Στην έντονη υποβρύχια ηφαιστειακή δραστηριότητα που σημειώνεται από χτες στο Αιγαίο, ανάμεσα στις ακτές μας με την Τουρκία αναφέρεται η ανάρτηση του ιταλικού μετεωρολογικού σάιτ. Το φαινόμενο εκδηλώνεται πολύ κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Μαρμαρίς, μεταξύ της Σύμης και της Ρόδου.

Μια ομάδα ειδικών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε την ύπαρξη δύο ενεργών κρατήρων σε βάθος περίπου 200 μέτρων, κατά μήκος ενός ρήγματος περίπου τριών χιλιομέτρων. Όπως αναφέρουν οι τοπικές εφημερίδες, η θερμοκρασία του θαλασσινού νερού στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αχμέτ Εκράν, αν η δραστηριότητα αυτή συνεχιστεί για λίγα χρόνια, τότε μπορεί να εμφανιστεί ένα καινούργιο νησί.

Το σημείο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου ενώ η ενεργοποίηση του δεν αποτελεί στην πραγματικότητα μεγάλη έκπληξη, καθώς τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί σεισμική κινητικότητα που προϊδεάζει για μια πιθανή έκρηξη. Αλλά καθώς πρόκειται για υπόγειο ηφαίστειο, έχει πάντα μια κάποια γοητεία. Στην ίδια ζώνη, μια άλλη υπόγεια έκρηξη είχε καταγραφεί πριν από τρία χρόνια, το 2009.