Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου

Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου

Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 733 ΦΟΡΕΣ

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2019 η 9η σεζόν του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου θα διεξαχθεί στη Ρόδο στον ιερό ναό του Αγίου Φραγκίσκου και στον ιερό ναό της Παναγίας της Νίκης “Santa Maria”, με πέντε συναυλίες που διοργανώνονται από την Kουστωδία των Αγίων Tόπων - Kαθολική Eκκλησία της Ρόδου.

O Χρήστος Παρασκευόπουλος, καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου «Νικόλαος Μάντζαρος» και του Eλληνικού Ωδείου Αθηνών, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής της Ρόδου εδώ και 6 χρόνια έχει γίνει μέρος του ευρύτερου φεστιβάλ εκκλησιαστικού οργάνου Terra Sancta, του μεγαλύτερου διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου στη Μέση και Εγγύς Ανατολή, το οποίο επίσης διοργανώνεται από την Κουστωδία των Αγίων Τόπων.

Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου - Δημοκρατίας 28, πύλη Αγίου Αθανασίου και στον ιερό ναό της Παναγίας της Νίκης – “Santa Maria” Kαθοπούλη 45, με ελεύθερη είσοδο. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει καλλιτέχνες από το εξωτερικό, την Ελλάδα καθώς και τη Ρόδο.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, 20.00
Άγιος Φραγκίσκος

Μουσική από την περίοδο της Αναγέννησης
Φωνητικό Κουαρτέτο «Vox Sinceris»

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 , 20.00
Παναγία της Νίκης – Santa Maria

Ρεσιτάλ φωνής και εκκλησιαστικού οργάνου
Αφροδίτη Φύκαρη, σοπράνο
Χρήστος Παρασκευόπουλος, εκκλησιαστικό όργανο

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, 20.00
Άγιος Φραγκίσκος

Θρησκευτική Χορωδιακή Μουσική
Παιδική και Μικτή Χορωδία και Μαντολινάτα Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων
Νατάσα Μπολάκη, εκκλησιαστικό όργανο
Διευθύνει η Φλώρα Πελεκάνου

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, 19.30
Άγιος Φραγκίσκος

O Άγιος Φραγκίσκος σε ήχο και εικόνα

Ειδικά δρώμενα με την ευκαιρία της επετείου των 800 ετών από το προσκύνημα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στους Αγίους Τόπους.

Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Ο Eugenio Maria Fagiani (Ιταλία) βασικός οργανίστας της ορχήστρας “La Verdi” του Μιλάνο αυτοσχεδιάζει στο εκκλησιαστικό όργανο πάνω σε επεισόδια της ζωής του Αγίου Φραγκίσκου, βασισμένα στην ταινία «Ο αδελφός Ήλιος» (1918).
Αμέσως μετά την προβολή ακολουθεί σύντομη συναυλία με μουσική spiritual
Χορωδία St Cecilia Singers,
Νατάσα Μπολάκη, εκκλησιαστικό όργανο
Διεύθυνση: Χρήστος Παρασκευόπουλος

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2018, 19.00
Άγιος Φραγκίσκος

Ημερίδα Εκκλησιαστικού Οργάνου—Ρεσιτάλ
Εκπαιδευτική παρουσίαση του εκκλησιαστικού οργάνου του Αγίου Φραγκίσκου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο, παράρτημα Ρόδου.

Μετά την παρουσίαση θα ακουλουθήσει Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου με τον οργανίστα Χρήστο Παρασκευόπουλο.

Στην Ελλάδα οι ευκαιρίες για να ακούσει κανείς τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου είναι λιγοστές. Το εκκλησιαστικό όργανο που βρίσκεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου της Ρόδου, όπου θα λάβει χώρα η πλειονότητα των συναυλιών, είναι το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο σε ναό στην Ελλάδα.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και προγράμματα στους ιστότοπους www.tsorganfestival.org και www.catholicchurchrhodes.com.

Ειδική Εκδήλωση
Εφέτος είναι η επέτειος από τα 800 χρόνια από το προσκύνημα Ειρήνης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στη Μέση και Εγγύς Ανατολή.

Το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στις 8 το βράδυ, με μία ειδική εκδήλωση υψηλής πολιτιστικής αξίας που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών: «Ο Άγιος Φραγκίσκος σε μουσική και εικόνες».

Πρόκειται για προβολή ταινίας με συνοδεία μουσικής εκκλησιαστικού οργάνου που θα συνοδεύει την ιταλική βωβή ταινία του 1918 «Frate Sole» (Αδελφός Ήλιος) σε κείμενο Μάριο Κόρσι και σκηνοθεσία Ούγκο Φαλένα, η οποία αφηγείται την ιστορία του Αγίου Φραγκίσκου.

Στην αρχή της προβολής η ταινία θα έχει μουσική υπόκρουση με εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο αποτελεί ιδιαιτερότητα της εν λόγω εκδήλωσης, καθώς συνήθως οι ταινίες του βωβού κινηματογράφου συνοδεύονται συνήθως από πιάνο ή άλλα όργανα.

Τη μουσική υπόκρουση θα αναλάβει ο Ιταλός μαέστρος Εουτζένιο Μαρία Φατζάνι οργανίστας της συμφωνικής ορχήστρας του Μιλάνου «Λα Βέρντι» και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Λα Βέρνα και Αρέτσο της Τοσκάνης.

Η βραδιά θα κλείσει με τη χορωδία «Τραγουδιστές της Αγίας Καικιλίας» της Ρόδου υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Παρασκευοπούλου και με τη Νατάσα Μπολάκη στο εκκλησιαστικό όργανο.

Διαβάστε ακόμη

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»