Μια «γροθιά» η Ρόδος για τον Μαραθώνιο της

Κολοσσοί για το νησί μας ήταν οι εκπρόσωποι των αρχών του, που ενημέρωσαν σε συνέντευξη Τύπου χθες στην Αθήνα τα ΜΜΕ για το 2ο Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου.

Η πρόεδρος της οργανωτικής και αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Νοτίου Αιγαίου κ. Μαριέττα Παπαβασιλείου Βακιάνη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται απ’ όλους τους φορείς για την επιτυχία της διοργάνωσης και τόνισε ότι στόχος είναι ο Μαραθώνιος αυτός να γίνει διεθνώς γνωστός.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού κ. Ιωάννης Μαργαρίτης, η αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Σ.Ε.Γ.Α.Σ Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Ζήκας, ο γενικός διευθυντής του Μαραθωνίου Ρόδου κ. Γιώργος Μιχαλάκης, ο κ. Σέργιος Αϊβάζης, πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου και η τρίτη στο πρωτάθλημα Ελλάδος μαραθωνοδρόμος από την Λέρο, Ουρανία Ρεμπούλη .

Μια «γροθιά»  για την επιτυχία

Από το Γιώργο Μιχαλάκη τονίστηκε ότι η διαδρομή θα είναι σε επίπεδο θάλασσας χωρίς ανωφέρειες, που επιτρέπει να επιτευχθούν πολύ καλές επιδόσεις και ν’ αυξηθούν οι συμμετοχές των δρομέων. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν την Ουρανία Ρεμπούλη στην απόφαση να αγωνιστεί στις 26 Απριλίου στον Μαραθώνιο της Ρόδου, με στόχο να πετύχει χρόνο τουλάχιστον 2 ώρες και 43’ που επιτρέπει την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Εκτός από τους χορηγούς, στην εκδήλωση ξεχώρισε η παρουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης και κατόχου της Πανελλήνιας επίδοσης στο άλμα επί κοντώ Νικόλ Κυριακοπούλου, η οποία ως αθλήτρια του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 θα τρέξει στον αγώνα των 5000μ.

Ο χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου:
«Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής, που σήμερα είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε επισήμως την διεξαγωγή του 2ου Διεθνούς Μαραθωνίου Ρόδου.  Θέλω κατ’ αρχάς να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές και τους υποστηρικτές αυτής της ιδιαίτερης και πολλαπλών συμβολισμών διοργάνωσης, που σκοπό έχει να καταστεί θεσμός για τα αθλητικά πράγματα της Ρόδου.

Ενός τόπου, που η ιστορία του και η διασύνδεσή του με το ιδεώδες του “ευ αγωνίζεσθαι”, χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων.  Είμαι ταυτόχρονα συγκινημένος. Είναι σημαντικό να αναλογιστούμε αυτές τις στιγμές, ότι όλοι εμείς, οι σύγχρονοι  Έλληνες, έχουμε στις πλάτες μας μια βαριά κληρονομιά. Είμαστε οι θεματοφύλακες των αξιών που συμβολίζει ο Μαραθώνιος δρόμος: Του διαρκούς αγώνα, όχι απαραιτήτως για την διάκριση, αλλά για την υπέρβαση των ατομικών ορίων μας, για την διαρκή αυτοβελτίωση, μέσα από την επίμονη προσπάθεια.

Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για όλους μας, η αναζήτηση αυτών των αξιών, που είναι ανεξίτηλα γραμμένες στο DNA μας ως λαού, είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ταυτοχρόνως, ο Διεθνής Μαραθώνιος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για ένα τόπο με τα χαρακτηριστικά της Ρόδου.  Μέσα από την ιστορική διαδρομή του, οι αθλητές, Έλληνες και ξένοι,  αλλά και οι πολίτες  που θα συμμετάσχουν, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το νησί.

Την πλούσια ιστορία του, τον  πολιτισμό του, την ασυναγώνιστη ομορφιά του. Ο Διεθνής Μαραθώνιος  μπορεί να γίνει δυναμικός μοχλός για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Ρόδος μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες αθλητικές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια που αξίζει και ταιριάζει σ’ αυτόν τον χαρισματικό τόπο. 

Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού, συμβάλλει στρατηγικά στην  επιμήκυνση της τουριστικής  περιόδου και γι’ αυτό, ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου έχει ξεχωριστή θέση και αξία στην προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού τουριστικού προϊόντος, συνολικά.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για την εδραίωση αυτού του «νεογέννητου» αθλητικού θεσμού και  κάνει ότι είναι δυνατόν για να ενισχύσει την συμμετοχή αθλητών και πολιτών.  Εύχομαι καλή επιτυχία στην  διοργάνωσή μας και καλές επιδόσεις σε όλους εκείνους που σε λίγες μέρες θα τρέξουν μαζί μας, για να διαδώσουν τα μηνύματα, τις αξίες  και τους συμβολισμούς του 2ου  Διεθνούς Μαραθωνίου της Ρόδου.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Γιώργος Χατζημάρκος»

Ο χαιρετισμός από την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη:
«Όταν μια ιδέα, εμπνευσμένη από την αγάπη μιας παρέας για τον τόπο της παίρνει σάρκα και οστά, μόνο περηφάνια μπορεί να προσδώσει. Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου «Roads to Rhodes» έτσι γεννήθηκε, μεταξύ φίλων, αλλά απλώνει ην αγκαλιά του σε όλους τους λάτρεις των δρομικών αγωνισμάτων. Το νησί της Ρόδου, ένα στολίδι στην πύλη της Ανατολής, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όλους τους δρομείς, αλλά και τους συνοδούς του.

Στόχος μας να προσφέρουμε σε όλους τους νέους επισκέπτες μας μια διαφορετική εμπειρία Μαραθωνίου με μια διαδρομή δίπλα στο κύμα που τερματίζει στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Πλήθος επιλογών από κάθε άποψη, σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, σε προτάσεις δημιουργικής εξόδου, πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία καθώς και γαστρονομικών θησαυρών. Τα αγωνίσματα των 5 και 10 χιλιομέτρων αποτελούν την γιορτή του αγώνα και δίνουν τον παλμό σε όλους τους πολίτες του νησιού.

Όλοι οι φορείς και οι συνδιοργανωτές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος της Ρόδου, ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού , ο ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και όλο το νησί της Ρόδου, καλωσορίζουμε τους χορηγούς και υποστηρικτές μας σε έναν κοινό αγώνα που σίγουρα θα γιγαντωθεί, χρόνο με τον χρόνο και θα προσελκύσει ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης.  Καλωσορίζουμε και όλους τους δρομείς που θa συμμετάσχουν με μια υπόσχεση: ο δρόμος μας θα γίνει δικός τους. Ο Μαραθώνιος δρόμος θέλει αρωγό σε κάθε του βήμα την ιστορία και εδώ στην Ρόδο συνεχίζουμε να την γράφουμε εδώ και 2500 χρόνια.
Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη»

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Ρόδου,
Φώτη Χατζηδιάκου

«Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σας καλωσορίσω στην συνέντευξη τύπου που αφορά στην διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Μαραθωνίου, που θα διεξαχθεί στο νησί της Ρόδου, στις 26 Απριλίου 2015. Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Μαραθώνιος της Ρόδου έχει εξελιχθεί σε ένα αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, έχοντας πλέον την επίσημη έγκριση της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ καθώς και της AIMS και IAAF, γεγονός που εξασφαλίζει την εγκυρότητα και τη διεθνή αναγνώρισή  του. 

Και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου, κα. Μαριέττα Παπαβασιλείου Βακιάνη και τον Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ/Δωδεκανήσου, κ. Βασίλη Ζήκα για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει, καθώς και τους βασικούς χορηγούς, και υποστηρικτές που μας τιμούν με τη συμμετοχή τους, όπως επίσης και τους χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν αγκαλιάσει την εν λόγω εκδήλωση και έχουν εργαστεί προκειμένου ο Μαραθώνιος της Ρόδου να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο χώρο του αθλητισμού.

Στην μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Σημασία δεν έχει η νίκη αλλά ο τερματισμός. Στο τέλος του δρόμου το μετάλλιο είναι το ίδιο για όλους.

Είναι η θύμηση της υπέρβασης που πραγματοποίησαν και η αναγνώριση της μάχης που έδωσαν με τον εαυτό τους. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, ο μαραθώνιος αποτελεί συνώνυμο της ανθρώπινης ψυχής και της υπέρβασης των ανθρώπινων δυνάμεων. Αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο αποφασιστικότητας, καθώς και σημείο αναφοράς πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών, όπως της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης.

Ο Δήμος Ρόδου, η πατρίδα των Διαγοριδών και του τετράκις Ολυμπιονίκη Λεωνίδα του Ρόδιου, περιμένει με χαρά και φέτος τους δρομείς από κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι έτοιμος να στηρίξει την σκληρή τους προσπάθεια, με όλα τα μέσα και τις υποδομές που διαθέτει, συνεργαζόμενος άμεσα και στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς, τους συλλόγους και τους εθελοντές προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η μεγάλη κοινή μας προσπάθεια.

Στις 26 Απριλίου τα βλέμματα της παγκόσμιας αθλητικής και μη κοινότητας θα είναι στραμμένα στην Ρόδο, θα είναι στραμμένα στους αθλητές και στις αθλήτριες που θα διανύσουν μια πανέμορφη μαραθώνια διαδρομή (42 χλμ) κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρόδου αναπνέοντας τον καθαρό αέρα του βουνού μαζί με το ιώδιο και την αλμύρα της θάλασσας.  Η εκδήλωση αυτή δεν αποτελεί για το Δήμο της Ρόδου απλά ένα μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός αλλά μια διαδρομή στην μακραίωνη ιστορία και στον πολιτισμό του νησιού.

Αποτελεί μια ευκαιρία να δείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ρόδου, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ζήσουν την εμπειρία της αρχαίας και της μεσαιωνικής ιστορίας του νησιού, με φόντο τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Στόχος του Δήμου Ρόδου τα επόμενα χρόνια είναι η εδραίωση του μαραθωνίου ως ένα από τα κορυφαία ετήσια αθλητικά γεγονότα στον κόσμο και η εξέλιξη του σε μείζον πολιτιστικό γεγονός αναδεικνύοντας το νησί της Ρόδου ως παγκόσμιο κέντρο της ιστορίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος»

Ο χαιρετισμός της αντιδημάρχου
Τουρισμού Μαρίζας Χατζηλαζάρου

«Να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου που βρίσκεστε εδώ σήμερα. Ο 2ος Διεθνής Μαραθώνιος Ρόδου είναι γεγονός. Στις 26 Απριλίου 2015 το νησί της Ρόδου θα φιλοξενήσει έναν αγώνα που η οργανωτική και λειτουργική αρτιότητα τον κατέταξε από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του στις σημαντικότερες  αγωνιστικές δράσεις της χώρας μας. Ο Μαραθώνιος της Ρόδου με την επίσημη έγκριση της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ καθώς και της ΑΙΜS & ΙΑΑF  έχει εξασφαλίσει την εγκυρότητα και την διεθνή αναγνώριση του αγώνα.

Αποτελεί ιδανικό μοντέλο συνέργειας αθλητισμού, πολιτισμού, θεματικού τουρισμού και τοπικής αναπτυξιακής δράσης. Αρωγοί της  προσπάθεια του σπουδαίου αυτού αθλητικού και πολιτιστικού γεγονότος είναι  η Ε.Α.Σ   Σ.Ε.Γ.Α.Σ με την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου,  το ΔΟΠΑΡ, τον Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, την Μ.Κ.Ο. (RUN FOR BOOKS) ,πλήθος εθελοντών συμπολιτών μας  καθώς και βασικοί χορηγοί και υποστηρικτές  του θεσμού που μας τιμούν και μας στηρίζουν με τη συμμετοχή τους.

Μέσα από την εκδήλωση αυτή  αναδεικνύουμε το «ευ αγωνίζεσθαι», τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή, τη συνεργασία, τη δημιουργικότητα των κατοίκων αλλά παράλληλα διαφημίζουμε και προβάλουμε τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Σε μια ήπια παραθαλάσσια διαδρομή, κατά μήκος των δυτικών ακτών που προσφέρεται για επιδόσεις,  ο Μαραθώνιος της Ρόδου και οι παράλληλοι αγώνες του των 10χιλ. & 5χιλ, είναι ιδανικός για  όσους θέλουν να συνδυάσουν την εμπειρία των αγώνων  με σύντομες διακοπές σε ένα πανέμορφο, κοσμοπολίτικο νησί με  ήπιο κλίμα και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Η εδραίωση του Μαραθωνίου ως ένα από τα κορυφαία ετήσια αθλητικά γεγονότα στον κόσμο και η ανάδειξη του νησιού της Ρόδου ως παγκόσμιο κέντρο της ιστορίας , του πολιτισμού και του αθλητισμού θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ρόδου στη διεκδίκηση του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας   για το 2021.

Με στόχο την προβολή του νησιού της Ρόδου και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου η διοργάνωση του ”Rhodes Marathon” εμπλουτίζει και αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν, συμβάλει στην  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του,  προβάλλοντας  την σύγχρονη εικόνα του νησιού ως ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό. Φιλοδοξία όλων μας είναι  τον 2ο  μαραθώνιο της Ρόδου να τον στηρίξουν ακόμη περισσότεροι πολίτες, δρομείς και θεατές και να αποτελέσει μια αξέχαστη γιορτή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού
Δήμου Ρόδου
 Μαρίζα Χατζηλαζάρου»

Ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΞΡ
Αντώνη Καμπουράκη.

«Οι ξενοδόχοι της Ρόδου καλωσορίζουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τη διοργάνωση του Μαραθωνίου στο πάντα πανέμορφο και πάντα φιλόξενο νησί μας.

Είμαστε εδώ για να τονίσουμε πως, στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων, θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου ο  Μαραθώνιος της Ρόδου να αποτελέσει σημαντικότατο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός που τιμάει την Ελλάδα και τη Ρόδο, στέλνοντας  ταυτόχρονα  ένα μήνυμα με υψηλή συμβολική αξία: Συλλογικότητα, Συμμετοχή, Αγωνιστικότητα, Αποτέλεσμα, Νίκη. Είναι έννοιες – κλειδιά που τις έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε στη δημόσια ζωή και στην καθημερινότητά μας.

Γι αυτό και προσδοκούμε η πρωτοβουλία που εγκαινιάζεται σήμερα να αποκτήσει τη δυναμική ενός θεσμού ο οποίος, θα συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον, θα προσελκύει επισκέπτες και θα συντελεί στην άρρηκτη σύνδεση ιστορίας - πολιτισμού - αθλητισμού - τουρισμού, τομείς όπου η Ρόδος  έχει να επιδείξει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Η σημασία του Μαραθωνίου για τον ροδιακό τουρισμό είναι προφανής, καθώς μπορεί να συνεισφέρει θετικά στα δύο μεγάλα ζητούμενά μας: Τη διαρκή διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος από τη μια και στην άμβλυνση της εποχικότητας από την άλλη. 

Ο Μαραθώνιος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει  ένα ακόμα λόγο  για να έλθει κάποιος στη Ρόδο μας.  Χιλιάδες άνθρωποι μπορούν να επισκεφθούν τη Ρόδο, είτε για να συμμετάσχουν, είτε για να παρακολουθήσουν τον αγώνα. Έτσι, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε γεγονός που προσφέρει στην τοπική οικονομία και δίνει υπεραξία στον τουρισμό του νησιού μας.

Με αυτές τις σκέψεις, η Ένωση Ξενοδόχου Ρόδου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της διοργάνωσης προκειμένου να ενισχυθεί η δυναμική του τουρισμού μας, να εμπεδωθεί στη συνείδηση της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας ότι η Ρόδος καταφέρνει να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, να αναβαθμίζεται διαρκώς σε ποιότητα και να κερδίζει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των επισκεπτών της.

Έχοντας αποκτήσει με πολύ κόπο, σκληρή δουλειά και μεγάλες επενδύσεις μια διακριτή ταυτότητα μέσα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, αποδεικνύουμε πως δεν εφησυχάζουμε, αλλά προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο και το περισσότερο. Κι αυτό τον κοινό στόχο πρέπει να τον υπηρετούμε όλοι, ενώνοντας δυνάμεις και καλές ιδέες, όπως αυτή του Μαραθωνίου, προκειμένου η Ρόδος να κρατάει πάντα τα σκήπτρα της βασίλισσας του ελληνικού τουρισμού και να  αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ειρήνης, πολιτισμού, φιλοξενίας.

Είναι το πιο ηχηρό και καθαρό μήνυμα για τη Ρόδο μας, για τη Ρόδο που μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις εποχές τουρίστες, μπορεί να υποστηρίξει μεγάλες διοργανώσεις και  συνέδρια, και να προσφέρει στους επισκέπτες της το μοναδικό χρώμα της όλο τον χρόνο.
Καλή μας επιτυχία!»