ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΤΗΛΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΣΕΡΗΣ

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του παζαριού βιβλίου, οι Εθελοντές Ρόδου ξεκίνησαν μία σειρά μαθημάτων εικαστικών κατασκευών με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών: γυαλί, χαρτί, πλαστικό. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι δυνατότητες των υλικών που φαίνονται άχρηστα, να παρουσιαστούν ανέξοδες δημιουργικές τεχνικές που εφαρμόζοντας τες θα περνάμε ευχάριστα το χρόνο μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον από περισσότερα σκουπίδια.

Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο. Υλικά που θα πετούσαμε όπως άδεια μπουκάλια, πλαστικά και γυάλινα, παλιά περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία, αξιοποιούνται δημιουργικά, μαθαίνοντας ταυτόχρονα μία νέα τέχνη ως χόμπι ή ακόμα και ως συμπληρωματική απασχόληση που θα μπορούσε να ενισχύσει το εισόδημά μας.

Η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία με 85 συμμετοχές. Μάλιστα λόγω μεγάλης συμμετοχής οι θεματικές του γυαλιού και του χαρτιού έγιναν σε δύο ομάδες η κάθε μία. Η διάρκεια του τριθεματικού εργαστηρίου είναι 3 μήνες (1 δίωρη συνάντηση για κάθε εβδομάδα). Η κάθε ενότητα διαρκεί περίπου 1 μήνα. Έχει ήδη ξεκινήσει η πρώτη ομάδα με δημιουργίες από γυαλί όπου ήδη ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι επόμενες δύο θεματικές, της πρώτης ομάδας με δημιουργίες από χαρτί και της δεύτερης από γυαλί. Θα ακολουθήσουν η δεύτερη ομάδα του χαρτιού και οι δημιουργίες από πλαστικό. Στο τέλος των εργαστηρίων θα γίνει έκθεση με τις δημιουργίες των συμμετεχόντων σε όλα τα εργαστήρια.

Οι εκπαιδευτές μας είναι όλοι εθελοντές και τα έσοδα που θα προκύψουν θα στηρίξουν τη δράση των Εθελοντών Ρόδου, που δεν επιχορηγείται από κανένα φορέα και διανύει μία δύσκολη περίοδο.

1. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΓΥΑΛΙ:
«Δημιουργίες από θρυμματισμένο γυαλί» από το Γιώργο Σουλούνια

Η δραστηριότητα είναι σε μεγάλο ποσοστό οικολογική, μιας και χρησιμοποιούνται κατά 80% κυρίως άχρηστα υλικά.

Η βάση των έργων του είναι θρυμματισμένο γυαλί από μπουκάλια, παλιά ξύλα ως υπόστρωμα, μπίλιες, γυαλί από τη θάλασσα, κρυσταλλάκια πολυελαίων, γρανάζια, λυχνίες παλιών ραδιόφωνων, κοχύλια και άλλα πολλά ετερόκλητα υλικά. Όταν χρειάζεται βέβαια, υπάρχει και στο διαδίκτυο μια αστείρευτη πηγή οικονομικών υλικών, που με λίγη φαντασία δίνουν την κατάλληλη νότα στα έργα που θέλετε να δημιουργήσετε.
Ο Γιώργος Σουλούνιας γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Βιολογία και μετά από μια επαγγελματική «περιπλάνηση» είναι από το 2002 καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η σχέση του με την τέχνη ήταν περίεργη. Ένιωθε πάντα την ανάγκη να εκφραστεί κάπως καλλιτεχνικά αλλά ούτε ζωγράφιζε ούτε σκάλιζε. Το 2006 συνόδευσε μια εκδρομή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το σφουγγάρι στην Κάλυμνο, από την οποία έχει και μακρινή καταγωγή. Εκεί επισκέφτηκε την Τέλενδο όπου σε μια καφετέρια είδε κάτι που τον ενέπνευσε… Του ήρθε λοιπόν μια ιδέα, η οποία τελικά οδήγησε σε ένα είδος «ψηφιδωτού» με το οποίο ασχολείται μέχρι τώρα.

Οι σπουδές του στη βιολογία είναι συχνά φανερές στα έργα του είτε λόγω των υλικών που χρησιμοποιεί είτε λόγω της θεματολογίας του. Η ενασχόληση του με αυτό το αντικείμενο είναι προφανώς μια κατάθεση ψυχής για τον καλλιτέχνη (δεν είναι βιοποριστική) και η τεχνική του τελείως πρωτότυπη.

2. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΧΑΡΤΙ:
Α. «Κατασκευές από Χαρτί και Papier Mache» από την Μαριέττα Καραμαρία
Η Μαριέττα Καραμαρία είναι αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων. Μεγάλωσε στην Κάλυμνο και στην Ρόδο και μετά από χρόνια στην Αθήνα επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με κατασκευές οικιακών προϊόντων και με αξεσουάρ μόδας κυρίως από παλιές εφημερίδες, περιοδικά και αφίσες.
Η έμπνευσή της προέρχεται από το ίδιο το υλικό, ανάλογα τα χρώματα, τις υφές και την φαντασία της! Στόχος της δουλειάς της είναι να δημιουργεί μοναδικά λειτουργικά αντικείμενα, τα οποία θα εμπνέουν τον κόσμο και θα κάνουν τους ανθρώπους να νιώθουν όμορφα.

Στοιχεία επικοινωνίας
ARTS AND CRAFTS, Eco Design – Natural & Recycled ingredients
www.marietta.gr
http://www.designmarka.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/karamaria.marietta
Email: designmar.ka @gmail.com

Β. «Κοσμήματα από Χαρτί» από την Ανθούλα Χατζηγεωργίου – Βερέττα
Η Ανθούλα Χατζηγεωργίου δημιουργεί κατασκευές που γίνονται από περιοδικά, εφημερίδες, χαρτόνια κ.λ.π . Υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι και με πολύ ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε άλλα χρηστικά αντικείμενα, όπως χάρτινες χάντρες για κοσμήματα.
Η Ανθούλα Χατζηγεωργίου είναι φιλόλογος και έχει βιβλιοπωλείο στα Κοσκινού. Το χόμπι της είναι οι χειροτεχνίες και κυρίως οι κατασκευές από χαρτί. Φτιάχνει κοσμήματα, κάρτες και άλλα αντικείμενα

3. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΛΑΣΤΙΚΟ:
«Δημιουργίες από PET» από τη Νατάσα Σαβράνη -

Remake Art & Recycling Studio

Μπώλ, κοσμήματα, φωτιστικά και άλλα πολλά φτιαγμένα από μπουκάλια PET!
Η Νατάσα Σαβράνη τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το 2000 με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Εργάστηκε στο δημιουργικό της Paramount advertising στη Θεσσαλονίκη για ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή της, αλλά η ανάγκη της για πιο φυσικό τρόπο ζωής την έστειλε στο νησί μας το 2002. Έχει δουλέψει ως εκπαιδευτικός εικαστικών μαθημάτων σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου και σήμερα παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής σε ενήλικες στα εργαστήρια του ΔΟΠΑΡ.
Αρκετά καλοκαίρια πριν, ξεκίνησε σαν χόμπι να ανακυκλώνει παλιές τσάντες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους που μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
Το 2012 δημιούργησε το Remake Art & Recycling Studio, ένα εργαστήρι που δέχεται ρούχα και αξεσουάρ, με σκοπό να αλλάξουν για τους παλιούς ή τους νέους τους ιδιοκτήτες.
Εκτός από το ύφασμα θεωρεί πρόκληση κάθε τι παλιό που μπορεί να μεταμορφωθεί εικαστικά, όπως τα πλαστικά μπουκάλια σε φωτιστικά ή τα ζωγραφισμένα έπιπλα.

Στοιχεία επικοινωνίας:
REMAKE ART & RECYCLING STUDIO
Χαρ. Τρικούπη, Ασγούρου, Ρόδος
Τηλ. 6947029627
εmail:sasasavra@hotmail.com
www.facebook.com/RemakeArtRecycling
www.sasasavra.wix.com/remake

Έκθεση για τις δημιουργίες των εργαστηρίων
Με την ολοκλήρωση όλων των εργαστηρίων, όπως γράφουμε και παραπάνω, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα και τις τεχνικές τους σε ειδική εκδήλωση για αυτό τον σκοπό. Η ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν έγκαιρα.