Του Παντελή Μαραβέλια


Λίγα 24ωρα πριν εορτάσουμε την γέννηση του Θεανθρώπου και είναι φανερό ότι η φετινή εορταστική περίοδος είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό δείχνει και την εσωτερική διάθεση των πολιτών. Μόνο και μόνο ότι ελάχιστα σπίτια έβαλαν φωτάκια στα μπαλκόνια τους είναι κάτι που πρέπει να σημειωθεί. Κι αυτό διότι ως φαίνεται η κατάθλιψη έχει κατοικοεδρεύσει στις περισσότερες οικογένειες.

Και πώς να έχεις όρεξη για φωτάκια, στολισμούς και γλέντια, όταν δεν γνωρίζεις τι σου ξημερώνει.Όταν οι λογαριασμοί στα περισσότερα σπίτια υπερβαίνουν κατά πολύ των εσόδων. Όταν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αυξάνονται και οι μισθοί μειώνονται.

Όταν όλοι οι πολίτες αναζητούν χρήματα εκτός του να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, αλλά να ανταποκριθούν και των υποχρεώσεων. Και φυσικά όταν «σπάζουν» το μυαλό τους για κατεβάσουν ιδέες για το πώς θα ζεστάνουν τα σπίτια τους, αφού ελάχιστοι προμηθεύτηκαν πετρέλαιο.

Κι όλα αυτά τα μίζερα που προανέφερα είναι τα λεγόμενα καλά. Κι αυτό διότι όλοι αυτοί οι οικογενειάρχες, έχουν σπίτια, έχουν έσοδα, το παλεύουν ο καθένας με τον τρόπο του.
Δυστυχώς υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Όπως για παράδειγμα οι άνεργοι. Τα στατιστικά στοιχεία λένε την μισή αλήθεια. Αναφέρουν τους καταγεγραμμένους άνεργους.

Όμως υπάρχουν και πολλοί άλλοι, οι οποίοι δεν βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ. Αυτοί θα περάσουν στην κυριολεξία «μαύρα Χριστούγεννα», καθώς όπως έχουν αποδείξει κι επιστημονικές έρευνες, η ανεργία είναι η λεωφόρος προς την κατάθλιψη.

Φυσικά δίπλα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς οι συμπολίτες μας, οι οποίοι αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια της εκκλησίας, των δήμων και των φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Ή και οι άστεγοι, που τα βράδια αναζητούν στους δρόμους ένα απάγγειο από το χιονιά, το κρύο και την βροχή.

Όλοι αυτοί δεν είναι κάτι μακρινό για την Ελλάδα. Αντίθετα τα βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους, όπου άνθρωποι αναζητούν στους κάδους των σκουπιδιών λίγο φαγητό.
Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση και οι πολιτικοί αρχηγοί με την εκταμίευση της δόσης έκαναν μία ένεση αισιοδοξίας στον ελληνικό λαό. Μίλησαν ότι οι θυσίες του κόσμου θα δικαιωθούν και ότι η χώρα σιγά-σιγά θα βρει το δρόμο της και θα μπορέσει να ορθοποδήσει.

Αναμφίβολα ο κεντρικός σχεδιασμός, το πλάνο για την έξοδο από την κρίση πρέπει να υπάρχει και τηρηθεί απαρέγκλιτα, προκειμένου να ανακουφιστεί πρώτα ο λαός.

Όμως με βάση αυτά τα καταθλιπτικά Χριστούγεννα είναι απαραίτητο να δοθούν λύσεις άμεσες για όλους αυτούς τους δυστυχισμένους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και που θα περάσουν δραματικές άγιες ημέρες.

Μόνο εάν εξαλείψουν αυτά τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας θα μπορούμε ως κοινωνία και ως σύγχρονο κράτος να ομιλούμε ότι κάτι καταφέραμε. Διαφορετικά χάσαμε το παιχνίδι.