Ρεπορτάζ:
Μιχάλης Μαστής
Mihalis@Rodiaki.gr
Φωτογραφίες:
Μιχάλης Αυγουστής

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται το ζήτημα της καθαριότητας για το νησί της Ρόδου, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο φακός αναγνωστών της «Ρ» οι οποίοι αποτύπωσαν τις άθλιες εικόνες που επικρατούν στις γειτονιές της Μητρόπολης αλλά και στην παραλία του Ζέφυρος!

Κάδοι ξεχειλισμένοι, σωροί από κλαδιά και άχρηστα αντικείμενα, ποτάμια που μεταφέρουν στην θάλασσα από ψόφια αρνιά(!) μέχρι βούρκο, είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά μιας γενικότερης εικόνας, η οποία αποτελεί προσβολή πρώτου βαθμού για τη Ρόδο, τους ροδίτες και τους επισκέπτες μας.
Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, η «Ροδιακή» με την συνεργασία των ίδιων αναγνωστών, που κατοικούν στην περιοχή αυτή, είχε δημοσιεύσει πανομοιότυπο ρεπορτάζ, επισημαίνοντας τα λάθη και τις παραλείψεις σε ότι αφορά την υπόθεση της καθαριότητας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά εάν κανείς επιχειρήσει να συγκρίνει τις καταστάσεις, με πολύ βεβαιότητα θα μπορέσει να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ότι πέρυσι!

Οι κάτοικοι της περιοχής, όπως και σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου βέβαια αναρωτιούνται για πόσο ακόμα καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η οποία εκτός των άλλων εγκυμονεί και κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Το θέμα του ποταμιού που μεταφέρει βουρκόνερα στην παραλία του Ζέφυρος, έχει φέρει πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις για να ληφθούν άμεσα μέτρα, η παράταξη του κ. Γιώργου Χατζημάρκου και η δημοτική σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη.

Την ίδια στιγμή, εξαγγέλλονται ή μελετώνται μεγαλόπνοα σχέδια για ανάπτυξη και επενδύσεις για το νησί της Ρόιδου την ώρα που δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε έναν ζωτικό για την περιοχή μας τομέα, όπως είναι αυτός της καθαριότητας.

Πέρα από τους ξεχειλισμένους κάδους και τα ογκώδη αντικείμενα πολλά από τα οποία έχουν ευθύνη και οι ίδιοι οι πολίτες που τα εναποθέτουν έτσι χωρίς να ειδοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυτό που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι η κατάσταση στην περιοχή του Ζέφυρος, έχει γίνει πραγματικά εφιαλτική και για το γεγονός αυτό πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις.

Το ίδιο ζήτημα υπάρχει και σε αρκετές γειτονιές της πόλης μας, όπου φαίνεται να υπάρχουν παράνομες συνδέσεις σε δίκτυο όμβριων, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ρέματα νερά και λύματα που βέβαια δημιουργούν βούρκο.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Ροδιακή» αποτελούν, εκτός των άλλων μέρος της αγωνίας των πολιτών, οι οποίοι διεκδικούν και αξιώνουν, καλύτερη ποιότητα ζωής στις γειτονιές του νησιού μας, για τους ίδιους, τα παιδιά, τα εγγόνια αλλά και τις εκατοντάδες χιλιάδες των επισκεπτών μας κάθε χρόνο.