Αναμένεται να ανακληθεί η απόφαση για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας

Αναμένεται να ανακληθεί η απόφαση για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας

Αναμένεται να ανακληθεί η απόφαση για τις εφημερίες των Κέντρων Υγείας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 266 ΦΟΡΕΣ

Την αγανάκτησή του στον υπουργό Υγείας εξέφρασε ο περιφερειάρχης

Ζήτημα ημερών φαίνεται ότι είναι η ανάκληση της απόφασης της 2ης ΥΠΕ να περικοπούν οι εφημερίες των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων της περιοχής μας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά την αιφνιδιαστική απόφαση που ανακοινώθηκε μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα οι νησιωτικές κοινωνίες να βρίσκονται σε αναβρασμό.
Όπως έγραψε προ ημερών η «Ρ» η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τον ίδιο τον υπουργό στον οποίο εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός.

Ο κ. Κουρουμπλής κατανόησε ότι τα προβλήματα που θα προκαλέσει η απόφαση της 2ης ΥΠΕ θα είναι τεράστια καθώς όπως του ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης αν εφαρμοστούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα εφημέρευσης απειλεί σοβαρός και άμεσος κίνδυνος τις ζωές ντόπιων και ξένων.
Λόγω της κρισιμότητας της συζήτησης με τους δανειστές, ο υπουργός συνέστησε μερικές μέρες… υπομονή, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση της 2ης ΥΠΕ θα ανακληθεί σύντομα.
Με την απόφαση που πάρθηκε και αν δεν αλλάξει κάτι θα σημειωθούν σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο Ρόδου τα εξής:

- Στα Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν ως κέντρα εφημέρευσης (πχ Γεννάδι), ουσιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία τους για 17 ώρες καθημερινά! Η απόφαση προβλέπει εφημέρευση μόνο Σάββατο και Κυριακή και αυτό εφόσον υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για να καλύψει τις αποζημιούμενες εφημερίες.
- Στα νησιά όπως η Τήλος, η Σύμη, το Καστελλόριζο, η Κάσος και η Χάλκη, οι μοναδικοί Ιατροί που υπηρετούν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης για όλες τις ημέρες – ώρες του έτους, τους αφαιρεί την αποζημίωση των 5 καθημερινών εφημεριών ανά μήνα.

- Στα Κέντρα Υγείας ο γιατρός που θα βρίσκεται σε ενεργό εφημερία, θα πρέπει να εργάζεται επί 16 έως 24 ώρες, εκτελώντας και νοσηλευτικό έργο (λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού) και να συνοδεύει τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στο Νοσοκομείο.
- Ο γιατρός που βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, θα είναι αναγκασμένος να προσέρχεται και να παραμένει καθημερινά επί πολλές ώρες στο Κέντρο Υγείας εκτελώντας στην ουσία ενεργό εφημερία, χωρίς να λαμβάνει την ανάλογη αποζημίωση. Ή εκτάκτως να διανύει πολλά χιλιόμετρα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, για να καλύψει το κενό του συναδέλφου του.

Ανακοίνωση ΠΙΣ
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η ΟΕΝΓΕ ζητούν από την 2η ΥΠΕ να αναθεωρήσει την απόφασή της, σχετικά με την περικοπή προγραμμάτων εφημεριών των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων.
Θεωρούμε πως τέτοιες αποφάσεις στο μέσο της τουριστικής περιόδου δημιουργούν προβλήματα στα ήδη φορτωμένα από πολίτες νησιά μας, με αποτέλεσμα να θίγεται η περίθαλψη και να εξουθενώνονται οι γιατροί.

Η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πόρων δεν πρέπει να γίνει η αιτία, ώστε να δυσχεραίνουμε τον τουρισμό και το ήδη επιβαρυμένο έργο των γιατρών, μειώνοντας επιπλέον το κίνητρο προσέλευσης νέων γιατρών στα νησιά μας, που τόσο το έχουμε ανάγκη.

Γι΄αυτό θα πρέπει:
- Να αναθεωρηθεί η απόφαση της 2ης ΥΠΕ για περικοπή εφημεριών στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία
- Να καλυφθούν τα κενά στα νησιά με μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό
- Να αποζημιωθούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών του 2015, σε όλους τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών ιατρείων, χωρίς περικοπές.

THN ANAKΛΗΣΗ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΟΔΟΥ
Την ανάκληση της απόφασης της Διοίκησης της 2ης ΥΠΕ για τις εφημερίες, προτίθεται να ζητήσει η Δημοτική Αρχή Ρόδου, μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε Κέντρα Υγείας του νησιού και δη της Νότιας Ρόδου, όπως καταγγέλλουν, με σχετική επιστολή τους προς τη Δημοτική Αρχή, η Επιτροπή αγώνα και οι δέκα Πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων της περιοχής.

Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί και την επιστολή, ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, στην έναρξη της συνεδρίασής του, προχθές το βράδυ.

Αρχικά, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και στις προσπάθειες να έρχονται και να φιλοξενούνται στη Ρόδο διασώστες του ΕΚΑΒ, με τη στέγασή τους να την αναλαμβάνει ο Δήμος και τη σίτισή τους να γίνεται στα ξενοδοχεία με προσφορά των ξενοδόχων. Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έχει κάνει για το θέμα της Υγείας και της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας του νησιού και δη του Γενναδίου και του Έμπωνα, από την αρχή της θητείας, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ που επισκέφθηκε τη Ρόδο.

Μάλιστα, πριν από ένα μήνα, είχαν συζητήσει με τους υπευθύνους της 2ης ΥΠΕ, στα πλαίσια ενός πιλοτικού προγράμματος, να επιλεγεί ένα Κέντρο Υγείας για να εφαρμοστεί η τηλεϊατρική και η σκέψη ήταν να είναι στου Γενναδίου επειδή είναι απομακρυσμένο αλλά και γιατί μία τέτοια μονάδα θα έπρεπε να στελεχωθεί με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντί αυτού-συνέχισε ο Δήμαρχος-πληροφορήθηκε ότι ο νέος Διοικητής αποφάσισε τα των εφημεριών σε όλα τα Κ.Υ. του Νοτίου Αιγαίου και, προφανώς για λόγους περικοπών δαπανών, έχει σχεδιάσει να δικαιολογεί μόνο μία εφημερία, μία λειτουργία διανυκτέρευσης και ειδικά για το Γεννάδι έχει προτείνει μόνο το Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος, επικοινώνησε με τη Διεύθυνση και απόντος του Προέδρου, μίλησε με τον Αντιπρόεδρο ο οποίος και παραδέχθηκε ότι, όντως, ήταν μία άστοχη απόφαση και θα τροποποιηθεί ενώ του υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει άμεσα. Όμως, οι Πρόεδροι και η τοπική κοινωνία προέβησαν σε μία ήπια μορφή διαμαρτυρίας μέχρι να δουν πως θα μας αντιμετωπίσει η ΔΥΠΕ ενώ απευθύνθηκαν στους βουλευτές, το Υπουργείο και τον Περιφερειάρχη. Ζήτησε, λοιπόν, να μεταφέρουν το θέμα αυτό στο δ.σ. για να είναι κοινωνοί όλοι και να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους.

Ανέφερε, ακόμη, ότι επειδή το θέμα των δομών Υγείας στα νησιά μπήκε και στην ΠΕΔ, υπήρχε η πρόθεση να επιδιώξουν συνάντηση με τον Υπουργό αλλά λόγω της ρευστής κατάστασης περιμένουν να δουν πως θα προχωρήσει η χώρα.
Στη συνέχεια, ανέφερε την πρότασή του η οποία έγκειται στο να ζητήσουν άμεση συνάντηση με το Υπουργείο ή τον Πρόεδρο της 2ης ΔΥΠΕ, για ν’ ανακληθεί αυτή η απόφαση ή, αν δεν συμβεί αυτό, από κοινού να κάνουν αυτές τις κινητοποιήσεις. Όπως είπε ο Δήμαρχος, δεν θέλει να οξύνει την κατάσταση, θύμισε, ωστόσο, ότι αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και πρόπερσι έγιναν και συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Μάλιστα, έσπευσε να πει ότι το παραπάνω δεν είναι ούτε επικοινωνιακό ούτε αντιτπολιτευτικό.

Από πλευράς των αρχηγών των παρατάξεων του δ.σ., καταρχήν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης είπε ότι, αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα για το οποίο θα πρέπει πια να σταματήσουν τα λόγια και να μιλήσουν με πράξεις. Θεωρεί ότι και να πουν η πορεία είναι τέτοια που έχει δείξει διαχρονικά ότι ο Δήμος πρέπει να είναι μπροστάρης, μαζί με τους κατοίκους, για την επίλυσή του. Είπε, ακόμη, ότι έχει αποδειχθεί ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν πλήρη εικόνα και αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο μέρος σαν να έχει λίγους κατοίκους οι οποίοι…δεν χρήζουν της βασικής αντιμετώπισης για να νιώσουν μία ασφάλεια.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, είπε ότι οι άνθρωποι της Κεντρικής Διοίκησης δεν έχουν γνώση του χώρου, γι’ αυτό και βλέπουμε τη Νότια Ρόδο να μην έχει υπηρεσίες Υγείας.
«Φαίνεται ότι, σε κάποιες περιοχές, πρέπει να αρρωσταίνουμε…με ωράριο», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργου Υψηλάντη, ο οποίος είπε εμφατικά ότι θα πρέπει «να κόψει το λαιμό της» η 2η ΥΠΕ και να εξασφαλίσει τη λειτουργία του Κ.Υ. όλο το 24ωρο γιατί ξέρουμε το δρόμο της αντίδρασης, όπως είπε με νόημα, και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να μην περιοριστούν σε μία επιστολή διαμαρτυρίας.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν τους ενδιαφέρει το θέμα αυτό. Ο Δήμαρχος είπε, ακόμη, ότι το θέμα με την Υγεία αγγίζει τα όρια του παραλόγου αφού έφυγε ο γιατρός από την Τήλο και αναπληρώθηκε από τον γιατρό του Γενναδίου. Το μήνυμα που θέλησε να στείλει είναι ότι, ειδικά στο θέμα της Υγείας, πρέπει όλοι να έχουν μία ομόθυμη απόφαση.

Η επιστολή με θέμα «χωρίς εφημερίες το Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου», την οποία υπογράφουν η Επιτροπή Αγώνα Νότιας Ρόδου και οι Πρόεδροι των κοινοτήτων Ασκληπιειού, Απολακκιάς, Αρνίθας, Βατίου, Γενναδίου, Ιστρίου, Κατταβιάς, Λαχανιάς, Μεσαναγρού και Προφύλιας, είναι η παρακάτω:

“Η Επιτροπή αγώνα και οι δέκα πρόεδροι των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου με αριθμό πρωτ. 22621/90/16-6-2015 στην οποία αποφασίστηκε ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα εφημερεύει μόνο τα Σαββατοκύριακα. Το αίτημά μας είναι να λειτουργεί το ιατρείο εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και στην περίπτωση που δεν εισακουστούμε θα προβούμε σε κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης. Γι’ αυτό καλούμε τους βουλευτές Δωδεκανήσου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και το δήμαρχο Ρόδου να σταθούν στο μεγάλο πρόβλημα της Νότιας Ρόδου που λέγεται υγεία”.

Διαβάστε ακόμη

Πως γιορτάζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα - Τα έθιμα της Δωδεκανήσου

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια

Το έθιμο επιστροφής της εικόνας της Παναγιάς Σκιαδενής στο μοναστήρι

Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Ρόδου για την απώλεια υπαλλήλου του δήμου

Σε κατανυκτικό κλίμα η περιφορά επιταφίων - Στον Αρχάγγελο της Ρόδου ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης

Πασχαλινό μήνυμα της βουλευτού Μίκας Ιατρίδη

Ευχετήριο μήνυμα του Αντ. Καμπουράκη

Ευχές του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη για το Πάσχα