Ακαδημαϊκός θα ανακηρυχθεί ο Ροδίτης καθηγητής Γ. Γιώρτσος

Την ερχόμενη Τρίτη 10 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Αθηνών η τελετή υποδοχής ως αντεπιστέλλοντος μέλους της, του συμπατριώτη μας καθηγητή Γιάννη Γιώρτσου.

Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε στην Ολομέλεια της 30ης Μαΐου 2013 τον κύριο Γιώρτσο, καθηγητή της Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής στο USC Viterbi School του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ως αντεπιστέλλον μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα στην επιστημονική περιοχή "Ροή ρευστών και χημικές αντιδράσεις σε πορώδη" μέσα στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ και θα περιλαμβάνει τα εξής:
- Υποδοχή του αντεπιστέλλοντος μέλους Γιάννη Γιώρτσου καθηγητή πετρελαϊκής και χημικής μηχανικής του πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνιας

- Προσφώνηση από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλο

- Παρουσίαση από τον Ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Βαγενά
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Γιώρτσο με τίτλο «Η εξέλιξη της τεχνολογίας»

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών, ο Γιάννης Γιώρτσος, που αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο Ρόδου το 1968, χαρακτηρίζεται ως «ο παγκοσμίως διασημότερος ερευνητής» και από το 2008 αποτελεί μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών!

Ο κ. Γιάννης Γιώρτσος γεννήθηκε στην Ρόδο το 1950, απεφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο και το 1968 εισήχθη στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος του ΙΚΥ και το 1973 απεφοίτησε πρώτος από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών.

Φοίτησε με υποτροφία στο California Institute of Technology (Caltech) από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του το 1978. Το 1979 έγινε επίκουρος καθηγητής (Assistant Professor) στο Τμήμα Πετρελαϊκής και Χημικής Μηχανικής (Petroleum and Chemical Engineering) στο University of Southern California (USC), Αναπληρωτής Καθηγητής (1984) και Καθηγητής (1989).

Στο ίδιο Τμήμα, έλαβε την τιμητική έδρα Chester D. Dolley in Chemical and Petroleum Engineering (1995). Στο διάστημα 1991-1997 υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος, το διάστημα 2001-2005 διετέλεσε Senior Associate Dean for Academic Affairs και από το 2005 έγινε Κοσμήτωρ (Dean) του USC Viterbi School of Engineering (University of Southern California) όπου κατέχει επίσης την τιμητική έδρα Ζ.Α. Kaprielian.

Tο 2008 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

O κ. Γιάννης Γιώρτσος είναι ο παγκοσμίως διασημότερος ερευνητής στην σημαντική αυτή περιοχή με περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά και 130 προσκεκλημένες ομιλίες. Έχει επιβλέψει 28 διδακτορικά και 8 μεταδιδάκτορες ερευνητές.

Η μεγάλη διεθνής αναγνώριση του κ. Γιάννη Γιώρτσου φαίνεται επίσης και από τα εξής:
1. 'Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Universit? Paris, Orsay, France) στο Universit? Pierre et Marie Curie, Paris, France) και στο California Institute of Technology.

2. Έχει λάβει το Kapitza Medal της Ρωσικής Ακαδημίας Θετικών Επιστημών.

3. Έχει υπάρξει μέλος της 'Εκδοτικής Επιτροπής (Editorial Board) πολλών διεθνών περιοδικών και έχει διατελέσει Editor-in-Chief όλων των επιστημονικών περιοδικών της Εταιρίας Πετρελαϊκής Μηχανικής (Society of Petroleum Engineers) την περίοδο 2006-2010.

Ένα εξ ίσου σημαντικό επίτευγμα του κ. Γιάννη Γιώρτσου είναι ότι υπό την ηγεσία του το Viterbi School of Engineering του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας ανέβηκε στην 10η θέση παγκοσμίως, (Shangai rankings and US News and world Report rankings).

«ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΙΜΗ»
Όπως δήλωσε χτες στη «Ρ» ο κ. Γιώρτσος που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στη γενέτειρά του , είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο αυτή η απόφαση της Ακαδημίας Αθηνών, και παράλληλα αποτελεί μία αναγνώριση και μία επιβράβευση του έργου του.

Όπως τόνισε είναι πολλοί εκείνοι οι αξιόλογοι επιστήμονες που ξεχωρίζουν στον τομέα τους και για το λόγο αυτό η επιλογή του ίδιου τον γεμίζει ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Δεν παραλείπει όμως να αναφερθεί και στον τόπο του τη Ρόδο, στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε μιλώντας για τις σημαντικές βάσεις στην εκπαίδευση που πήρε και τον βοήθησαν στην μετέπειτα πορεία του.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώρτσο, η επιστημονική δουλειά είναι συναρπαστική, και όποιος αφοσιώνεται σε αυτήν νοιώθει τη χαρά της δημιουργίας και σε καμία περίπτωση δεν αισθάνεται κόπο και κούραση.

Παράλληλα επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα μας από τη σημερινή κατάσταση είναι να επενδύσει στην εκπαίδευση και να δώσει ευκαιρίες στα νέα παιδιά.

Όπως είπε έχουν αξιόλογες γνώσεις και θα πρέπει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα ευνοϊκό περιβάλλον νέων τεχνολογιών ώστε να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους.

Αυτό θα συμβάλει στο να μη μεταναστεύουν στο εξωτερικό αφού θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους για να δημιουργήσουν μία καλύτερη Ελλάδα.