Mεγάλες προοπτικές και δυνατότητες έχει το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου

Mεγάλες προοπτικές και δυνατότητες  έχει το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου

Mεγάλες προοπτικές και δυνατότητες έχει το Λιμενικό Ταμείο Δωδεκανήσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 355 ΦΟΡΕΣ

Αυτό υποστηρίζει ο απερχόμενος πρόεδρος Μιχάλης Χριστοδούλου

Έναν φορέα με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, παραδίδει η απερχόμενη Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου στη νέα που θα αναλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και αυτό, σύμφωνα με τον απερχόμενο Πρόεδρό του, Μιχάλη Χριστοδούλου, προκύπτει και από τις αυξητικές τάσεις της επιβατικής κίνησης και της κρουαζιέρας αλλά και από τα στοιχεία του ισολογισμού για τα δύο προηγούμενα έτη.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λ.Τ. για την παρούσα θητεία, η οποία ως γνωστόν λήγει στις 31 Αυγούστου.

Καταρχήν, εγκρίθηκαν τα θέματα που πρέπει να περάσουν μέχρι την έναρξη της νέας θητείας και είναι επείγοντος αλλά και διαδικαστικού χαρακτήρα (σ.σ. εγκρίσεις δαπανών διαφόρων προμηθειών και υπηρεσιών, εγκρίσεις λογαριασμών για έργα που “τρέχουν” αυτή την περίοδο κτλ.), με όλες τις αποφάσεις να είναι ομόφωνες.

Θετικό πρόσημο
Στη συνέχεια, τέθηκαν προς έγκριση οι οικονομικές καταστάσεις για τις χρήσεις του 2017 και του 2018, δηλαδή ο ισολογισμός αυτών των ετών. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση της Διοικούσας Επιτροπής για τη χρήση του 2018:
Τα έσοδα ανήλθαν στα 3.316.747,57 ευρώ και τα έξοδα στα 2.551.582,97 ευρώ. Έτσι, βεβαιώνεται ότι υπάρχει ένα πλεόνασμα σε σχέση με τη χρήση του 2018, της τάξεως των 765.600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι δάνεια το Λ.Τ. δεν έχει ενώ οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις του είναι βραχυπρόθεσμες και ανέρχονται στο ποσό των 552.229,79 ευρώ όπως και οι αντίστοιχες απαιτήσεις που έχει από τρίτους ανέρχονται στο 1.270.752,16 ευρώ από τα οποία τα 945 χιλιάδες ευρώ είναι από οφειλέτες και τα υπόλοιπα 325 χιλιάδες ευρώ είναι από επιχορηγήσεις.

Και δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου: «Βλέπουμε, λοιπόν, ότι μία οικονομική πορεία του Νομικού Προσώπου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2018 όπως αναλύονται στον ισολογισμό, εμφανίζει ένα λογιστικό πλεόνασμα ενώ δεν υπάρχουν λογιστικά ελλείμματα των προηγούμενων χρήσεων, βελτιώνοντας σημαντικά τη χρηματοοικονομική κατάσταση του».

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στο Λ.Τ. να προχωρήσει σε συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού και γενικότερα στην απρόσκοπτη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και δημοσίων αγαθών.

Συνοψίζοντας την οικονομική κατάσταση είπε ο κ. Χριστοδούλου: «Βλέπουμε, λοιπόν, ότι είναι ένας Οργανισμός που είναι υγιέστατος από άποψη οικονομική, έχει τις δυνατότητες που μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Και, μάλιστα, με τα έργα τα οποία εμείς έχουμε προγραμματίσει και θα συνεχιστούν από την επόμενη Δημοτική Αρχή, πιστεύω ότι η οικονομική κατάσταση του Λ.Τ. θα είναι ακόμη καλύτερη και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε και για τα επόμενα χρόνια αυτή η ευρωστία».

Ένα από τα προβλήματα, όμως, για το οποίο γίνεται συχνά λόγος τα τελευταία χρόνια και ο ίδιος θα θέσει και προς τη νέα Διοίκησή του Λ.Τ., είναι ότι θα πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή να το στελεχώσει αφού ο φορέας είναι υποστελεχωμένος και αυτό είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημά του. Όπως είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος επειδή δεν μπορούν να προσλάβουν καινούργιους δημόσιους υπαλλήλους, πρέπει να γίνει κάτι ώστε τα άτομα που στελεχώνουν σήμερα το Λ.Τ. να πλαισιωθούν και από άλλους υπαλλήλους για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι 48 και το προσωπικό του αυτή τη στιγμή ανέρχεται μόλις στα 14 άτομα, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα. Όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, εφόσον στελεχωθεί ο φορέας με το προσωπικό που προβλέπει ο ΟΕΥ του θα μπορέσει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη χρηματοοικονομική του κατάσταση που σήμερα έχει θετικό πρόσημο.

Για την κρουαζιέρα
Αυξητικές τάσεις όμως παρουσιάζει και η κρουαζιέρα στη Ρόδο αφού σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένονται 45 περισσότερες προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων σε σχέση με το 2018. «Υπάρχει μία αυξητική τάση και το 2020 θα είναι ακόμα καλύτερες οι προοπτικές», είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν από τις Εταιρείες κρουαζιέρας και, μάλιστα, ευελπιστούν ότι τα επόμενα χρόνια, και με τις επενδύσεις που θα γίνουν στα λιμάνια μας θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κρουαζιέρα.

Ειδικότερα, το 2018 είχαμε γύρω στις 209 με 211 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Ρόδου και μέχρι τα τέλη του 2019 αναμένεται να έχουμε γύρω στις 255. Αισθητά αυξημένη είναι και η κίνηση των επιβατών, τόσο με τα κρουαζιερόπλοια όσο και από την Τουρκία, σε σχέση με το 2018.

Κλείνοντας, ο κ. Χριστοδούλου θέλησε να ευχαριστήσει το προσωπικό που δούλεψαν μαζί αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια σε πολύ καλό κλίμα, όπως είπε, καθώς ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο παρά την έλλειψη σε προσωπικό και έχουν να αναδείξουν ένα σημαντικό έργο. Ακόμη, ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. που οι περισσότεροι ήταν οι Δήμαρχοι των νησιών μια και σχεδόν όλες οι αποφάσεις που έλαβαν ήταν ομόφωνες.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες ο κ. Χριστοδούλου θα κάνει και έναν απολογισμό του έργου του Λ.Τ. τα τελευταία πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι έκανε μία ενημέρωση προεκλογικά στο νέο Δήμαρχο Ρόδου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, ενώ αναλυτικά θα ενημερώσει πια το νέο Πρόεδρο. Επίσης, στις προθέσεις του είναι να γίνει τελετή παράδοσης-παραλαβής, να μεταφέρει στο νέο Πρόεδρο την εμπειρία του και δηλώνει ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει και για τα νέα έργα αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειτουργία του.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη