Υπόθεση της Κεντρικής Διοίκησης γίνεται, πλέον, το επενδυτικό ενδιαφέρον που εξεδήλωσε η κορυφαία εταιρία κρουαζιεροπλοίων “Royal Caribbean” για τη Ρόδο αφού την επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της εδώ, πριν από λίγες ημέρες, θα ακολουθήσει σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού, την ερχόμενη Πέμπτη, στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθεί η πρόθεσή της να διαθέσει πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή μόλου στην Ακαντιά όπου θα μπορούν να δένουν πλοία 350 μέτρων και να μετατρέψει το νησί σε ένα μικρό «κέντρο κρουαζιέρας»!

“Crash test” για τα ανακλαστικά της τοπικής και της Κεντρικής Διοίκησης, αποτελεί πράγματι η πρόταση της Εταιρίας-Κολοσσού στον θαλάσσιο τουρισμό να επενδύσει πολλά χρήματα στη Ρόδο, ζητώντας μόνο ως “αντάλλαγμα” διευκολύνσεις στα θέματα της…αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας.

Πρωταρχικό, όμως, για να δοθεί το “πράσινο φως” στην Εταιρία, είναι να υπάρχει η βούληση, καταρχήν από την τοπική ηγεσία-που σύσσωμη έχει δηλώσει τη στήριξή της-αλλά και από την Κεντρική Διοίκηση αφού κάποιες από τις επενδύσεις για τις οποίες έχει δηλώσει την πρόθεσή της η Caribbean, ξεφεύγουν από “τα χέρια” του Δήμου Ρόδου, ακόμα και της Περιφέρειας.

Χθες, λοιπόν, το παραπάνω επιβεβαιώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό αλλά και ελπιδοφόρο τρόπο, αφού έγινε γνωστό ότι την Πέμπτη, στις 4:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΥΠΠΟΤ, με αντικείμενο αυτό το λιμενικό έργο που επιθυμεί να κατασκευάσει η εταιρία για να δένουν κρουαζιερόπλοιά της.

Σε δηλώσεις του, χθες, ο περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, έκανε λόγο για μία σημαντική συνάντηση για την Caribbean. Όπως είπε, αυτή θα γίνει με τον υπουργό περιφερειακής Ανάπτυξης, την υπουργό Τουρισμού-Πολιτισμού, τους υπεύθυνους για θέματα κρουαζιέρας, δηλαδή τη γενική γραμματέα του ΕΟΤ κα Μπέη καθώς και τον Γενικό γραμματέα Λιμένων.

Βέβαια, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, εκτός από τον ίδιο, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, με την ιδιότητά του και ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, η προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Λ.Τ. κα Μαρίκα Δεληγιάννη και, βέβαια, εκπρόσωποι της Caribbean.

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, αντικείμενο της σύσκεψης είναι να δουν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν γρήγορα να αξιοποιήσουν αυτή την πρόταση προκειμένου να δρομολογηθεί και η λύση που προβλέπει επενδύσεις της Εταιρίας που υπολογίζονται σε πάνω από 25 εκατ. ευρώ για το έργο της κατασκευής ενός μόλου στην Ακαντιά όπου θα μπορούν να δένουν πλοία των 350 μέτρων!

Είναι αυτονόητο ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος για μία τέτοια επένδυση που είναι μεγάλη για τα δικά μας δεδομένα και ειδικά για την περίοδο που διάγουμε, δείχνει και τη σοβαρότητα της πρότασης που καταθέτει η Εταιρία συνολικά. Η κατασκευή ενός τέτοιου έργου δεν θα έρθει μόνο να αναβαθμίσει τις λιμενικές μας υποδομές αλλά εξυπηρετεί και τον στόχο της Caribbean να κάνει τη Ρόδο κέντρο απ’ όπου θα μπορούν να ξεκινούν οι μικρές κρουαζιέρες!

«Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, γι’ αυτό και πρέπει πλέον να τρέξουμε να συμβάλουμε όλοι σ’ αυτή την προσπάθεια», δήλωσε, χθες, ο κ. Μαχαιρίδης.
Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον που εξεδήλωσαν τα στελέχη της Caribbean κατά τη συνάντηση που είχαν στο Δήμο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά είχε να κάνει συνολικά με υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό και, μάλιστα, ζήτησαν και πήραν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού για τη μαρίνα Μαντρακίου! Το έργο που θα συζητηθεί στο Υπουργείο, είναι εντελώς άλλο και δεν έχει να κάνει με το παραπάνω.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ευκαιρία να δείξει και η Κεντρική Διοίκηση κατά πόσο…το εννοεί όταν προσελκύει επενδυτές στη χώρα μας. Στόχος της σύσκεψης στο Υπουργείο είναι να εξετάσουν με ποιο τρόπο μπορεί να προχωρήσει γρήγορα αυτό το ενδιαφέρον αφού είναι τοις πάσι γνωστό ότι στην Ελλάδα “κολλάνε” τα θέματα στη γραφειοκρατία και σε θεσμικά κενά.

Και ακριβώς επειδή είναι θέματα που δεν πρέπει καθόλου να καθυστερούν, θεωρείται θετικό ότι γίνεται αυτή η σύσκεψη, στην οποία παρόντες θα είναι όλοι εμπλεκόμενοι με στόχο να εξευρεθεί ο τρόπος και η διαδικασία κάποια στιγμή να ξεκινήσει μία τέτοια επένδυση.

Πάντως, σε μία πρώτη φάση, είναι θετικό το υψηλό επίπεδο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, κάτι, βέβαια, που καταδεικνύει και το ενδιαφέρον που υπάρχει σε επίπεδο χώρας πια.

Σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους που συγκλήθηκε η σύσκεψη είναι επειδή σε επαφές που είχαν κάνει εκπρόσωποι της Caribbean, παλαιότερα, προσέκρουσαν σε κάποια κενά. Έτσι, στην επικείμενη συνάντηση, αναμένεται να ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα προχωρήσουν, με ποιο θεσμικό πλαίσιο, «ποιος κάνει τι ώστε να μη λέει ο καθένας τα δικά του και να έχουμε τους επενδυτές που να μπορούν με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις να προχωρήσουν», όπως δήλωσε, χθες, ο δήμαρχος.

Για το home-port
Την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών ώστε να είναι έτοιμη έγκαιρα η αίθουσα για το home-port, εξέφρασε, με τη σειρά του, χθες, ο περιφερειάρχης, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε στο τουριστικό λιμάνι.
«Πάει καλά η όλη προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και σε ένα έργο εξωραϊσμού του λιμανιού που λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο, το οποίο γίνεται με ευθύνη της αρχαιολογίας και χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ.

Είπε, επίσης, ότι και αυτό έχει μία καλή πορεία, ότι πρόκειται για ένα «καταπληκτικό έργο» που πιάνει σχεδόν όλη την όψη του τουριστικού λιμένα και παρ’ όλο που γίνεται με λίγα χρήματα, αναμένονται καλά αποτελέσματα καθώς αξιοποιείται όλο το εργατικό δυναμικό.

«Ο πολιτισμός είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα», κατέληξε ο κ. Μαχαιρίδης ο οποίος το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον τουριστικό πράκτορα της Caribbean κ. Μιχαλάκη, προφανώς για τα θέματα αυτά.