρανα”, λέει ο κ. Κόνσολας, “ότι δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα.

Το Κράτος εισπράττει εκατομμύρια από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ρόδου και επιστρέφει ψίχουλα στο νησί. Για την κατάσταση αυτή, όμως, υπάρχει διακομματική και διαχρονική ευθύνη.

Οδός Αριστείδου
Οδός Αριστείδου


Η Μεσαιωνική Πόλη έχει άμεση ανάγκη από:
α) Την υλοποίηση του έργου υπογειοποίησης των δικτύων.
β) Έργα συντήρησης και ανάδειξης.

Αν το Υπουργείο Πολιτισμού διαθέσει το 15% από τα ετήσια έσοδα που εισπράττει από τους αρχαιολογικούς χώρους, ως συμμετοχή στην προγραμματική σύμβαση, τότε μιλάμε για ένα ποσό της τάξης του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση.

Όπως έχω αναφέρει, χωρίς πόρους δεν υπάρχει προγραμματική σύμβαση και αναμένω από το Υπουργείο Πολιτισμού να ανακοινώσει το ετήσιο ποσό με το οποίο θα συνεισφέρει στην υπό διαμόρφωση τριμερή προγραμματική σύμβαση.

Γιατί όταν εισπράττεις 26,5 εκατ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια από τη Ρόδο, δεν μπορεί να μην υπάρχει ούτε η ελάχιστη ανταποδοτικότητα σε έργα συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων”.

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη