Η αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκλογές στο Σουδάν, που προβλέπονται από τις 11 έως τις 13 Απριλίου, απέσυρε το προσωπικό της από το Νταρφούρ, περιοχή στο δυτικό τμήμα της χώρας που πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που ταξιδεύει με την αντιπροσωπεία αυτή.



"Αποφάσισα να επιστρέψω με όλη την ομάδα των έξι παρατηρητών που βρίσκονταν ακόμη στο Νταρφούρ", εξήγησε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ η επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στο Σουδάν, Βερονίκ ντε Κέιζερ.



"Είναι πάντα λυπηρό το να πρέπει να εγκαταλείψεις αυτή την περιοχή, μια περιοχή τόσο φτωχή, αλλά το ήξερα ερχόμενη εδώ για να επιτηρήσω τις εκλογές ότι ήταν αδύνατο (να ολοκληρωθεί αυτό το έργο) με αξιόπιστο τρόπο", τόνισε.



Η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, το Σουδάν, πρέπει να πραγματοποιήσει από την Κυριακή έως την Τρίτη πρώτες εκλογές της - βουλευτικές, περιφερειακές και προεδρικές - μετά από περίπου ένα τέταρτο του αιώνα.



Το αμερικανικό ίδρυμα Κάρτερ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ιαπωνία πρέπει να στείλουν, ή έχουν ήδη στείλει, παρατηρητές που θα ελέγξουν αν η εκλογική διαδικασία θα γίνει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο. Η αποστολή της ΕΕ είναι η μεγαλύτερη με 130 παρατηρητές.



Από το 2003, ο εμφύλιος πόλεμος στο Νταρφούρ έχει προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών - και 10.000 σύμφωνα με το Χαρτούμ.



Ρεπορτάζ του Aljazeera