Ο Μέγας Μάγιστρος Φαμπρίτζιο Καρέττο, αγαπητός σε όλους, ενίσχυσε την άμυνα της Ρόδου

1514. Ο Μέγας Μάγιστρος Φαμπρίτζιο Καρέττο (1455-1521), στο Κυβερνείο, απευθύνεται στους επικεφαλής των ιπποτών της κάθε Γλώσσας (Γαλλίας, Ιταλίας, Ωβέρνης, Ισπανίας που χωρίστηκε στη Γλώσσα της Αραγόνας και τη Γλώσσα της Καστίλιας, Γερμανίας, Αγγλίας και Προβηγκίας), για την απειλή που υπάρχει από τους Τούρκους.

Λίγο πριν αναλάβει, είχε αποκαλυφθεί συνωμοσία, χωρίς, όμως, να βρεθούν οι πρωταγωνιστές, μεταξύ δούλων και ξένων εμπόρων, υπέρ της Πύλης. 

Είναι από τους πιο δημοφιλείς Μεγάλους Μαγίστρους, μάλιστα δε όταν ήρτεν το μαντάτο ότι ο νέος Μάγιστρος, Μέγας Ταξίαρχος Γκυ ντε Μπλανσεφόρ, ανιψιός του θανόντος Εμερύ Ντ’ Αμπουάζ, πέθανε κοντά στη Ζάκυνθο, στις 24 Νοεμβρίου 1513, οι ιππότες χωρίς καμιά συζήτηση, τον πήραν στα χέρια και τον μετέφεραν στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου και ορκίστηκε Μέγας Μάγιστρος. Ήταν 15 Δεκεμβρίου 1513. Από τα πρώτα μελήματά του ήταν η υπογραφή συνθήκης με το σάχη της Περσίας Ισμαήλ-Σαφαβί Α΄, αντίπαλο του σουλτάνου.

Σε όλη τη διάρκεια της θητείας του-πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1521-είχε κύριο μέλημα, και το πέτυχε, να αφιχθεί στη Ρόδο, μεγάλος αριθμός ιπποτών και να ενισχύσει την άμυνα της Ρόδου και των άλλων νησιών. Τα σύννεφα του πολέμου ήδη άρχισαν να καλύπτουν τη Ρόδο. Ο σουλτάνος Σελίμ Α΄, το 1514, κατανίκησε τους Πέρσες, δύο χρόνια αργότερα καταλάμβανε τη Συρία, και το 1517 προσαρτούσε την Αίγυπτο.

Το 1519 καταλαμβάνει την Αραβία και τη στιγμή πού νόμιζε ότι ήρτεν η ώρα να αναμετρηθεί με τους Ιππότες, τον βρήκε ο θάνατος-ήταν το έτος 1520. Ο πίνακας είναι του Γάλλου ζωγράφου  Claude Jacquand (1803-1878), έγινε το 1839, και βρίσκεται στη αίθουσα αριθμός 5, των Σταυροφοριών, στις Βερσαλλίες.
 
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ