Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1841 ΦΟΡΕΣ

Μέσα σε βαρύ κλίμα τελέσθηκε χθες αργά το μεσημέρι η κηδεία της

Μέσα σε βαρύ κλίμα τελέσθηκε χθες αργά το μεσημέρι στο κοιμητήριο Ταξιαρχών Ρόδου η κηδεία της γνωστής εκπαιδευτικού, συγγραφέας και ποιήτριας Ειρήνης Βογιατζή – Χαραλάμπη, η οποία απεβίωσε το περασμένο Σάββατο.

H Eιρήνη Bογιατζή-Xαραλάμπη γεννήθηκε στη Λεμεσό της Kύπρου από γονείς Συμιακούς. Μεγάλωσε στη Pόδο, απ' όπου πήρε και το πτυχίο της από την Παιδαγωγική Aκαδημία. Ήταν εκπαιδευτικός και έζησε και εργάστηκε στο νησί μας, το οποίο αγάπησε πολύ και δεν παρέλειπε να το αναφέρει στα περισσότερα έργα της. Εξέδωσε αρκετά μυθιστορήματα με πρώτο το «Άγγελος από Ζάχαρη» και έξι ποιητικές συλλογές με τελευταία το «Ψύχος των Ψυχών».


Ήταν μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών Δωδεκανήσου, γραμματέας του Διεθνούς Kέντρου Πολιτιστικών Aνταλλαγών και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Kέντρου Λογοτεχνών και Mεταφραστών στη Pόδο, αλλά πάνω από όλα ιδιαίτερα αγαπητή.


Έτσι χθες μαζί με την οικογένεια της δεκάδες φίλοι, συγγενείς, αλλά και συνάδελφοι της βρέθηκαν στο Κοιμητήριο των Ταξιαρχών για να της πουν το στερνό αντίο. Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής που όλοι γνώριζαν την Ειρήνη ήταν εκεί, σοκαρισμένοι από το θάνατό της .
Ψήφισμα για τον χαμό της Ειρήνης Βογιατζή Χαραλάμπη εξέδωσαν και αναγνώστηκε μετά την νεκρώσιμη ακολουθία το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου, καθώς και ο σύλλογος Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου.

Η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Ειρήνης Βογιατζή-Χαραλάμπη, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
«Εκφράζουμε με την πιο βαθιά ανθρώπινη αγάπη, την οδύνη όλων των μελών μας, για την απώλεια της συγγραφέως και ποιήτριας με την ευαίσθητη ψυχή.


Όλες οι αγαθές συνειδήσεις και οι πνευματικές προσωπικότητες πονούν, γιατί η ψυχή που μας ταξίδευε επέστρεψε στο συμπαντικό κόσμο των αγιασμένων ψυχών, που ποτέ δεν λησμονούνται.
Τα βιβλία της Ειρήνης, χρόνια πολλά, μας οδήγησαν στο δρόμο της φαντασίας και της πραγματικότητας, της ενοχής και της δικαιοσύνης, του δράματος και της ευτυχίας. Μας πήγαν βαθιά στα εσώψυχα των χαραχτήρων των ηρώων της και του εαυτού της.
Η ευαίσθητη ποιήτρια και συγγραφέας μέσα από τη προσωπική της βιωματική συνειδητότητα και αυτογνωσία, άνοιξε τις κλειστές ψυχές μας.

Το συγγραφικό και ποιητικό της έργο το διέκρινε ρεαλισμός, ηθική και ευαισθησία.
Γνωστή η ίδια για την πίστη της στη συγχρονικότητα και για την ευχέρεια της, να πλάθει με δεξιοτεχνία, μυθοπλασίες αλληλοσυσχετισμών, κατάφερνε, να πείθει για αυτά που είναι σπάνια και απίθανα.
Της άρεσε η πλοκή του μυθιστορημάτων της να διαδραματίζεται σε γνώριμα μέρη, εκφράζοντας την αγάπη της για το τόπο που έζησε, και την βαθιά εκτίμησή της στους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας και του μόχθου.

Οι σκέψεις της Ειρήνης, ήταν μικρά πλεούμενα που τα πηγαινοέφερνε το κύμα, την ίδια ώρα που το δικό της καράβι της Σιωπής, της Ευαισθησίας και της Αγάπης, την ταξίδευε από τον ωκεανό της προσωπικής της Συνείδησης στην Ανατολή του δικού μας και δικού της Κόσμου.
Η Ομορφιά δεν είναι κάτι έξω από εμάς. Η ομορφιά φανερώνεται οπουδήποτε υπάρχει μια αισθαντική κατάσταση του Είναι… Ζώντας κοντά σου, πνευματική συντρόφισσα, είχαμε την ευκαιρία να σε αισθανθούμε!

Καλό ταξίδι αγαπημένη φίλη. Ποτέ δεν θα σβήσει το δικό σου φως. θα σε θυμόμαστε για πάντα.
Το Δ.Σ. της Σ.Γ.Τ.Δ.»

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΡΟΔΟΥ

«Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, εκφράζει την θλίψη των μελών όλων των παροικιών της Δωδεκανήσου για τη μεγάλη απώλεια της συγγραφέας και ποιήτριας από τη Σύμη, της Ειρήνης Βογιατζή Χαραλάμπη.
Το έργο σου αγαπημένη δασκάλα, αλλά και το παράδειγμα της ζωής σου, μας δίνουν το δικαίωμα να αισθανόμαστε ότι είμαστε δικοί σου άνθρωποι και τώρα να πονάμε όλοι, όπως τα αγαπημένα μέλη της οικογενείας σου.
Έγραψες για τα νησιά της Δωδεκανήσου, για το τόπο σου, για τους ανθρώπους αυτής της περήφανης πατρίδας.
Αληθινή δασκάλα της Δωδεκανήσου, δίδαξες τις ανθρώπινες αξίες με το δικό σου μοναδικό τρόπο.
Το πέρασμά σου από την επίγεια ζωή ήταν πραγματική ευλογία. Γι’ όλα όσα μας δίδαξες σου χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη.
Πάνω από το Αιγαίο, πάνω από τα νησιά της Δωδεκανήσου, τη πατρίδα σου, θα συνεχίζει να ταξιδεύει η ανάμνηση και το πνεύμα σου.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας»

Ο Δ. ΓΑΚΗΣ

«Η Δωδεκάνησος θρηνεί την απώλεια της «ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΣ της τέχνης και της ζωής». Η Ειρήνη Βογιατζή-Χαραλάμπη, υπήρξε μια σημαντική εκπρόσωπος των Ελληνικών γραμμάτων, ένας άνθρωπος του πνεύματος και της προσφοράς, μια σπουδαία εκπρόσωπος της διανόησης της εποχής μας. Το συγγραφικό της αποτύπωμα ήταν σημαντικό. Ταυτόχρονα, εκτός από το λογοτεχνικό της έργο, η Ειρήνη αγωνιζόταν και απαιτούσε μια κοινωνία που όλοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες, μια άλλη κοινωνία, αληθινά δημοκρατική και δίκαιη. Η ευρύτητα του πνεύματος, ο συναρπαστικός τρόπος γραφής, το ήθος και το χάρισμα της επικοινωνίας με τους ανθρώπους που χαρακτήριζαν την Ειρήνη, θα λείψουν σε όλους.


Σε όλους εμάς που είχαμε τη χαρά να ακούμε τον εύστοχο λόγο της, να συμμετέχουμε σε δημιουργικές συζητήσεις μαζί της, θα μας λείψουν οι στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις και οι αγωνίες της για την πορεία της χώρας. Θα μας λείψει το θάρρος της έκφρασης των απόψεών της.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις κόρες της Ειρήνης Δανάη και Χρύσα καθώς και σ’ όλους τους συγγενείς της».

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Στο θλιβερό άκουσμα του πρόωρου θανάτου της δασκάλας συγγραφέως και ποιήτριας Ειρήνης Βογιατζή- Χαραλάμπη, ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος προέβη στο ακόλουθο συλλυπητήριο μήνυμα:
«Με θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο της αγαπημένης Ειρήνης Βογιατζή- Χαραλάμπη. Η Ειρήνη που τόσο αδόκητα χάθηκε, υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος του πνεύματος και αφήνει ένα βαθύ και ευγενικό αποτύπωμα στα ελληνικά γράμματα.


Άνθρωπος με πνευματικά χαρίσματα, δασκάλα, συγγραφέας- ποιήτρια, αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες και πλέον εμβληματικές πνευματικές μορφές της Δωδεκανήσου.
Το ήθος, η ευγένεια του χαρακτήρα της και η προσφορά της στην κοινωνία, τις τέχνες και τον πολιτισμό αφήνουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Ένα κενό που ποτέ δεν θα αναπληρωθεί με τον ίδιο λόγο, το λόγο της Ειρήνης.
Συμμετέχω με συντριβή στο πένθος της οικογένειάς της και υποβάλω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο της συγγραφέως Ειρήνης Βογιατζή Χαραλάμπη:

«Ο χώρος των γραμμάτων και της λογοτεχνίας της Ελλάδας φτωχαίνει σήμερα από την απώλεια της Ειρήνης Βογιατζή Χαραλάμπη. Ήταν ένας ευαίσθητος αλλά και δυναμικός άνθρωπος, που αφήνει πλούσιο λογοτεχνικό έργο ως παρακαταθήκη. Υπηρέτησε την λογοτεχνία και την ποίηση με θέρμη, αλλά και την εκπαίδευση με ιδιαίτερη αγάπη. Αγάπησε και πρόσφερε από το δικό της μετερίζι τα Δωδεκάνησα και τη Ρόδο, αναδεικνύοντας τα μέσα από τα έργα της. Φεύγει, αλλά αφήνει πίσω της έντονο και ανεξίτηλο το προσωπικό της αποτύπωμα. Θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.»

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

«Η Ειρήνη Βογιατζή Χαραλάμπη, ένας άνθρωπος πνευματώδης, ευρηματικός, ποιητικός, τίμησε με την παρουσία της και τη διαδρομή της την ποιητική και συγγραφική ζωή της Ρόδου. Η ποιήτρια και συγγραφέας, η φίλη, Ειρήνη Βογιατζή Χαραλάμπη, προσέφερε τα μέγιστα στο χώρο της, μη ξεχνώντας ποτέ τη γενέτειρά της Σύμη.


Εκπαιδευτικός, ποιήτρια, συγγραφέας, μέλος του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Λογοτεχνικού Περιοδικού “HELIOS”, μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, προσέφερε στην τέχνη, στη γνώση, στην παιδεία. Εξέδωσε ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα που αγαπήθηκαν, εκτιμήθηκαν και αναγνωρίστηκαν, ενώ η ίδια συνέχιζε σταθερά, ποιοτικά και γεμάτη γνώσεις το ταξίδι της ζωής. Τελευταία της ποιητική συλλογή «Το ψύχος των ψυχών» που ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές της Ρόδου, αποδεικνύοντας γι’ ακόμη μία φορά το μέγεθος της πνευματικής και γνωστικής της κατάρτισης.

Εύχομαι στη φίλη Ειρήνη Βογιατζή Χαραλάμπη, καλό ταξίδι και εκφράζω με όλη μου την αγάπη και την ειλικρίνεια τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της εκλιπόντος. Η σύντομη δήλωσή μου, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτή τη γυναίκα που προσέφερε τη ζωή της στην τέχνη.

Ας είναι αιώνια και ιερή η μνήμη της.

Στέφανος Δράκος
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου
»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ τ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Α. ΥΨΗΛΑΝΤΗ

«Η Ρόδος θρηνεί τον αιφνίδιο χαμό της διακεκριμένης Δωδεκανήσιας λογοτέχνη και ποιήτριας Ειρήνης Βογιατζή Χαραλάμπη.
Η ποιότητα του λογοτεχνικού της έργου αναγνωρίστηκε σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ για την προσφορά της στην εκπαίδευση και τα γράμματα γενικότερα αγαπήθηκε απ' όλους τους συμπατριώτες μας.

Ο ευαίσθητος και γεμάτος αγάπη για το συνάνθρωπό της χαρακτήρας και η φιλοπατρία της, δεν την άφησαν αδιάφορη για την κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας, υψώνοντας τη φωνή της για καρτερία και εθνική αφύπνιση.

Με τιμούσε με τη φιλία της και με καθιστούσε πολλές φορές κοινωνό των σκέψεων, των ιδεών, των ενεργειών της.
Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.
Εκφράζω στα παιδιά της τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Αιωνία της η μνήμη».

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου