Μαμάδες και παιδιά, στο “ζουμ” του φακού

Γράφει η
Φαίδρα Ευαγγελία Παπακαλοδούκα


Όταν η φωτογραφική κάμερα καταγράφει ένα πρωταρχικό ανθρώπινο ένστικτο, ένα δώρο ζωής.
Είναι ένα γλυκό απογευματόβραδο Κυριακής. Ένα απο τα καφέ μπαρ της πλατείας Aρίωνος  της Παλιάς Πόλης είναι ανοικτό, με τις απαλές μουσικές του να υποδέχονται όσους σιγά σιγά συγκεντρώνονται στην πλατεία.


Στο εσωτερικό, ο κόσμος κινείται στο χώρο και συγκεντρώνεται εκεί όπου πραγματοποιείται η φωτογραφική έκθεση «Μητρικός Θηλασμός – Δώρο Ζωής» της Ιωάννας Χατζηδιάκου, της φωτογράφου που ανελειπώς και αφιλοκερδώς «καταγράφει» με το φακό της κάθε δραστηριότητα της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου.

Όπως έκανε και τώρα, με τη διαφορά ότι αντί να φωτογραφίσει κάποια εκδήλωση, αυτή τη φορά, «τρύπωσε» στα σπίτια ή στις βόλτες των μαμάδων με τα παιδιά τους, αποτυπώνοντας τις στιγμές του θηλασμού τους.
 

Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στη Λήδα Παπακωνσταντίνου, την πρόεδρο της Ομάδας, και όμως μας εξηγεί η Ιωάννα, «η  πρότασή της για να αναπτύξω φωτογραφικά το θέμα του θηλασμού ήρθε την κατάλληλη περίοδο, μόλις είχα αποκτήσει το γιο μου.

Δέχτηκα αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη. Πάντα φωτογράφιζα παιδιά και μαμάδες, όμως το θέμα του θηλασμού είναι πολύ ευαίσθητο και μοναδικό. Παράλληλα με τη φωτογράφιση, αφενός ζούσα κι εγώ τις ίδιες τρυφερές στιγμές και αφετέρου συμμετείχα στις συναντήσεις που διοργανώνει η Λήδα, οπότε είχα τη χαρά να έχω τη δική μου εσωτερική ματιά σε αυτό που φωτογράφιζα, να είμαι “μέσα” σε αυτό».

Για τη Λήδα Παπακωνσταντίνου, την «ψυχή» της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού, η έκθεση με τις φωτογραφίες, που πλαισιώνουν και το ετήσιο ημερολόγιο της Ομάδας, έγινε με σκοπό η τέχνη της φωτογραφίας να μας βοηθήσει να εξοικειωθούμε περισσότερο με την εικόνα της γυναίκας που θηλάζει.

«Δυστυχώς στις μέρες μας έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε παντού μωρά με μπιμπερό, ενώ το στήθος της γυναίκας διαφημίζει κάθε είδους προϊόντα και έχουμε ξεχάσει τον πραγματικό λόγο ύπαρξής του, δηλαδή τον θηλασμό του μωρού της», όπως μας εξηγεί.

Ο κόσμος πηγαινοέρχεται, κοντοστέκεται μπροστά στις φωτογραφίες, τις παρατηρεί. Συζητούν μεταξύ τους, αλλά και με τις Ιωάννα και Λήδα, για τα συναισθήματα που αποπνέουν, διευρύνουν την κουβέντα τους και συζητούν για τον ίδιο το θηλασμό, τα οφέλη του, ακόμα και τις δυσκολίες του.
 

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική και όπως λέει η  Ιωάννα, «με μεγάλη χαρά είδαμε εγκυμονούσες και οικογένειες με μικρά παιδιά». “Μόνο όμορφα συναισθήματα σου δημιουργούνται βλέποντας αυτές τις εικόνες”,  μου είπε μια μαμά. “Ιδιαίτερες μοναδικές προσωπικές γλυκές στιγές, μου έλειψαν” μου είπε η Άννα που το παιδάκι της ήταν μεγαλύτερο».

Το ημερολόγιο και η έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνουν φωτογραφίες θηλασμού μωρών ή μικρών παιδιών διαφόρων ηλικιών, ακόμα και ταυτόχρονο θηλασμό δύο παιδιών, αλλά και θηλασμό στην εγκυμοσύνη. Για τη Λήδα, αυτές οι  όμορφες εικόνες «αναδεικνύουν την φυσικότητα και τη χαρά του θηλασμού. Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι στη φύση μας και είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας!»

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο φιλόξενο χώρο του Rock en Roll Music Dinner και θα διαρκέσει ως τις 24 Μαΐου, υπενθυμίζοντας το μότο τόσο της φωτογράφου, όσο και της Ομάδας, ότι «ο θηλασμός είναι ένα δώρο ζωής, ένα δώρο της μητέρας προς το νεογέννητό της», παρά την υπομονή και επιμονή που απαιτεί, και τις όποιες ενδεχομένως αρχικές δυσκολίες.
 

Η επόμενη δράση της Ομάδας θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Elysium, όπου θα πραγματοποιηθεί το «3ο Ετήσιο Σεμινάριο Μητρικού Θηλασμού, με θέμα: Τοκετός, Μητρικός Θηλασμός και Γονεικότητα».