Πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή, 26 Αυγούστου, στο Διαφάνι της Καρπάθου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Καρπάθου, ο δεύτερος επίσημος εορτασμός της Ναυμαχίας της Καρπάθου που έδωσε νικηφόρα στα νερά του νησιού το 1788 απέναντι στον Οθωμανικό Σουλτανικό στόλο ο πρόμαχος της ελευθερίας των Ελλήνων Λάμπρος Κατσώνης.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 10:30 π.μ. με Μητροπολιτική δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου στην οποία θα παραστούν ο Εξοχότατος Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Καρπάθου – Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Πολεμικού Ναυτικού και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ πατρίδος πεσόντων και ρίψη στεφάνων στο Στενό της Σαρίας, τόπο διεξαγωγής της Ναυμαχίας από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δρ. Ιστορίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών κ. Πάνος Στάμου, Αξιωματικός Π.Ν. ε.α., Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Λεβαδέων Αθηνών «Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ», Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνο – Ρωσικών Ιστορικών Ερευνών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που έχει για αφετηρία της την αντίστοιχη πρόταση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου του Πολιτιστικού Οργανισμού της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου κ. Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη, είναι ενταγμένη στον κύκλο θερινών πολιτισμικών εκδηλώσεων «ΟΛΥΜΠΟΣ: Παράδοση, Δημιουργία και Πολιτισμός - 2011», ενώ τελική επιδίωξή της είναι η επίσημη καθιέρωση, με Κυβερνητική απόφαση, του σχετικού εορτασμού ως τοπικής εθνικής εορτής της Καρπάθου.