Με στόχο την προώθηση του τουρισμού κρουαζιέρας σε όλη τη χώρα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης το τελευταίο διήμερο συνόδευσε τον αντιπρόεδρο της 2ης παγκοσμίως εταιρείας στον κόσμο Royal Caribbean k. J. Tercek στις επισκέψεις που πραγματοποίησε στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Κω και της Ρόδου μαζί με τον εκπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα κ. Α. Στυλιανόπουλο, οι οποίοι, στη συνέχεια θα μεταβούν και στα λιμάνια της Καβάλας, της Κεφαλλονιάς της Ζακύνθου, και του Ηρακλείου.

ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Η Ρόδος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς κρουαζιέρας, ωστόσο «θέλει ακόμη πολλή δουλειά» όπως και δημιουργία εγκαταστάσεων, ακόμα και με τη διαδικασία του fast-track, είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τα όσα ειπώθηκαν προχθές το βράδυ, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Δήμο της Ρόδου ο υφυπουργός Τουρισμού-Πολιτισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης μαζί με τον αντιπρόεδρο της δεύτερης μεγαλύτερης Εταιρίας κρουαζιεροπλοίων στον κόσμο, της Royal Caribbean Cruises, κ. John Tercek, από κοινού, βέβαια, με τον δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε, βέβαια, λόγω της παρουσίας του κ. Tercek στην περιοχή μας, παρουσία που εντάσσεται στην περιοδεία που πραγματοποιεί, από κοινού με τον κ. Νικητιάδη, σε τουριστικούς προορισμούς ανά τη χώρα όπου και επισκέπτεται τις λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά έχει και συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς.

Κατά την επίσκεψή τους, λοιπόν, σε Ρόδο και Κω, είχαν την ευκαιρία, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις και περιοχές πιθανών επισκέψεων επιβατών κρουαζιέρας και επιτοπίως συζήτησαν θέματα καθοριστικά για την ανάπτυξη των λιμένων με τρόπο που να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την υποδοχή κρουαζιεροπλοίων και την αύξηση των δρομολογίων.
Στόχος της επίσκεψης των κορυφαίων στελεχών της Royal Caribbean στη χώρα μας, είναι να διερευνήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της Εταιρίας στην Ελληνική αγορά κρουαζιέρας.

Καταρχάς, θετικές φαίνεται να είναι οι εντυπώσεις που αποκόμισε το κορυφαίο στέλεχος της Εταιρίας, ο οποίος, δήλωσε προχθές, από τη Ρόδο ότι «είναι ένα όμορφο νησί, είναι ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο νησί, είναι ένα σημαντικό τουριστικό νησί»

Ερωτηθείς, επίσης, ο κ. Tercek εάν η Ρόδος μπορεί εύκολα να γίνει home-port (σ.σ. λιμάνι βάσης), απάντησε χαρακτηριστικά: «Όχι εύκολα αλλά είναι πιθανόν», ενώ ο κ. Νικητιάδης συμπλήρωσε ότι «θέλει πολλή δουλειά».

Δήλωσε, επίσης ο κ. Νικητιάδης:
«Εγώ, είχα συναντηθεί μαζί του (σ.σ. με τον κ. Tercek) και στις Κάννες όταν είχα πάει, και στο Μαϊάμι, και είχαμε συζητήσει για περαιτέρω ανάπτυξη των Εταιριών κρουαζιέρας στην περιοχή της Ρόδου, στην περιοχή της Κω, στην περιοχή των νησιών, συνολικότερα στην περιοχή ολόκληρης της χώρας.

Είναι εδώ με τον κ. Ανδρέα Στυλιανόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί την Εταιρία στην Ελλάδα. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Κω και να δούμε ορισμένες εγκαταστάσεις και να συζητήσουμε για τα ζητήματα κρουαζιέρας και πως μπορεί να αναπτυχθεί και εκεί. Είχαμε την ευκαιρία, εδώ, να δούμε κάποιες εγκαταστάσεις, να συζητήσουμε με τον κόσμο και να δούμε πως μπορεί και εδώ να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η κρουαζιέρα».

Είπε, στη συνέχεια, ο Υφυπουργός:
«Νομίζω ότι η κρουαζιέρα είναι μία μεγάλη πρόκληση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει με πολύ σημαντικά μέτρα και πιστεύω ότι, ακόμα και η προοπτική να δημιουργήσουμε με τους Δήμους, με την Περιφέρεια, με οποιοδήποτε φορέα, νέες εγκαταστάσεις, αυτό θα υπαχθεί σε διαδικασίες του fast-track.

ʼρα, είμαστε σε μία διαδικασία τέτοια και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους της αγοράς, που θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε όλο και περισσότερο κόσμο, όλο και περισσότερα καράβια, όλο και περισσότερους επισκέπτες, ολόκληρο το χρόνο».

Αυτό ήταν και το νόημα της επίσκεψης εδώ, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, ο οποίος δεν παρέλειψε, επίσης, να ενημερώσει ότι ο δήμαρχος τους υποδέχθηκε και τους ξενάγησε στις περιοχές που προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, «για να υπάρχει και μία άμεση αντίληψη του χώρου και των εγκαταστάσεων και πως μπορεί αυτοί να γίνουν καλύτεροι».

Είπε, ακόμη, ο ίδιος: «Πρέπει να σας σημειώσω ότι, ένα από τα σημαντικά θέματα που απασχολεί συνολικώς ολόκληρη τη χώρα, είναι οι εγκαταστάσεις μας οι οποίες θέλουν αναβάθμιση, οι οποίες θέλουν να γίνουν καλύτερες, οι οποίες πρέπει να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ασφάλεια, οι οποίες πρέπει να εξυπηρετούν τον επισκέπτη και να μην τον ταλαιπωρούν. Αυτό συμβαίνει στα περισσότερα λιμάνια μας.

Είναι θέματα που τα συζητάμε με τους ανθρώπους της κρουαζιέρας, αυτοί ξέρουν πολύ καλύτερα γιατί αυτοί φέρνουν τον κόσμο και αυτοί ξέρουν τι διαμαρτυρίες ή παράπονα δέχονται, πολλές φορές, από τον κόσμο.

Οπότε, αυτή η συνεργασία, αυτή η σχέση που αναπτύσσεται και που πιστεύουμε ότι, στο μέλλον, θα δυναμώνει όλο και περισσότερο, είναι για το καλό του νησιού, για το καλό του θαλάσσιου τουρισμού, είναι για το καλό της κρουαζιέρας και ευελπιστούμε στο μέλλον να πάει πάρα πολύ καλύτερα».

Από την πλευρά του και ο δήμαρχος, αφού ενημέρωσε ότι είχαν την ευκαιρία, μαζί με τους εκπροσώπους της Royal Caribbean να περιηγηθούν στους χώρους που είναι διαθέσιμοι για την κρουαζιέρα, το τουριστικό λιμάνι, δηλαδή, το νέο εμπορικό λιμάνι, που έχει και μερική χρήση τουριστική και τις εγκαταστάσεις της νέας μαρίνας, δήλωσε:

«…Και βλέπουμε πως η Ρόδος βρίσκεται, αυτή την εποχή, στο ενδιαφέρον Εταιριών που προάγουν την κρουαζιέρα. Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο για εμάς, γιατί πιστεύουμε εμείς στη Ρόδο ότι είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μας, έχουμε πολύ σημαντικούς επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτό τον τομέα και θέλουμε, η περιοχή μας, να αποτελέσει λιμάνι εισόδου ύστερα από την άρση του καμποτάζ που έγινε πριν από μερικούς μήνες με νόμο του Κράτους.

Δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις και εμείς σαν τοπικοί φορείς που είμαστε όλοι εδώ, η Περιφέρεια, οι επιχειρηματίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με όλους ώστε, πραγματικά, να δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης αλλά να δείξουμε και το μεγάλο ενδιαφέρον προς μελλοντικούς επενδυτές.

Το ενδιαφέρον είναι σημαντικό από πάρα πολλούς τον τελευταίο καιρό και ελπίζουμε ότι, πάρα πολύ γρήγορα, θα έχουμε αποτελέσματα, σαν νησί τουριστικό, αλλά έχει και τις προϋποθέσεις τις λιμενικές. Καίτοι οι υπάρχουσες μπορούν να εξυπηρετήσουν αλλά και να δημιουργηθούν νέες, με αυτοχρηματοδότηση, με γρήγορες διαδικασίες, ή και με άλλους μικτούς τρόπους. Όλα είναι ανοιχτά», είπε, χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Υπουργό που «προάγει τον τουρισμό, προάγει τις νέες μορφές τουρισμού» και εξέφρασε την αισιοδοξία του, όπως και ο Υπουργός, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες στο θαλάσσιο τουρισμό, τόσο στον τουρισμό με τη μαρίνα-που κοντεύει να τελειώσει-όσο και στον τουρισμό κρουαζιέρας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι προχθές το βράδυ, στη συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο, εκτός από τους προαναφερθέντες, παραβρέθηκαν: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, τουριστικοί πράκτορες, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της περιοχής μας, κ. Κώστας Γεωργιάδης ενώ τον κ. Tercek συνόδευε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Navigator της Εταιρίας στη χώρα μας, κ. Ανδρέας Στυλιανόπουλος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ECC
Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός με την ευκαιρία του Συνεδρίου για τον Θαλάσσιο Τουρισμό που οργανώθηκε από τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ συναντήθηκε και με το Προεδρείο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας (ECC), το οποίο εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο. Στο προεδρείο συμμετείχαν ο κ. Pierfrancesco Vago, Αντιπρόεδρος του ECC και Πρόεδρος της εταιρείας MSC Crociere SA (4η στον κόσμο), o κ. Tim Marking, Γενικός Γραμματέας του ECC, και εκπροσωπώντας εταιρείες μέλη του ECC, οι κκ. Κωστάκης Λοΐζου Εκτελεστικός Πρόεδρος της LOUIS Cruises, Giora Israel Αντιπρόεδρος της Carnival Corporation (1η στον κόσμο), και John Tercek Αντιπρόεδρος της Royal Caribbean Cruise Lines (2η στον κόσμο).

Κατά την συνάντηση ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση καθώς και για τις συμμετοχές του ιδίου ως εκπροσώπου του Υπουργείου στα διεθνή συνέδρια και εκθέσεις κρουαζιέρας στις Κάννες και στο Μαϊάμι, και στις συναντήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο τους προηγούμενους μήνες της άτυπης Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τον Τουρισμό Κρουαζιέρας στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων και έλληνες επαγγελματίες απασχολούμενοι με την κρουαζιέρα.

Στη συνάντηση, με το προεδρείο του ECC, τέθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τον τουρισμό κρουαζιέρας, που απασχολούν τις εταιρείες και που είχε ζητήσει το ECC να συζητήσουν με την πολιτική ηγεσία, κυριότερα των οποίων είναι: οι διαδικασίες ασφάλειας επιβατών και διαδικασίες αποβίβασης – επιβίβασης, η προσβασιμότητα ανάγκη για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους χερσαίους χώρους διακίνησης των επιβατών κρουαζιέρας, η ανάπτυξη λιμενικών εγκαταστάσεων κρουαζιέρας, οι χρεώσεις - λιμενικά τέλη, ο προγραμματισμός χρήσης αποβαθρών κρουαζιέρας (berthing)και η σύμβαση για τους λιμένες βάσης (home ports).

Ο κ. Νικητιάδης, απαντώντας σε ερώτημα που του έθεσαν, διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι η εξαγγελθείσα από το ΥΘΥΝΑΛ «Συμβουλευτική Επιτροπή για την Κρουαζιέρα» θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του νέου Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και ότι θα συμμετέχουν σε αυτήν όλοι οι κοινωνικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του ECC και εκπροσώπων των εταιρειών κρουαζιερών.

Από την πλευρά του ECC ο Αντιπρόεδρος κ. Vago και ο Γεν. Γραμματέας κ. Marking, χαιρέτησαν θετικά την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν ότι το ECC προσφέρεται να λειτουργεί ως κόμβος αμφίδρομης επικοινωνίας με το Υπουργείο, για να ενημερώνονται οι εταιρείες μέλη του για τις Ελληνικές εξελίξεις και για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Επισήμανση έκαναν εκ μέρους των εταιρειών τους οι κκ Israel και Tercek, οι οποίοι αφενός επιβεβαίωσαν την συμμετοχή εκπροσώπων τους στην Επιτροπή και την προσφορά τους για παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, και αφετέρου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τα δρομολόγια των κρουαζιεροπλοίων στις ελληνικές θάλασσες και να προσθέσουν νέους λιμένες προσέγγισης.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε με θέμα την κρουαζιέρα ο κ. Νικητιάδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «ακολουθώντας τη νέα στρατηγική για τον τουρισμό, όπως την έχουμε δομήσει με τον υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο, ξεκινήσαμε τη συνεργασία με όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά. Η συνεργασία αυτή έχει μοναδικό στόχο την μεγαλύτερη δυνατή ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις να βρεθεί στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τουρισμού κρουαζιέρας και εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό. Χαίρομαι που ο κ. Tercek αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να επισκεφθεί τα λιμάνια της πατρίδας μας. Την ίδια πρόσκληση έχω απευθύνει και προς τον πρόεδρο της μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιέρας στον κόσμο της Carnival Corporation καθώς και στις άλλες εταιρείες του κλάδου».