Σύντομα στο φως νέα στοιχεία για τη "λεηλασία" του ΙΚΑ

Σύντομα στο φως νέα στοιχεία για τη "λεηλασία" του ΙΚΑ

Σύντομα στο φως νέα στοιχεία για τη "λεηλασία" του ΙΚΑ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 226 ΦΟΡΕΣ

Αναφερόμενος στις 40.000 συντάξεις «μαϊμού» που διακόπτονται, ο Γ. Κουτρουμάνης αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από τις κάμερες των ATM όσων εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απε

«Οι συντάξεις, με τα μέτρα που λαμβάνουμε, είναι διασφαλισμένες για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια, αλλά προϋπόθεση είναι να απομακρυνθεί οριστικά η χώρα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας», επανέλαβε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης.

Έσπευσε, όμως, ταυτόχρονα να προειδοποιήσει πως «αν αυτή η ύφεση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, το 2013, το 2014, το 2015, ουδείς μπορεί να περιμένει να έχουμε αυτό το επίπεδο μισθών και συντάξεων».

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα καταβάλλει 2.760.00 συντάξεις. Μην το απαξιώνουμε, συνεπώς, είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη», είπε.

Αναφέρθηκε, ωστόσο, στο δημογραφικό, λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα, αντιμετωπίστηκε στη χώρα μας με πελατειακές πρακτικές και τώρα πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε τον νέο άνθρωπο για να κάνει οικογένεια, γιατί το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα πολυτεκνίας και παροχές χωρίς σχέδιο».

Αναφερόμενος στις 40.000 συντάξεις «μαϊμού» που διακόπτονται, αποκάλυψε ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από τις κάμερες των ATM όσων εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απεβίωσαν.

Ήδη, υπάρχουν υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα ενώ, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, «όταν κλήθηκε κάποιος να λογοδοτήσει διότι εισέπραττε παρανόμως σύνταξη, αυτοκτόνησε επειδή ήταν επώνυμος στην περιοχή του».

Διαβάστε: Κουτρουμάνης: Δεν θα γίνουν μειώσεις στις συντάξεις εκτός...

«Το έργο εντοπισμού των παρανομούντων είναι δυσχερέστατο, γι΄αυτό θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε ακόμη και σε ιδιωτικά δικηγορικά γραφεία», είπε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Αναφερόμενος στο ύψος των εισφορών, ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι είναι υψηλές, σημείωσε ωστόσο ότι θα ήταν 30% χαμηλότερα αν όλοι τις κατέβαλαν όπως πρέπει.

Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση του ΟΓΑ, που έχει 480 ευρώ εισφορές τον χρόνο.

Διαπιστώθηκε ότι το 40% των αγροτών δεν τις καταβάλει και είναι εντυπωσιακό ότι το φαινόμενο δεν εκδηλώνεται σε νομούς φτωχούς, αλλά σε νομούς με υψηλή παραγωγικότητα, όπως στην Κρήτη και τη Θεσσαλία.

Για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο κ. Κουτρουμάνης είπε το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με το ΙΚΑ, προκειμένου μέσα σε 2 μήνες να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες.

Όπως πάντως διευκρίνισε, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν στερηθεί σύνταξη για μήνες.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ρωτήθηκε για το κούρεμα των ομολόγων. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Οικονομικών για τις απώλειες «δέσμευση που δεν μπορούσε να πάει παρά πέρα γιατί θα έπρεπε ο υπουργός να πει κάτι αντίστοιχο και στο ολλανδικό ΙΚΑ».

Διαβάστε: Ένας στους 5 που παίρνει επίδομα, δεν το δικαιούται

Διαβάστε ακόμη

Στοιχεία «σοκ» από την ΕΛ.ΑΣ. για την ενδοοικογενειακή βία: 493 περιστατικά σε έξι ημέρες

Φορολογικές Δηλώσεις - Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

MyInfo: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr

Πράσινο φως από το ΣτΕ για την κυκλοφορία των mini bus στα νησιά

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου – Τα μέτρα προφύλαξης

Αντικειμενικές αξίες: Αυτοί είναι οι δήμοι και οι ζώνες στις οποίες «κουρεύονται»

Διεπιστημονική έρευνα στις Νησίδες του Αιγαίου