«Μνημόσυνο για τους Ήρωες της Μονής Αρκαδίου»

«Μνημόσυνο για  τους Ήρωες της  Μονής Αρκαδίου»

«Μνημόσυνο για τους Ήρωες της Μονής Αρκαδίου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 205 ΦΟΡΕΣ

Της
Μαίρης Παπανδρέου

Η «Αδελφότητα Κρητών Ρόδου ο Ψηλορείτης», τίμησε τη μνήμη των Ηρώων Αγωνιστών της Μονής Αρκαδίου, που θυσίασαν τη ζωή τους πριν από 149 χρόνια, με Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Ιερούργησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και παρέστησαν, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο Διοικητής Ασφάλειας κ. Μανώλης Καζαμίας, εκπρόσωποι της Ανωτέρας Στρατιωτικής Διοίκησης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας /Συγγραφέας Γιάννης Νιωτάκης και το Δ.Σ., Ομάδα Νέων του «Ψηλορείτη» με παραδοσιακές στολές, σημαίες και Λάβαρα, μέλη της Αδελφότητας και πλήθος κόσμου.

Συγκίνησε ο λιτός, απέριττος, με μήνυμα ενότητας λόγος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου, άμεσος όπως πάντα, αναφέρθηκε στη «θυσία των Ηρώων Αγωνιστών της Μονής Αρκαδίου για τα Ελληνο-Χριστιανικά Ιδεώδη, την Ορθοδοξία, την Ελευθερία», τονίζοντας ότι «είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε, γι αυτό κι έχει αξία η οποιαδήποτε θυσία μας».

Εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, για να τιμήσει τους «θυσιασθέντες στη Μονή Αρκαδίου», που «έγιναν σύμβολο Πίστης», «και άφησαν για εμάς πολλά μηνύματα», και με την ήπια έκφρασή του, τόνισε: «… πρέπει να συμπορευόμαστε όλοι μαζί και όχι μόνον εμείς οι παρόντες, για ένα σήμερα και για ένα αύριο, που θα μας αξίζει. Να είναι το αύριο, ισάξιο της Ιστορίας μας». Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κρήτης Ειρηναίο για την παρουσία του, καταλήγοντας: « … η ευλογία σας είναι σημαντική για εμάς».

Ο Μητροπολίτης Κρήτης Ειρηναίος, ευχαρίστησε για την πρόσκληση, και την παρουσία όλων και με έκδηλη συγκίνηση, αναφέρθηκε στη θυσία και στο «αιώνιο χρέος για τη θυσία των ηρώων του Αρκαδίου», και στην «Κρήτη, που πάντα τιμά την Πατρίδα και τους αγωνιστές για τα ιδεώδη της φυλής μας», στην «Αδελφότητα Κρητών Ρόδου ο Ψηλορείτης», και «στους Κρητικούς όλης της Γης, που τιμούν την Ιστορία και την Παράδοση».

Αναφέρθηκε επίσης στον «Ηρωισμό των πατέρων μας που αγωνίστηκαν σε πολλά επίπεδα», μιμούμενοι το παράδειγμα του «Καλού Σαμαρείτη», και τόνισε τον πολύπλευρο έργο της Εκκλησίας μας σήμερα, «προσφορά στον συνάνθρωπο» και «ποτέ να μην ξεχάσουμε την Ανάσταση Κυρίου για τον σύγχρονο άνθρωπο», «να είσαστε πάντα αισιόδοξοι, χαρούμενοι, γεμάτοι συμπόνια».

Ανέφερε και στην «βαθύτερη σημασία του Μνημόσυνου για τις μέρες μας», συμβούλευσε: «…να δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας αγάπης και αδελφοσύνης», «…μπορούμε ν’ αντισταθούμε στις προκλήσεις της εποχής που ζούμε, με το κεφάλι ψηλά και τη σωστή φροντίδα των παιδιών μας, να παραμείνουμε ακλόνητοι στις Αρχές μας.

Να παραμένομε αληθινοί και πιστοί, να προάγομε την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, να κρατούμε τις γέφυρες της επικοινωνίας πάντα ανοιχτές.» Αναφέρθηκε στους Αγώνες του Έθνους και της Κρήτης συμβουλεύοντας: «…να κρατάμε πάντοτε το κεφάλι μας ψηλά, να είμαστε πάντα αληθινοί». Έκφρασε και τη συγκίνησή του, για τη συμμετοχή τόσων πολλών στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις, καθώς και στην παρουσία των παιδιών.

Στεφάνια κατατέθηκαν στο Βωμό της Πατρίδας από τον Δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον Πρόεδρο της «Αδελφότητας Κρητών Ρόδου ο Ψηλορείτης» Γιάννη Νιωτάκη, εψάλλη ο Ύμνος της Κρήτης από την Ομάδα Ριζίτικου Τραγουδιού, και αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ύμνο της Κρήτης, έγραψε ο ποιητής Γιώργος Παράσχος και αποτέλεσε αργότερα επαναστατικό τραγούδι στις Μάχες της Κρητικής Επανάστασης 1896-1897 και αργότερα έγινε «Θούριος» από τον Μαέστρο Σπυρίδωνα Καίσαρη και ενσωματώθηκε στο Μελόδραμά του «Ολονυκτία της Κρήτης».

Στη φιλόξενη αίθουσα της «Αδελφότητας», ήταν όλοι προσκαλεσμένοι, και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και η κα Χατζηδιάκου, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών, μέλη της Αδλεφότητας και φίλοι συμπολίτες.

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιάννης Νιωτάκης, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και του πρόσφερε εκ μέρους του Δ.Σ. αντίγραφο ασημένιου αρχαίου Ροδίτικου νομίσματος, ενώ θα του στείλουν δενδρύλλια βερικοκιάς «Παυλή» και «Ινδικό Φούλι», διότι ο ίδιος, με περίσσια ευαισθησία κι αγάπη μεριμνά για τις Παιδικές Κατασκηνώσεις στην Κρήτη, όπως και για το Φυσικό Περιβάλλον.

Μίλησαν για το έργο του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος και ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος τον είχε ήδη τιμήσει με αντίγραφο της «Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Τσαμπίκας» στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ροδίων, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου και πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό, ότι ο Δήμος Ροδίων ήταν ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που με την πρωτοβουλία του Δημάρχου Χατζηδιάκου, όπως άλλωστε αρμόζει στην παράδοση, στην ευαισθησία και στην παιδεία των Ροδίων, ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών χτυπημάτων, στο Παρίσι.

Ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, τόνισε την «εγνωσμένη σεμνότητα και ταπεινότητα» του Μητροπολίτη Ειρηναίου, υπογραμμίζοντας ότι: «…η ευρύτητα της γνώσεώς σας, η πλούσια εκκλησιαστική σας εμπειρία και προσφορά, αντικατροπτίζεται στο έργο, το οποίο επιτελείτε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, αλλά και στους ανθρώπους της Κρήτης με τις θέσεις σας και τις απόψεις σας, σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά και θεολογικά ζητήματα.

Ο σεβασμός σας προς τον συνάνθρωπο, η συμβολή σας στην προστασία των αδυνάτων και η πατρική σας αγάπη προς τους νέους πραγματώνουν και μαρτυρούν την κοινωνική διάσταση του Χριστιανισμού».

Προσφέρθηκαν Κρητικά εδέσματα και ρακή, ενώ η ομάδα «Ριζίτικου» συγκίνησε και ενθουσίασε, έτσι και τόσο, που κανένας δεν ήθελε να φύγει, μέχρι πολύ αργά.

Διαβάστε ακόμη

Μανώλης Κολεζάκης: Σελίδες από την πολεμική ιστορία της Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους