Αναδεικνύεται το «ξύλινο»  ναυάγιο στο Λιμάνι της Ρόδου

Μια σημαντική πρωτοβουλία το οποίο θα αναδείξει το «ξύλινο» ναυάγιο της Ρόδου αναλαμβάνει το ΤΕΙ Αθηνών το οποίο τώρα αναζητά εξειδικευμένους συνεργάτες για να μπορέσει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του συγκεκριμένου προγράμματος.




Η δράση αυτή θα περιλαμβάνει :
-Τον Οπτικοακουστικό  σχεδιασμό  χώρου έκθεσης για την μουσειολογική ανάδειξη των κινητών ευρημάτων του ναυαγίου της Ρόδου 

-Υλοποίηση της οπτικοακουστικής παρουσίασης στο χώρο έκθεσης
-Φωτογράφηση και οργάνωση του οπτικού υλικού των εργασιών συντήρησης των ευρημάτων του ναυαγίου της Ρόδου, τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στην έκθεση της Ρόδου 

-Βιντεοσκόπηση και οργάνωση του οπτικοακουστικού υλικού των εργασιών συντήρησης των ευρημάτων του ναυαγίου της Ρόδου, τα οποία πρόκειται να ενταχθούν στην έκθεση της Ρόδου και 
επεξεργασία και σύνθεση οπτικοακουστικού υλικού από τις εργασίες συντήρησης

Πότε και πως αναδείχθηκε το σπουδαίο ναυάγιο
Το ναυάγιο αυτό,  είχε εντοπίσει και είχε υποδείξει στην αρχαιολογία το 2007 και 2008 αντίστοιχα, ο συμπατριώτης μας επαγγελματίας δύτης κος Βασίλης Μαντικός. Για την σπουδαία αυτή ανακάλυψη, ο συμπατριώτης μας δύτης, δεν εισέπραξε ούτε ένα ευχαριστώ.

Τα πρώτα ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στη Ρόδο, τον Νοέμβριο του 2007 και τον Ιανουάριο του 2008 αντίστοιχα σύμφωνα με πληροφορίες (ποτέ δεν ανακοινώθηκε κάτι επισήμως) αντιστοιχούσαν σε έναν αμύθητο θησαυρό: 3.000 χρυσά νομίσματα, αμφορείς, σπαθιά και μικρά κανόνια και όπλα!

Από όλα αυτά, το γνωστό κράτος των Αθηνών κατά την πάγια τακτική του η οποία έχει τις βάσεις της στην υπέρμετρη ανοχή των εκπροσώπων μας σε όλα τα επίπεδα, δεν άφησε στα μουσεία της Ρόδου, ούτε το παραμικρό αντικείμενο.

Το φιάσκο της… υποτιθέμενης έκθεσης
Λίγα χρόνια μετά, επιχειρήθηκε να γίνει μια έκθεση  (φωτογραφικού κυρίως περιεχομένου) στην οδό Ιπποτών, σε συνεργασία με την τοπική αρχαιολογία, η οποία όμως κατέληξε σε πραγματικό φιάσκο, αφού οι «φωστήρες» του τότε υπουργείου Πολιτισμού, είχαν… απαγορεύσει ακόμα και την προβολή της έκθεσης από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα οι μόνοι που πήραν χαμπάρι για την έκθεση αυτή, ήταν οι διοργανωτές και κανείς άλλος.

Κι ενώ τα μουσεία της Ρόδου, διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, προσωπικό φύλαξης και κυρίως άπλετους χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα τεραστίας σημασίας αντικείμενα που έχουν έρθει στο φως από τα δύο ναυάγια στο λιμάνι της Ρόδου, εν τούτοις η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, δρομολόγησε διαδικασία μεταφοράς των αντικειμένων αυτών, στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που έγινε στον Πειραιά.

Πόσο σπουδαία είναι τα ευρήματα
Κατά την πάγια τακτική της, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, αφού  πήραν από το βυθό τα χρυσά νομίσματα και όλα τα αρχαία αντικείμενα, άφησαν εδώ και 9  χρόνια εκεί να σαπίζουν, τα σκαριά των δύο ναυαγισμένων πλοίων.

Σχετικά με τα δύο αυτά αρχαία ναυάγια σε άρθρο της  η  δρ. Καλλιόπη  Πρέκα-Αλεξανδρή πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων αναφέρει  τα εξής: 
«Τον Νοέμβριο του 2007 ο κ. Βασίλης Μαντικός, επαγγελματίας δύτης, υπέδειξε το σκαρί ενός ξύλινου πλοίου σε βάθος 13-15 μ.

Το σκάφος αυτό, καταχωμένο και αφανές επί αιώνες, ήρθε στο φως από τις περιδινήσεις που προκαλούν οι προπέλες των μεγάλων πλοίων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τελείως εκτεθειμένο στην επιφάνεια του βυθού. Το σκαρί έχει σωζόμενο μήκος 20 μ., πλάτος 4 μ. και το ξύλο, από το οποίο είναι κατασκευασμένο χρονολογήθηκε στα εργαστήρια του Δημόκριτου με τη μέθοδο του άνθρακα, μεταξύ του 1200 και του 1300 μ.Χ. την εποχή δηλαδή της Ιπποτοκρατίας». 

Για το δεύτερο αρχαίο ναυάγιο, η κ. Πρέκα Αλεξανδρή γράφει: 
«Στις αρχές του 2008 ο κ. Β. Μαντικός υπέδειξε στην Εφορεία δεύτερο ναυάγιο στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου, κοντά στη θαλάσσια περιοχή που είχε βρεθεί και το πρώτο. Τον Μάρτιο, κλιμάκιο της υπηρεσίας επισκέφθηκε το νησί, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη του ναυαγίου. 

Κατά την διάρκεια της έρευνας επιβεβαιώθηκε η ακρίβεια της ύπαρξης. Το δεύτερο σκαρί που βρέθηκε, δεν ήταν διατηρημένο σε τόσο καλή κατάσταση. 
Δίπλα του αποκαλύφθηκαν αμφορείς, πρόχοι, οθωμανικές καπνοσύριγγες και εμπρηστικές, πιθανώς, χειροβομβίδες» 

Και εκεί έρχεται και η μεγάλη αποκάλυψη: 
Στις έρευνες που έγιναν στο δεύτερο ναυάγιο, βρέθηκαν τα 3.000 χρυσά οθωμανικά, κυρίως, νομίσματα που προέρχονται πιθανώς από τρίτο ναυάγιο του 17ου - 18ου αιώνα !
Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν ακόμη καρφιά, αμφορείς, πρόχοι και πιθανολογείται ότι υπάρχουν και άλλα δύο βυζαντινά ναυάγια!...

Ο θησαυρός των χρυσών νομισμάτων και τα άλλα ευρήματα, πήραν τον δρόμο για την Αθήνα και από τότε – όπως ανέφερε πολλές φορές ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ζαχαριάδης, αγνοούνται τα ίχνη τους !... 

Η εντυπωσιακή φωτογραφία του αρχαίου ξύλινου ναυαγίου  που βρίσκεται στον βυθό του λιμανιού της Ρόδου
Η εντυπωσιακή φωτογραφία του αρχαίου ξύλινου ναυαγίου 
που βρίσκεται στον βυθό του λιμανιού της Ρόδου