Παραπληροφόρησαν και  εξέθεσαν τον Μιχελάκη!

Tοπικοί παράγοντες παραπληροφόρησαν και εξέθεσαν τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη!

Ισχυρίστηκαν συγκεκριμένα ότι δεν καθαρίστηκαν από τα καλάμια οι κοίτες των χειμμάρων στη Ρόδο, επειδή αντιδρούν... οι οικολογικές οργανώσεις!
Αυτά πράγματι είπε ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Σπύρου Χαλβατζή και αποδεικνύει ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης.
Προφανώς κατά την επίσκεψή του στο νησί, τις προηγούμενες μέρες ο κ. υπουργός ζήτησε να μάθει γιατί δεν καθαρίστηκαν οι χείμαρροι και είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε, και κάποιοι τα έριξαν στους οικολόγους!

Έτσι ο κ. Μιχελάκης, έσπευσε να το μεταφέρει στη Βουλή εκτεθειμένος.
Είναι πάντως ενδεικτικό το περιστατικό για το πως οι τοπικοί παράγοντες αντί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός απ’ αυτούς!

Ακριβώς για το λόγο αυτό υπάρχει έντονο κλίμα αγανάκτησης και οργής εναντίον των τοπικών παραγόντων στην κοινή γνώμη, θεωρώντας ότι αφενός δεν έχουν κάνει αυτά που έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες στους άλλους.
Το κλίμα πράγματι είναι ιδιαίτερα βαρύ για την τοπική πολιτική ηγεσία και... μόνο όσοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους, δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τη διευκόλυνση των πληγέντων της Ρόδου και της Ψερίμου στο θέμα των υποχρεώσεων τους προς το δημόσιο, όπως η καταβολή του ΦΠΑ, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή στη Βουλή.
«Όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν οι πληγέντες πολίτες όπως είναι η καταβολή ΦΠΑ και οι άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εξετάζει αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια αναστολή καταβολής οφειλών για να μπορούν οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν μέχρι η ζωή στα νησιά να επανέλθει στον κανονικό της ρυθμό» είπε συγκεκριμένα.

Ανακοίνωσε παράλληλα ότι από σήμερα οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν τη χρηματική ενίσχυση: «... σήμερα οι πολίτες οι οποίοι θα χρειαστεί να πάρουν τα πρώτα χρήματα, τα πρώτα ποσά, για να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες τους, έχουν με μια απλή υπεύθυνη δήλωση -την οποία θα κάνουν- και με μία αίτηση έτοιμα τα χρήματα που δικαιούνται. Περιμένουμε τους καταλόγους των πληγέντων μετά την καταγραφή που έχει γίνει από τους δήμους. Και από σήμερα τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα μόνο με αυτήν την απλή διαδικασία».

«Οικολογικές οργανώσεις εμποδίζουν τους καθαρισμούς ρεμάτων»
Παράλληλα, ο κ. Μιχελάκης επέρριψε ευθύνες και στις οικολογικές οργανώσεις που εμποδίζουν τους καθαρισμούς ρεμάτων.

«Όσες φορές πηγαίνουν κάποιοι από τους αυτοδιοικητικούς να καθαρίσουν τα ρέματα, να κόψουν τις καλαμιές, αντιμετωπίζουν προβλήματα από οικολογικές οργανώσεις, διότι θεωρούν ότι το κόψιμο των καλαμιών δημιουργεί οικολογικά προβλήματα» είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Πρέπει να τα πούμε όλα. Με αυτόν τον τρόπο, όταν γίνεται μια μεγάλη βροχή, φεύγουν τα χώματα, τα μπάζα, οι καλαμιές, βουλώνουν όλες τις διεξόδους του νερού και δημιουργούνται αυτές οι καταστροφές».

«Μπαζωμένα ρέματα υπάρχουν παντού και είναι ευθύνη των κυβερνήσεων, όλων των κυβερνήσεων», απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής, επισημαίνοντας ότι στη Ρόδο υπάρχουν αντιπλημμυρικές μελέτες από το 1990 που δεν υλοποιούνται.
«Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Οι προτεραιότητές σας είναι πώς θα διασφαλιστούν τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Ρόδου, πώς θα διασφαλιστεί η προστασία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι πώς θα ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που επιλέγει. Οι χρηματοδοτήσεις δεν λείπουν» σχολίασε ο Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν μετά την καταστροφή.

Συγκεκριμένα δόθηκαν 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, 160.000 από το υπουργείο Εργασίας και 50.000 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπουργείο Εργασίας έβγαλε και άλλο ένα κονδύλι 200.000 ευρώ.
Για την αποκατάσταση των καταστροφών στις υποδομές θα διατεθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.