Βιβλικός κατακλυσμός με δύο αγνοούμενους

Τραγωδία με δύο αγνοούμενους εκπαιδευτικούς ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινής νεροποντής που έπεσε στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου. Οι δύο εκπαιδευτικοί επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στον χείμαρρο της Κρεμαστής και μέχρι αργά το βράδυ, παρά τις προσπάθειες για τον εντοπισμό τους, δεν είχαν βρεθεί!

Παράλληλα, η δυνατή βροχή που έπληξε χθες το απόγευμα το νησί και η οποία ήταν πέρα από κάθε όριο τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση, προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές κυρίως στο οδικό δίκτυο, ενώ χθες βράδυ το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα, τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Ιξιά, την Ιαλυσό, την Κρεμαστή και την Παστίδα, περιοχές οι οποίες «πνίγηκαν» κυριολεκτικά από τα νερά των ποταμών που διέρχονται μέσα από τις πλατείες και κεντρικούς δρόμους των χωριών και υπέστησαν μεγάλες ζημιές.

Όμως εξίσου δύσκολη ήταν η κατάσταση και στην πόλη της Ρόδου, στην ανατολική πλευρά από Φαληράκι προς το κέντρο καθώς και στις ανατολικές ακτές Τσαΐρι – αεροδρόμιο, όπου για αρκετές ώρες ήταν αδύνατη η διέλευση των οχημάτων εξαιτίας προβλημάτων στο οδικό δίκτυο αλλά και του μεγάλου όγκου νερού που «κατέβαινε» λόγω της βροχής.

Οι εικόνες που βίωσαν χθες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ήταν πρωτοφανείς, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επεσήμαναν πως τέτοια θεομηνία δεν είχαν ξαναζήσει!

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου της Ρόδου, η Πυροσβεστική, η αστυνομία αλλά και οι εθελοντές ήταν σε επιφυλακή, όμως ελάχιστα μπορούσαν να προσφέρουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ήταν αδύνατη ακόμη και η διέλευση των οχημάτων αυτών.

«Βούλιαξε» η Ρόδος
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρή βροχόπτωση και κατά τόπους χαλαζόπτωση άρχισαν να επικρατούν στο νησί λίγο μετά τις 3 χθες το μεσημέρι.

Οι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή, μετετράπησαν σε ποτάμια, ενώ τεράστια ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και στην πόλη της Ρόδου, καθώς ο όγκος της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα, δημιούργησε ένα κυκλοφοριακό χάος.

Πολλές περιοχές στο νησί της Ρόδου βρέθηκαν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των κεραυνών που έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές, ενώ πολλά ήταν επίσης και τα υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων αλλά και ξενοδοχείων που πλημύρισαν.

Καθώς περνούσε η ώρα, το κύμα κακοκαιρίας επιδεινώνονταν και λίγο μετά τις τέσσερις το απόγευμα άρχισε να ρίχνει και χαλάζι κυρίως στις περιοχές Τρεις, Ιξιά, Ιαλυσού και Κρεμαστής.
Οι ουρανοί «άνοιξαν» πάνω από τις συγκεκριμένες περιοχές, μετατρέποντας τους δρόμους σε χείμαρρους οι οποίοι παράσερναν στο πέρασμα τους ό,τι έβρισκαν!

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε ήταν ότι το ύψος του νερού σε αρκετές οδούς της δημοτικής ενότητας Ιαλυσού έφθανε και το ένα μέτρο με αποτέλεσμα να παρασυρθούν οχήματα και να στοιβαχτούν το ένα επάνω στο άλλο. Στην οδό Ιερού Λόχου στην Ιαλυσό, οι κάτοικοι παρακολουθούσαν έντρομοι την «τρελή» πορεία των οχημάτων τους, και ένιωθαν τον φόβο ότι θα μπορούσαν ακόμη και να «εισβάλουν» μέσα στα σπίτια και στα καταστήματά τους!

Παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν και στην οδό Ηρακλειδών, Φερενίκης αλλά και ʼρη Βελουχιώτη όπου κλαδιά και σκουπίδια κατέκλυσαν την περιοχή, ενώ οι δρόμοι γέμισαν από σταθμευμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα ακόμη και αναποδογυρισμένες «γουρούνες»!

Τεράστιο πρόβλημα επίσης δημιουργήθηκε και στον δρόμο Τσαίρι - Αεροδρομίου όπου ένα ολόκληρο τμήμα του οδοστρώματος κατέρρευσε κοντά στην Μελισσοκομική δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την διέλευση των οχημάτων.

Στην οδό Σωτήρος και Κουντουριώτου το νερό πλημμύρισε πολλά υπόγεια και διαμερίσματα ενώ περίπου στις 5.30 το απόγευμα διεκόπη και η κυκλοφορία. Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού προς παραλία και εντός το κεντρικού δρόμου προς Κρεμαστή. Αλλά και στην Παστίδα στην γέφυρα πλημμύρισε το ποτάμι και «παγιδεύτηκαν» αρκετά αυτοκίνητα.

Οι πυροσβέστες που βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους, δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που παρουσιάζονταν για αντλήσεις υδάτων και για απεγκλωβισμούς πολιτών μέσα από τα ακινητοποιημένα οχήματά τους.

Χωρίς νερό και ρεύμα
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές της πόλης αλλά και γενικότερα του βόρειου τριγώνου του νησιού, το οποίο πλήγηκε περισσότερο, να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ώρες!

Διακοπή στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκε χθες το απόγευμα και στο νοσοκομείο της Ρόδου, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα αφού άμεσα τέθηκαν σε λειτουργία οι γεννήτριες.
Η περιοχή της Κρεμαστής και της Ιαλυσού πέραν των άλλων προβλημάτων είχε να αντιμετωπίσει και την διακοπή νερού, η οποία σημειώθηκε χθες το απόγευμα και διήρκησε αρκετά έως ότου τα αρμόδια συνεργεία να καταφέρουν να υδροδοτήσουν και πάλι τις περιοχές.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επρόκειτο να κηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού της Ρόδου, αργά χθες το βράδυ, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δήμου.

Η πρωτοφανής κακοκαιρία και οι ζημιές που προκάλεσε, που δεν έχει ξαναδεί το νησί της Ρόδου τα τελευταία χρόνια σε τέτοια έκταση, ανάγκασαν τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, χθες το βράδυ να ζητήσει από την Περιφέρεια και εκείνη υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε, το νησί της Ρόδου, να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!

Ειδικότερα, όσο αφορά στην περιοχή που κρίνεται ως τέτοια, είναι όλο το νησί πλην των δημοτικών ενοτήτων Αταβύρου, Νότιας Ρόδου και Λίνδου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος, από το απόγευμα χθες, και μόλις κόπασε η δυνατή νεροποντή, πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο και, βέβαια, στην Ιαλυσό που γνώρισε εικόνες Αποκάλυψης.

Μέχρι αργά το βράδυ, τέλος, βρισκόταν στον Κρεμαστινό ποταμό όπου όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και πολλοί εθελοντές έψαχναν για τους δύο ανθρώπους που αγνοούνταν.

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ Η ΠΑΡΑΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Αποκαλυπτική η μαρτυρία του διασωθέντα εκπαιδευτικού

Σοκαρισμένη παρακολουθούσε η κοινή γνώμη από νωρίς το απόγευμα την υπόθεση με τους δύο αγνοούμενους εκπαιδευτικούς τους οποίους παρέσυρε το ποτάμι της Κρεμαστής, εν μέσω της ισχυρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Ρόδο.

Όπως αποκάλυψε η ΡΟΔΙΑΚΗ το αυτοκίνητο με τους τρεις εκπαιδευτικούς, ένα ασημί ΝΙSSΑΝ ALMERA, επέστρεφε από το Παραδείσι στη Ρόδο, στις 4 και μισή χθες το απόγευμα.
Στο αυτοκίνητο επέβαιναν ο 50χρονος καθηγητής αγγλικών η 30χρονη δασκάλα και ένας ακόμα δάσκαλος επίσης 30 ετών ο οποίος διεσώθη από θαύμα.

Στην κατάθεσή του στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού χθες το βράδυ, ο 30χρονος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό πως έγινε το κακό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΟΔΙΑΚΗΣ ο 30χρονος φανερά σοκαρισμένος, είπε ότι στις 4.30 δοκίμασαν να διασχίσουν το σημείο του ποταμού στη Κρεμαστή, και το νερό φαίνονταν να ήταν χαμηλό.

Σε κάποια στιγμή το όχημα άρχισε να παρασύρεται και τότε οι εκπαιδευτικοί κατάλαβαν τι θα συνέβαινε και αμέσως βγήκαν από το αυτοκίνητο.

Ο ίδιος πρόλαβε και γαντζώθηκε σε ένα σημείο από τα πέδιλα της γέφυρας και κρατήθηκε εκεί μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα.
Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του που επίσης βγήκαν από το αυτοκίνητο, στάθηκαν για λίγο και μετά χάθηκαν από τα μάτια του!

Όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο ίδιος μεταφέρθηκε σε σπίτι κατοίκου της Κρεμαστής, δίπλα από τη γέφυρα και σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο βρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου που από κοινού ζητούσαν εναγωνίως να γίνουν έρευνες για την διάσωση των ανθρώπων αυτών.
Μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ, φανερά σοκαρισμένοι δεν μπορούσαν να περιγράψουν με λόγια αυτό που έγινε.

Μέχρι αργά χθες βράδυ, αστυνομία, συνεργεία του δήμου αλλά και εθελοντές πραγματοποιούσαν έρευνες στο ποτάμι της Κρεμαστής για τον εντοπισμό των δύο εκπαιδευτικών, τους οποίους αναζητούσαν ακόμη και στις καλαμιές που υπάρχουν στην περιοχή! Παράλληλα και πλωτό του Λιμενικού ερευνούσε διεξοδικά την θαλάσσια περιοχή, ωστόσο η νύκτα δυσχέραινε το έργο όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τέσσερις τουλάχιστον ώρες υπήρξε σύγχυση αναφορικά με τους δύο εκπαιδευτικούς αφού καμία υπηρεσία δεν μπορούσε επισήμως να επιβεβαιώσει την είδηση που έφερε στο φως η ΡΟΔΙΑΚΗ.
Αυτό έγινε αργά χθες βράδυ, όταν πλέον συγγενείς των δύο αγνοουμένων έδωσαν επίσημα κατάθεση στην αστυνομία.

Τέλος καλά στην υγεία του εντοπίστηκε και ένας ακόμα αγνοούμενος ηλικιωμένος που είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι του και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους δικούς του.