Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη στο νομό μας και τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 13, ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς προσπαθούν να βρουν τη «χρυσή τομή» η οποία θα κάνει τους μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

ʼλλα τέσσερα σχολεία έβαλαν χθες «λουκέτο» στη Ρόδο και οι καθηγητές πέρασαν τη μέρα τους έξω από τις κεντρικές εισόδους των κτιρίων, όπως έκαναν και οι συνάδελφοι τους τις προηγούμενες ημέρες.

Πρόκειται για το 2ο Γυμνάσιο Ρόδου, το 2ο ΣΕΚ Ρόδου, το Γενικό Λύκειο Σορωνής και το Ιπποκράτειο Λύκειο Κω τα οποία καταλήφθηκαν από μαθητές προχθές βράδυ ζητώντας με τον τρόπο αυτό να εισακουστούν τα αιτήματα τους και βέβαια να ικανοποιηθούν τουλάχιστον ορισμένα από αυτά, με κυριότερα την έλλειψη βιβλίων, αλλά και τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

Ειδικά στο 2ο Γυμνάσιο οι μαθητές ανήρτησαν και πανό ενώ τριγύρω από τα προστατευτικά κάγκελα της αυλής του κτιρίου τοποθετήθηκαν καρέκλες (χωρίς να φθαρούν) ένδειξη ότι το κτίριο τελεί υπό κατάληψη.

Το 2ο ΓΕΛ Ρόδου
Αναβρασμός υπήρξε κατά τη διάρκεια τους χθεσινής ημέρας και στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου, καθώς με τη συγκέντρωση το πρωί των μαθητών, εκπρόσωποι του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαζί με τη Διεύθυνση επιχείρησαν να πείσουν τους μαθητές να εισέλθουν στο κτίριο, χωρίς επιτυχία. Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν ορισμένες φορές, χωρίς ευτυχώς να παρεκτραπεί η κατάσταση. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε από κοινού τρεις εκπαιδευτικοί και τρεις γονείς μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου να έχουν συνάντηση με έξι μαθητές – εκπροσώπους των παιδιών προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα τους.

Η συνάντηση έγινε και διήρκησε έως αργά το μεσημέρι και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το οποίο διαβεβαίωσαν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των παιδιών είναι, πως άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την διευθέτηση των όσων ζητούν. Ωστόσο διευκρίνισαν πως για ορισμένα θέματα που δεν άπτονται μόνο της δικής τους αρμοδιότητας (για παράδειγμα η μεταφορά ή η μείωση των παιδιών στα τμήματα της Γ΄τάξης) θα κάνουν τις προτάσεις τους στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου από εκεί να πάρουν το «πράσινο» φως για την υλοποίηση τους.

Σε κάθε περίπτωση οι καθηγητές επέδειξαν «καλή θέληση», κάτι που επεσήμαναν στους μαθητές ζητώντας τους να τους δοθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να αποδείξουν εμπράκτως τις προθέσεις τους.

Τώρα πλέον απομένει από τα παιδιά να αποφασίσουν για την κατάληψη ή πραγματικά ζητούν να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο χώρο του σχολείου τους.

Καζάνι που βράζει
Πάντως η μαθητική κοινότητα παρομοιάζεται – και όχι αδίκως- με καζάνι που βράζει καθώς στο ένα μετά το άλλο σχολείο, γίνονται συζητήσεις και προγραμματισμοί για να μη μπουν λουκέτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ετοιμάζονταν άλλα δύο σχολικά συγκροτήματα της περιοχής μας για να μπουν στο χορό των καταλήψεων, ενώ παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα νησιά.

Σημειώνεται πως τα σχολεία που δεν κάνουν μάθημα λόγω των καταλήψεων είναι τα εξής:
2ο ΣΕΚ Ρόδου
4ο ΓΕΛ Ρόδου
2ο ΕΠΑΛ Ρόδου
2ο ΓΕΛ Ρόδου
ΓΕΛ Σορωνής
Γυμνάσιο Σορωνής
2ο Γυμνάσιο Ρόδου
Γυμνάσιο Ζιπαρίου Κω
1ο Γυμνάσιο Κω
2ο Γυμνάσιο Κω
Ιπποκράτειο Λύκειο Κω
ΕΠΑΛ Λέρου
Γυμνάσιο Κάσου