Παναγιά η Πορταΐτισσα: το μεγάλο πανηγύρι στην Αστυπάλαια

Σας ταξιδεύω στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στην Αστυπάλαια – την Αστροπαλιά όπως συνηθίζουν να τη λένε οι ντόπιοι- εκεί όπου παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του νησιού.

 

Συγκεκριμένα, στην εκκλησία της Παναγιάς της Πορταΐτισσας - από τις ομορφότερες εκκλησίες στα Δωδεκάνησα- στη Χώρα, κάτω από το Κάστρο, στη θέση Ροδιά, τόσο την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, όσο και ανήμερα, όλο το νησί, μαζεύεται εκεί, στο προαύλιο της εκκλησίας, μέσα και έξω από αυτήν.

Η εκκλησία ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγιά την Πορταΐτισσα της μονής Ιβήρων που βρίσκεται στο Αγιο Ορος, ενώ αντίγραφο της εικόνας έφερε στο νησί ο Οσιος Ανθιµος.

Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και όλοι οι κάτοικοι και οι ξένοι επισκέπτες γιορτάζουν ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις σε μια από της μεγαλύτερες γιορτές του νησιού! Για χάρη της γίνεται µεγάλο πανηγύρι µε βιολιά και λαούτα.

Μάλιστα, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, μοιράζουν στους επισκέπτες του νησιού το περίφημο τοπικό έδεσμα, Λαμπριανό!

Στη συνέχεια ακολουθεί πανηγύρι με βιολιά, λαούτα, νησιώτικα και χοροί με αγόρια και κορίτσια ντυμένα με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Οσοι βρεθείτε στο νησί αυτές τις μέρες, μην παραλείψετε να είστε εκεί!

Κείμενο – φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου (nchiotopoulou@ekdotiki.gr)

Πηγή: agelioforos.gr