Νόμιζα πως είναι περισσότερες και είναι μόνον εννιά! Εννέα γυναίκες από τα Απόλλωνα έκαναν και τους Κινέζους να ασχολούνται μαζί τους και τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, πριν λίγες ημέρες και τόσους και τόσους ακόμα που απολαμβάνουν τα γλυκά εδέσματα, τις κουλούρες, τις συνταγές της γιαγιάς, φτιαγμένες με τα πιο αγνά υλικά που βγάζει το ορεινό χωριό τους και τα γύρω χωριά.

Ήταν το 2005 που η πρόεδρός τους η Ειρήνη Πλάτση, μέσα από δαιδαλώδεις
γραφειοκρατικές διαδικασίες κατάφερε να δημιουργήσει τον 1ο Γυναικείο Αγροτουριστικό και Αγροτοβιοτεχνικό Συνεταιρισμό στη Δωδεκάνησο που γρήγορα έγινε ένας από τους πιο δυνατούς στην Ελλάδα! Με το μεράκι τους έφεραν το χωριό στην πόλη κι έτσι τα προϊόντα τους τα βρίσκεις πια και στο μαγαζί τους στην Ανάληψη. Δεν είναι μεγάλες οι ποσότητες που παράγουν γιατί το κάνουν με τον τρόπο τον παραδοσιακό. Είναι πεντανόστιμες όμως κι οι ίδιες φιλόξενες, είτε τις βρεις στ΄ Απόλλωνα, στο ξεκίνημα του χωριού, είτε στο μαγαζί της πόλης.

Με κέρασαν λικέρ πορτοκάλι με βάση τη σούμα, με γέμισαν κουλουράκια και αμυγδαλωτά! Δεν είναι το κέρδος ο σκοπός τους, είναι οι παραδοσιακές συνταγές τους να μπουν σε όλα τα σπίτια και να συνδεθούν με το όνομα της Ρόδου στο εξωτερικό!


Περιζήτητες είστε, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις παντού και πάντα διαφημίζετε τη Ρόδο!
Μας ψάχνουν οι δημοσιογράφοι και τους ευχαριστούμε. Μας έχουν παρουσιάσει όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, προχθές μας ήρθαν δημοσιογράφοι από την Αμερική, ήρθαν από την Κίνα, τη Γαλλία, μας τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παπούλιας, ο Μαμαλάκης μας έβαλε ήδη από το πρώτο τεύχος του περιοδικού του, δεν έχουμε παράπονο.

Τι είναι αυτό που τους κάνει εντύπωση;
Το ότι σε ένα ορεινό χωριό της Ρόδου, εννέα Απολλωνιάτισσες καλοδέχονται ντόπιους και ξένους, σε ένα όμορφο και ζεστό εργαστήριο και τους προτείνουν να γνωρίσουν τη μοναδική γεύση των προϊόντων τους, που είναι φτιαγμένα με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες τις οποίες προμηθεύονται από ντόπιους παραγωγούς.

Αυτό είναι το…μυστικό; Η φιλοξενία και τα αγνά προϊόντα;
Ακριβώς! Η ζεστή μας φιλοξενία, στο εργαστήριό μας, που είναι παραδοσιακού χαρακτήρα όπως και το μαγαζί που μας βρίσκει κανείς, στην Αποστόλου Παύλου στην Ανάληψη, και τα αγνά υλικά, που προμηθευόμαστε από το χωριό μας ή τα γύρω χωριά, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες. Το μέλι από τους δικούς μας μελισσοκόμους, τις ελιές από τους ντόπιους, το κρασί και τη σούμα, τα γλυκά του κουταλιού, που είναι φτιαγμένα από πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, από τις αυλές μας. Να σκεφτείτε ότι φτιάχνουμε γλυκό τριαντάφυλλο, που είναι εξαιρετικό, σε μικρές ποσότητες γιατί οι τριανταφυλλιές μας είναι λίγες. Είναι από τις αυλές μας.

Και οι συνταγές σας;
Είναι παραδοσιακές, όπως τις μάθαμε από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας. Σήμερα τις φτιάχνουμε στο εργαστήριο, αλλά με τα χέρια, χωρίς μηχανήματα και γι αυτό δεν βγάζουμε μεγάλες ποσότητες από το κάθε είδος. Μπορεί να έρθετε στο μαγαζί και να μην είναι γεμάτα τα ράφια γιατί εξαντλούνται τα προϊόντα μας και τροφοδοτούμε συνέχεια. Όλα τα προϊόντα μας είναι εβδομάδας, χωρίς καθόλου συντηρητικά και οι τιμές μας είναι 6 χρόνων πριν, αν και αυξήθηκε ο ΦΠΑ και το κόστος των πρώτων υλών. Διατηρούμε την ποιότητα και στόχος μας είναι να τρώμε αγνά, ποιοτικά. Επιστροφή στο χωριό.

Πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Υπήρχε το μεράκι. Βοηθούσαμε σε εκδηλώσεις, η αγάπη για την παράδοση υπήρχε, το μεταξύ μας δέσιμο… Εγώ εργαζόμουν τότε στο κέντρο Καλλιπάτειρα, του δήμου Ροδίων, ως σύμβουλος επιχειρηματικότητας. Υπήρχε πρόγραμμα για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας γυναικείων συνεταιρισμών, για το νησί της Ρόδου. Έτσι, στόχος μας έγινε η προβολή του τόπου μας, της παράδοσης, τα ήθη και έθιμα και ταυτόχρονα η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αλλά και η αύξηση του εισοδήματος των γυναικών. Εκεί που οι γυναίκες ήταν άνεργες τώρα εργάζονται σε αυτό που τους αρέσει, δημιουργούν και προσφέρουν και στον τόπο τους και στις οικογένειές τους.

Έχω ακούσει τα καλύτερα και για το ψωμί που φτιάχνετε!
Ναι, γιατί το φτιάχνουμε με προζύμι που σκεπάζουμε με τις κουβέρτες από την προηγούμενη μέρα για να ανέβει. Όταν ζυμωθεί το ψωμί και πλαστεί, το βάζουμε σε ειδικά ταψάκια, το σκεπάζουμε για να ανέβει μόνο του, για πέντε ώρες και το ψήνουμε μετά. Ψωμί φτιάχνουμε και τις Κυριακές για να το δώσουμε στις ταβέρνες του χωριού. Όσοι έρχονται στ΄ Απόλλωνα κάνουν και μια στάση στο Συνεταιρισμό, στην είσοδο του χωριού, στο παραδοσιακό σπίτι το οποίο μετατρέψαμε σε εργαστήριο.

Το μαγαζί στην Ανάληψη πως προέκυψε;
Μας το ζήτησαν οι πελάτες μας. Από το 2008 φέραμε το χωριό στην πόλη.

Τι μπορεί να βρει κανείς σ΄ αυτό;
Από πού να ξεκινήσω… Κουλουράκια από χυμό πορτοκάλι, ελαιόλαδο και κανέλα, παξιμάδια με καβουρντισμένα αμύγδαλα ή με σταφίδα, κουλουράκια ανεβατά με μοσχοκάρυδο και μαστίχα, κριθαροκουλούρες φτιαγμένες μόνο με προζύμι, ελαιόλαδο και κριθαρένιο αλεύρι, το ψωμί μας, ξεροτήγανα, τακκάκια, αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού, βότανα, λικέρ (πορτοκάλι, μανταρίνι, ρόδι, λεμόνι), με βάση τη σούμα. Μέλι, κρασί, σούμα, όσπρια, τραχανά, πλιγούρι. Έρχονται και μας λένε να τους φτιάξουμε ένα καλάθι παραδοσιακό με προϊόντα, να το πάνε δώρο ή να το στείλουν κάπου αλλού, στο εξωτερικό ας πούμε, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά.

Πως σχεδιάζετε το μέλλον;
Τι να σας πω. Μακάρι να μην μας κλείσουνε.

Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Υπάρχει, λόγω του νέου ασφαλιστικού νόμου που υποχρεώνει τις γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ, αλλά είναι μέλη αγροτοτουριστικών συνεταιρισμών, να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ. Ήδη στην Κρήτη και στη Μαγνησία τους ήρθαν ραβασάκια από το ΤΕΒΕ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα αντέξουμε. Τα καθαρά έσοδα, κάθε μιας από εμάς, είναι λιγότερα από τη μηνιαία εισφορά για ΤΕΒΕ. Επίσης κάνουμε κάποιες κινήσεις και επαφές για να εξαιρεθούν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί από το νόμο που ζητά τουλάχιστον 20 μέλη και 30.000 κεφάλαιο για να ιδρυθεί συνεταιρισμός. Θα δείξει!