Ο μεγάλος δάσκαλος της μουσικής από την Κάλυμνο

Ο μεγάλος δάσκαλος της μουσικής από την Κάλυμνο

Ο μεγάλος δάσκαλος της μουσικής από την Κάλυμνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 284 ΦΟΡΕΣ

Γράφω αυτές τις γραμμές για να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και το θαυμασμό μου στο μεγάλο δάσκαλο της Καλύμνου, τον κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου.

Το Δάσκαλο Χατζηθεοδώρου τον είχα καθηγητή στη Μεγάλη Πατμιάδα Σχολή τη δεκαετία του ΄70 όταν η σχολή είχε 130 σπουδαστές από όλη την Ελλάδα.

Σε εκείνο το μεγάλο «εργαστήρι» της Σχολής είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά τα μουσικά του κατορθώματα, τις πολυφωνικές χορωδίες με πιάνο και τα acapella σύνολα των Χριστουγέννων, τις χορωδίες στο σπήλαιο της Αποκάλυψης κάθε Σαββατοκύριακο και του Ακάθιστου ύμνου. Αξέχαστα υπερβατικά βιώματα πολύ τολμηρά για εκείνη την εποχή.

Ο «Δάσκαλος», όπως συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε, είναι αυτός που μου δημιούργησε τα πρώτα μουσικά βήματα σταδιοδρομίας, και με έφτασε μέχρι το Ελληνικό Ωδείο, που εκείνη την εποχή θύμιζε «Σκάλα του Μιλάνο», αφού τα μουσικά ιδρύματα της χώρας ήταν μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Η παρουσία του, σε όσα διαμερίσματα της χώρας και αν βρεθεί, αποτελεί σπουδαίο μουσικό γεγονός, ενώ ιδιαιτέρως στη μεγαλόνησο Κρήτη μονοπωλεί τις εκδόσεις βιβλίων του Μιχάλη Πολυχρονάκη.

Ο πολυγραφότατος δάσκαλος κάθε χρόνο προσθέτει στο βιογραφικό του ένα, δύο βιβλία και είναι πλέον διάχυτη η εντύπωση σε όλο το μουσικό κόσμο της χώρας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή στη νεότερη ιστορία της βυζαντινής μουσικής στην Ελλάδα, έπειτα από τον Ιωάννη Δαμασκηνό, τον Ιωάννη Κουκουζέλη, τον Ιωάννη Κλαδά και τον Πέτρο Πελοποννήσιο.
Από τις ωραιότερες πρόσφατες αναμνήσεις που διατηρώ, είναι αυτή στο Διεθνές Θρησκευτικό Φεστιβάλ της Πάτμου, στον υπαίθριο χώρο της Αποκάλυψης, όπου παρουσίασε με τη Δημοτική Χορωδία Καλύμνου το ορατόριο «Ωδή εις την Αποκάλυψιν του Ιωάννου» με τη συνοδεία συνόλου εγχόρδων ορχήστρας των Αθηνών.

Πρόσφατα έλαβα τρεις τόμους της έκδοσης του 2019 και κολακεύτηκα για πολλοστή φορά που συγκαταλέγομαι στη λίστα με τους εκλεκτούς του. Θα πρέπει να πω μάλιστα ότι και τα τρία βιβλία «Δοξαστάρια» της εκδοτικής Επτάλοφος είναι πολυτελείς εκδόσεις και οφείλω να συγχαρώ τον γενναιόδωρο χορηγό τους, Α΄ πλοίαρχο του Ε.Ν. κ. Σπυρίδωνα Παπασούλη. Αγωνιώ για τον τίτλο της επόμενης… έκδοσης.
Με βαθιά Εκτίμηση και Σεβασμό,
Ιωάννης Ζαχαρίου,
καθηγητής Μουσικής
Καρλόβασι –Σάμος

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων