Ψήφισμα για το χαμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ecofilms Λουκίας Ρικάκη, εξέδωσε, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε αντιπροσωπεία του να παραβρεθεί στην κηδεία της που γίνεται σήμερα, Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στα Ιλίσια.

Η είδηση ότι η Λουκία Ρικάκη η οποία για πάνω από μία δεκαετία υπήρξε στενή φίλη της Ρόδου, έφυγε από τη ζωή χτυπημένη από την επάρατη νόσο, έγινε γνωστή στο δημοτικό συμβούλιο αργά το μεσημέρι της Τετάρτης και μάλιστα μίλησαν για αυτήν για την προσφορά της στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής μας και για τους δεσμούς της με τη Ρόδο, τόσο ο Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς όσο και το μέλος της μείζονος μειοψηφίας και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κατά την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία, κ. Κώστας Ταρασλιάς και ο επικεφαλής της μικρότερης παράταξης κ. Δημήτρης Γάκης.

Μάλιστα, ο τελευταίος, πρότεινε να δοθεί το όνομά της στο θερινό κινηματοθέατρο «Ρόδον» το οποίο για μία δεκαετία αποτέλεσε το επίκεντρο του Διεθνούς Φεστιβάλ της Ρόδου «ecofilms».
Εν τω μεταξύ, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει γνωστό πότε και πως θα εξοφληθούν τα χρήματα που οφείλονται στην προηγούμενη διοργάνωση του ecofilms.

Το ψήφισμα που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, είναι το παρακάτω:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου μετά το άγγελμα του θανάτου της ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ, σκηνοθέτιδας και συγγραφέως, λαμβάνοντας υπόψη:

• Την προσφορά της στην πολιτιστική ζωή της Ρόδου με την πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ECO FILMS, τη δράση ECO KINDS καθώς και τη ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού της περιοχής,
• Την ιδιαίτερη αγάπη της για το νησί της Ρόδου η οποία εκφράστηκε με τη μεταδημότευσή της στο Δήμο μας

Κατά την τακτική Συνεδρίασή του την 28/12/2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00, Ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει το κατωτέρω ψήφισμα:
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
1. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην κηδεία της εκλιπούσης,
2. Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένειά της.
3. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ανακοίνωση με τίτλο «”Έφυγε” η Λουκία Ρικάκη», εξέδωσε, χθες, το τμήμα πολιτισμού του Συνασπισμού και αναφέρει:
Έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 50 ετών, η σκηνοθέτης Λουκία Ρικάκη, μια από τις πιο δημιουργικές φωνές του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Η Λουκία Ρικάκη ήταν ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, η οποία, παράλληλα με την δραστηριότητά της στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση, στήριξε με πάθος και αφοσίωση δύο πολύ επιτυχημένα κινηματογραφικά φεστιβάλ: το ECO FILMS, στη Ρόδο, με ταινίες οικολογικού περιεχομένου από όλο τον κόσμο και το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ για θέματα Υγείας «Ιπποκράτης», στην Κω.

Η τελευταία της δουλειά που προβλήθηκε στις αίθουσες, ήταν το ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Σωτηρία», που αναφερόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία.
Η συμβολή της Λουκίας Ρικάκη, στην ημερίδα του Τμήματος Πολιτισμού του Συνασπισμού, στις 6/3/2010, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού Κινηματογράφου» ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής. Από σήμερα, που έσβησε το χαμόγελο της Λουκίας Ρικάκη, ο χώρος της τέχνης και των κοινωνικών κινημάτων είναι πιο φτωχός.
Εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους της.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΛΠΙΔΑΣ
Από την δημοτική κίνηση Κω «Συμπαράταξη Ελπίδας» εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
«Έφυγε χθες η Λ. Ρικάκη.
Με το νησί μας συνδέθηκε με την δημιουργία και την δίχρονη ιστορία του διεθνούς φεστιβάλ ταινιών υγείας Κω.

Λοιδορήθηκε αδίκως από τον νυν δήμαρχο και τους περί αυτόν.
Λοιδορήθηκε όχι με βαση το έργο της αλλά με βαση τις πολιτικές σκοπιμότητες της εποχής.
Έτσι γίνεται πάντα.
Όποιος δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο με περιεχόμενο καταφεύγει στην συκοφαντία.
Οι διαδικασίες, το κόστος, οι ενδεχόμενα υπόγειες σκοτεινές διαδρομές δεν αφορούσαν την Λ. Ρικάκη.

Αφορούσαν την πολιτική διαχείριση της Βασιλείας Κυρίτση.
Η νέα δημοτική αρχή όφειλε να κάνει διοικητική έρευνα και να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη. Δεν το έπραξε γιατί δεν την ενδιέφερε η ουσία.
Οι εντυπώσεις ενδιέφεραν. Τα παιγνίδι της βγήκε.
Στο διάβολο η Λ. Ρικάκη, στο διάβολο και το φεστιβάλ!
Ωραία!

Αντί του φεστιβάλ η νέα δημοτική αρχή πλήρωσε στους φουσκωτούς 50.000 για ναρθούν εδώ οι ‘’σκαφατοι’’ και άλλα 30.000 ευρώ στους ‘’Ρώσους’’ δικαστές το καλοκαίρι για να ρθουν να φάνε και να πιούνε και να ικανοποιηθούν οι νέοι δικοί της κολλητοί!!!
Συγνώμη Λουκία!

Γράφαμε στις 6-9-2009: ‘’Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός του πρώτου φεστιβάλ ταινιών υγείας της Κω και ευχόμαστε καλή συνέχεια. Γι αυτό δεν αρκούν οι ευχές. Δεν αρκούν οι πολιτικές υποσχέσεις. Πρέπει το φεστιβάλ να γίνει κτήμα της τοπικής κοινωνίας.

Χρειάζεται να αναπτύξουμε αμέσως ένα τοπικό υποστηριχτικό μηχανισμό. Να αρχίσουμε να διευρύνουμε την στήριξη του. Να ξεπεράσουμε την στενή πλευρά της αγοράς ενός ετοίμου προϊόντος και να πάμε σε μια συλλογική δράση, που φυσικά θα στηρίζεται και στον άρτιο επαγγελματισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του, της κ. Λ. Ρικάκη’’.

Το φεστιβάλ θα ανασυσταθεί!
Όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά γιατί το έχει ανάγκη το νησί μας, στην σημερινή παγκοσμιοποιημένη ανταγωνιστική πραγματικότητα!
Και τότε θα εχει αναφορά στην συμβολή της Λ. Ρικάκη!
Για την Σ.Ε Νίκος Μυλωνάς».