Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια της Ρόδου

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια της Ρόδου

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τα δικαστήρια της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Με μετατάξεις θα αντιμετωπιστούν τα κενά που υπάρχουν

Με μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες προσδοκά το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα δικαστήρια της Ρόδου, όπως ως γνωστόν η κατάσταση είναι οριακή.

Για το λόγο αυτό άλλωστε εδώ και μερικές εβδομάδες οι υπάλληλοι των δικαστηρίων της Ρόδου, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις (με καθημερινές στάσεις εργασίας), αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος. Όπως προκύπτει όμως από την απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Νικ. Παρασκευόπουλου, δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσα λύσεις. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 302/15-10-2015 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Μ. Κόνσολας, με θέμα: «Δραματικές οι συνθήκες εργασίας στις Δικαστικές Υπηρεσίες Ρόδου λόγω υποστελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό», θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Α) Σχετικά με τα αναφερόμενα στην υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών που εδρεύουν στη Ρόδο, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η επιτάχυνση των ρυθμών της απονομής της Δικαιοσύνης αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κινούμενο μέσα στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί, με νομοθετικές παρεμβάσεις και άλλες οργανωτικές μεταβολές, την απλούστευση και την επιτάχυνση των διαδικασιών ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας. Καίρια και απαραίτητη παράμετρος της εύρυθμης και ταχείας δικαιοσύνης είναι η στελέχωσή της με επαρκή αριθμό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους και το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους περιορισμούς στις προσλήψεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διεκδικεί συνεχώς την ενίσχυση αυτής της στελέχωσης.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών που εδρεύουν στη Ρόδο παραθέτουμε πίνακες ανά δικαστική υπηρεσία, στους οποίους εμφαίνονται οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις ανά κλάδο, οι υπηρετούντες σε οργανικές θέσεις καθώς και οι υπηρετούντες με σχέδη Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), οι κενές θέσεις και όσες εξ αυτών είναι δεσμευμένες για την πλήρωσή τους με διορισμό ή μετάταξη, ήτοι:

Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες είχε προβεί το Υπουργείο μας για την ενίσχυσή τους με το αναγκαίο προσωπικό σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων (ν. 4172/2013 και 4325/2015): α) έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετάταξη-μεταφορά ενός (1) υπαλλήλου που τελούσε σε διαθεσιμότητα στον κλάδο ΥΕ Επιμελητών Δικαστηρίων του Πρωτοδικείου Ρόδου και αναμένεται η εμφάνιση στην υπηρεσία του εν λόγω υπαλλήλου και β) αναμένεται η δημοσίευση στο ΦΕΚ της με αριθμό 71624/19-10-2015 Υπουργικής Απόφασης, με την οποία μεταφέρεται -μετατάσσεται, μεταξύ άλλων και μία (1) υπάλληλος που τελούσε σε διαθεσιμόητα στον κλάδο Γραμματέων του Πρωτοδικείου Ρόδου.

Στο πλαίσιο προγραμματισμού προσλήψεων και κατόπιν της υπ’ αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 42Α/295/οικ. 7058/11-3-2015 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αιτηθήκαμε από το ως άνω Υπουργείο και αναμένονται οι σχετικές ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθούν ως κάτωθι οι δικαστικές υπηρεσίες που εδρεύουν στη Ρόδο, ήτοι:
α) Για την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου:
Τη διάθεση ενός (1) ατόμου κατηγορίας ΔΕ εκ των τελούντων σε διαθεσιμότητα για μετάταξη/ μεταφορά.

β) Για το Πρωτοδικείο Ρόδου:
Την έγκριση πρόσληψης πέντε (5) υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων (3 κατηγορίας ΠΕ και 2 κατηγορίας ΔΕ) και τη διάθεση ενός ατόμου κατηγορίας ΠΕ εκ των τελούντων σε διαθεσιμότητα για μετάταξη/μεταφορά.
γ) Για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου:
Την έγκριση πρόσληψης τεσσάρων (4) υπαλλήλων του κλάδου Γραμματέων (3 κατηγορίας ΠΕ και 1 κατηγορίας ΔΕ) και ενός (1) υπαλλήλου του κλάδου ΥΕ Επιμελητών Δικαστηρίων.

δ) Για το Ειρηνοδικείο Ρόδου:
Τη διάθεση ενός (1) ατόμου κατηγορίας ΤΕ- που τελεί σε διαθεσιμότητα-για μετάταξη/μεταφορά.
ε) Για το Πταισματοδικείο Ρόδου:
Τη διάθεση ενός (1) ατόμου κατηγορίας ΤΕ- που τελεί σε διαθεσιμότητα-για μετάταξη/μεταφορά.

Επιπλέον, έχουμε ζητήσει μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Ο.Α.Ε.Δ. την ενίσχυση του προσωπικού των δικαστικών υπηρεσιών της Ρόδου ως ακολούθως:
α) Πρωτοδικείο Ρόδου:
με 2 άτομα κατηγορίας ΠΕ Διοικητικών Γραμματέων και 2 άτομα κατηγορίας ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
β) Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου:
με 1 άτομο κατηγορίας ΠΕ Διοικητικών Γραμματέων και 2 άτομα κατηγορίας ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων

γ) Ειρηνοδικείο Ρόδου:
με 1 άτομο κατηγορίας ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.
Επισημαίνουμε δε, ότι βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ήτοι του ν. 2812/2000 “Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων” οι υπηρεσιακές ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών δύνανται να καλυφθούν με μετάθεση ή μετάταξη. Εάν υπάρξει σχετική αίτηση ενδιαφερομένου για μετάθεση ή μετάταξη σε δικαστική υπηρεσία της Ρόδου, θα αποσταλεί σχετικό ερώτημα στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί κατά νόμο.

Τέλος, η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών βάσει του κώδικα δικαστικών υπαλλήλων, γίνεται και με απόσπαση δικαστικού υπαλλήλου μετά από αναφορά των προϊσταμένων των δικαστηρίων. Αν υπάρξει σχετική αναφορά και αίτηση ενδιαφερομένου να αποσπασθεί σε δικαστική υπηρεσία της Ρόδου, θα αποσταλεί σχετικό ερώτημα στο οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί κατά νόμο.

Β) Σε ό,τι αφορά τα έργα μηχανοργάνωσης:
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ), σχεδιάζει και υλοποιεί σε συνεργασία με τις εκάστοτε εμπλεκόμενες υπηρεσίες, έργα μηχανοργάνωσης που συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Στον πίνακα «ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΣΠΑ 2007-2013», που ακολουθεί, εμφανίζονται τα σχετικά έργα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ)» που έχουν ενταχθεί στα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και «Διοικητική Μεταρρύθμιση» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα με εθνικούς πόρους εγκρίνονται και υλοποιούνται στα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες όλων των βαθμίδων, έργα πληροφορικής μικρότερης εμβέλειας, κατόπιν προτάσεων και αιτημάτων που υποβάλλονται από τις ίδιες τις υπηρεσίες. Ειδικότερα, για τα Δικαστήρια της Ρόδου έχουν εγκριθεί την τελευταία διετία οι πιστώσεις που παρατίθενται.

Επίσης, με εθνικούς πόρους:
• Υλοποιήθηκε το έργο με τίτλο «Προμήθεια εφαρμογής μηχανοργάνωσης των Ειρηνοδικείων της χώρας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4055/2012» στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκε διαδικτυακή εφαρμογή για την υποστήριξη των Ειρηνοδικείων της χώρας στην εφαρμογή των διατάξεων του ανωτέρω νόμου αναφορικά με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία της χώρας.

• Υλοποιείται σύμβαση ανάθεσης για το έργο «Υπηρεσίες υποβοήθησης στην τήρηση των πρακτικών των Συνεδριάσεων των Πολυμελών Πρωτοδικείων της χώρας και των τακτικών διαδικασιών αρμοδιότητας των Μονομελών Πρωτοδικείων, Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά και των Ειρηνοδικείων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πειραιά» υπό την αίρεση της ανάδειξης Αναδόχου.

Για την νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, το ΥΔΔΑΔ προετοιμάζει νέες δράσεις και βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ώστε να εξασφαλίσει από νωρίς τη χρηματοδοτική υποστήριξή τους. Για τα έργα που εμφανίζονται στα «ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΕΣΠΑ 2014-2020» που επισυνάπτεται, έχουν γίνει αρχικές εκτιμήσεις φυσικού αντικειμένου και προϋπολογισμού, οι οποίες αναμένεται να αναθεωρηθούν καθώς αυτά ωριμάζουν.

Ο Υπουργός
Νικόλαος Παρασκευόπουλος»

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης