Οι Δωδεκανήσιοι έκοψαν την βασιλόπιτά τους στην Αμερική

Οι Δωδεκανήσιοι έκοψαν την βασιλόπιτά τους στην Αμερική

Οι Δωδεκανήσιοι έκοψαν την βασιλόπιτά τους στην Αμερική

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 725 ΦΟΡΕΣ

­­­Γράφει ο
Μανώλης Κασσώτης

Σε χιλιάδες ανέρχονται οι ομογενειακοί σύλλογοι στην Αμερική και σχηματίζουν μικρές κοινωνίες που αντιπροσωπεύουν νησιά και χωριά της πατρίδας μας.

Όταν όμως ρωτήσεις κάποιο από τη Λακωνία από πού κατάγεται, δεν θα σου πει το χωριό αλλά θα πει ότι είναι Σπαρτιάτης. Στην ίδια ερώτηση κάποιος από την Ήπειρο, και της Βορείου Ηπείρου συμπεριλαμβανομένης, θα πει ότι είναι Ηπειρώτης. Το ίδιο και οι Δωδεκανήσιοι. Δεν θα σου πουν το νησί της καταγωγής του, αλλά ότι είναι Δωδεκανήσιοι και μόνο όταν επιμένεις θα σου πουν και από ποιο νησί κατάγονται.

Όπως πάντα το παρόν έδωσε η Νεολαία που θα συνεχίσει το έργο της Ομοσπονδίας


Το Παν-Δωδεκανησιακό αίσθημα άρχισε την εποχή της Τουρκοκρατίας και εντάθηκε επί Ιταλοκρατίας, όταν άρχισε η οργάνωση των απανταχού της Γης Δωδεκανησίων για την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Όλοι οι Δωδεκανήσιοι, από την Πάτμο μέχρι την Κάσο είχαν διαποτιστεί με το αίσθημα της κοινής καταγωγής και των κοινών αγόνων.

Όλοι μαζί και πρώτοι στον χορό


Στην Αμερική, την εκπροσώπηση του Παν-Δωδεκανησιακού αισθήματος ανάλαβε η «Δωδεκανησιακή Νεολαία» και στη συνέχεια το «Εθνικό Δωδεκανησιακό Συμβούλιο». Τα τελευταία 70 χρόνια, μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το Παν-Δωδεκανησιακό αίσθημα εκφράζει η «Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία» στις εκδηλώσεις της. Έτσι η εορτή της βασιλόπιτας έδωσε την ευκαιρία στους Δωδεκανησίους, με τον ερχομό του νέους έτους, να ξανασφίξουν τους δεσμούς τους.

Η κ. Μαραγκού καλωσορίζει και ευχαριστεί για την παρουσία τους


Όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στο χολ της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, η κοπή της βασιλόπιτας της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας έδωσε την ευκαιρία να ξανανταμώσουν οι Δωδεκανήσιοι. Την εορτή της βασιλόπιτας τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαρία Μαραγκού και οι πρόεδροι των Δωδεκανησιακών συλλόγων: Νίκος Διάκος της Καρπαθιακής Ομοσπονδίας, Τούλα Γκούστα των Πατμίων, Μανώλης Σταμάτης Κώων, Ανδρέας Γκούστας Τηλίων, Ευδοκία Καραπάνου Καλυμνίων, Νίκος Καρτάλης Ροδίων Νέας Υόρκης, Σωτηρία Ζουρούδη Δωδεκανησιακής Νεολαίας και Νίκος Πρωτόπαπας Ολυμπιτών Καρπάθου.


Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου αρχιμανδρίτης Νεκτάριος και ο πρόεδρος της Κοινότητας της ίδιας εκκλησίας Μανώλης Δρίτσας με καταγωγή από την Πάτμο. Επίσης παρευρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης και αξιωματούχοι και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας: Αλέκος Ρωμαίος, Βασίλης Κωνσταντάς, Αδαμαντία Μαρή, Αλέκος Κωνσταντόπες, Ζωή Πήλιου, Μανώλης Παπάζογλου.

Παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα συμπλήρωσαν το Δωδεκανησιακό περιβάλλον


Η εκδήλωση άρχισε με την κοπή της βασιλόπιτας από τον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο και τον χαιρετισμό της προέδρου. Στη σύντομη ομιλία της η κ. Μαραγκού ευχαρίστησε τους παρευρεθέντες για την παρουσία τους, παρά τη χιονοθύελλα που ξέσπασε, και τους ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παραδοσιακούς Δωδεκανησιακούς χορούς και τραγούδια, με την ορχήστρα του συμπατριώτη μας Νίκου Διάκου. Επίσης, προσφέρθηκαν παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα που προετοίμασαν και πρόσφεραν οι συμπατριώτισσές μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εισπράξεις από την εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας, αποτελούν το κύριο έσοδο της Ομοσπονδίας που της δίνει τη δυνατότητα να εκτελεί το αξιόλογο πατριωτικό της έργο στην Αμερική.­

Ευχές: το νέο έτος να είναι καλό και δημιουργικό για την Ομοσπονδία

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη