Ενόψει της 12ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας, η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (Ε.Ρ.Ε.), προσκάλεσε τους Συλλόγους ατόμων με ρευματικές παθήσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο, Κρήτη ) να συμμετάσχουν σε μια πρώτη πανελλήνια συνάντηση με σκοπό την καθιέρωσή της και κυρίως με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έλληνες ρευματοπαθείς καθώς και την προώθηση προτάσεων για την επίλυσή τους.

Η Πρώτη Συνάντηση Συλλόγων ατόμων με ρευματικές παθήσεις, λαμβάνοντας την θετική ανταπόκριση από όλους τους συλλόγους, πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Οκτωβρίου στο Park Hotel στην Αθήνα.

Η επαφή και η μακρά συζήτηση μεταξύ των ασθενών με ρευματικές παθήσεις έφερε στο φως δημιουργικές ιδέες και προτάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους τόσο στην εργασία όσο και στο σύστημα υγείας.

Τα θέματα που αναδείχθηκαν και διεξοδικά συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνουν τα “Πρότυπα Φροντίδας” για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, το “Εθνικό Σχέδιο” δράσης κι αντιμετώπισης ρευματικών παθήσεων, τα δικαιώματα των ασθενών, θέματα σχετικά με την πρόσβαση σε θεραπεία και την αποζημίωσή τους, συμμετοχή ασθενών στη χάραξη πολιτικής και πολλά άλλα καίρια ζητήματα.

Η Συνάντηση Συλλόγων συμφωνήθηκε να επαναληφθεί τον Οκτώβριο του 2013 και με αυτόν τον τρόπο δηλώνει ότι τώρα πια οι ρευματοπαθείς έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και τη δύναμη να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν τους στόχους τους.

Οι Σύλλογοι που συμμετείχαν στην Πρώτη Συνάντηση Συλλόγων ατόμων με ρευματικές παθήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας είναι οι σύνδεσμοι της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοανόσων Νοσημάτων Αρθρίτιδας και Λύκου «ΘΑΛΕΙΑ», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΘΑΛΕΙΑ
Ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Αυτοάνοσων Νοσημάτων ¨ΘΑΛΕΙΑ¨, θα διοργανώσει εφέτος, για 8η συνεχή χρονιά, τον εορτασμό της «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ», με εκδηλώσεις διαφορετικές από ότι συνήθως.

Συγκεκριμένα:
Α). Το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού Ρόδου, με την συμπαράσταση της Αδελφότητας Κρητών “Ο Ψηλορείτης”.

Στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου, στις 18:00 το απόγευμα, η θεατρική ομάδα
της Αδελφότητας Κρητών ¨Ο Ψηλορείτης¨ θα παρουσιάσουν την θεατρική παράσταση «Βίος Ανθόσπαρτος» και τα έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση του Συλλόγου«Ο στόχος μας για φέτος είναι να συγκεντρώσουμε χρήματα, για να ενισχύσουμε οικονομικά  δεκαέξι (16) παιδιά με πρόβλημα διαβίωσης και χρόνια νοσήματα.

Σε δέκα (10) παιδιά, που επιλέχθηκαν κατόπιν κοινωνικής έρευνας από τις τρεις κοινωνικές λειτουργούς του Συλλόγου μας, από το 10ο και 17ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου, θα προσφέρουμε ημερησίως 2€ για το κολατσιό τους, ως το τέλος της σχολικής χρονιάς. Στα υπόλοιπα έξι (6), ένας χορηγός μας θα προσφέρει από μία επιταγή αξίας 50€ για να αγοραστούν τρόφιμα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.

Β). Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012, ώρα 18.00 μ.μ., στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστωρίδειου Μελάθρου (οδός: Ιωάννη & Πάολας Νεστωρίδου), η Πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Συλλόγου «ΘΑΛΕΙΑ» κα.Θάλεια Γεωργά και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της κας.Γεωργά «Τζιτζικλού». «Η Νεφέλη τα τελευταία τριάντα χρόνια δίνει την προσωπική της μάχη με την αρρώστια του ¨λύκου¨ που την ταλαιπωρεί.

Παρά τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο διάβημα του χρόνου, δε χάνει το κουράγιο της. Προσπαθεί με όπλα την ελπίδα, τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο και την αυτογνωσία που έχει κατακτήσει, να χαίρεται με κάθε κύτταρο του είναι της, τις απολαύσεις – μικρές ή μεγάλες- που της προσφέρει η ζωή.»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν, ο κος Σουλεϊμάν Αλάγιαλη-Τσιαλίκ, ποιητής,
η κα. Βογιατζή-Χαραλάμπη Ειρήνη, συγγραφέας, ο κος Στέλλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος και ο κος Πέτρος Μόσχος, δημοσιογράφος.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κος Λουκάς Δημάκας.