To πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Αθίγγανων της Ρόδου

To πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Αθίγγανων της Ρόδου

To πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Αθίγγανων της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 859 ΦΟΡΕΣ

Από τον σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, αναφορικά με το θέμα των τσιγγάνων εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: “Με αφορμή τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κοινότητας Κοσκινού και της ευρύτερης περιοχής της Αγίας Βαρβάρας – Τσαϊρι της Ρόδου, ο Σύλλογός μας θέλει να καταθέσει τις απόψεις του για το θέμα αυτό που άπτεται άμεσα και με την προστασία του περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα αυτό είναι παλιό και πρωτίστως « Κοινωνικό». Έχει απασχολήσει πολλούς Φορείς Κρατικούς και άλλους μεταξύ των οποίων και τον Σύλλογό μας σχετικά με την συνεχή ρύπανση με τοξικά αέρια από τις καύσεις των καλωδίων σε καθημερινή σχεδόν βάση επηρεάζοντας δυσμενώς την ζωή των κατοίκων της περιοχής .

Αίτημα λοιπόν υπήρξε αφενός η αποτροπή της μόλυνσης αλλά και η απομάκρυνση των αυτοσχέδιων και πρόχειρων παραπηγμάτων μέσα στα οποία ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι σε συνθήκες πρωτοφανούς αθλιότητας για την σημερινή εποχή και μάλιστα σε ένα τουριστικό νησί της φήμης της Ρόδου.

Οι υποσχέσεις τόσο από την Πολιτεία όσο και από τις τοπικές Αυτοδιοικήσεις υπήρξαν αθρόες αλλά επί της ουσίας, χρόνια τώρα, δεν έγινε το παραμικρό ώστε να βρεθεί μία μόνιμη και αξιοπρεπής λύση σύμφωνα με τους Νόμους του Κράτους σε ότι αφορά την διαβίωση των ανθρώπων αυτών. Το πρόβλημα είναι σίγουρα πολύπλοκο κοινωνικό με διαστάσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό και στην οικονομία.

Τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εντοπίζονται:
1. Στην πολιτογράφηση όλων των Ρομά σε ολόκληρη την χώρα και στην εγγραφή τους στα δημοτολόγια των Δήμων όπου κατοικούν.
2. Στην αστικοποίηση και κοινωνικοποίησή τους.

3. Στην αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σαν πολίτες ίσους με όλους τους άλλους. Την κατάργηση όλων των διακρίσεων εις βάρος τους και τη συμμετοχή στα κοινά της πόλεως όπου ζουν.
Αφού όλα αυτά γίνουν από την Πολιτεία οι Ρομά θα έχουν ίσα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις έναντι της Πολιτείας και των Νόμων της και θα παύσει η παραβατικότητα και η ανωνυμία που καλύπτει σήμερα τις πράξεις τους.

Το οικιστικό πρόβλημα
Το οικιστικό πρόβλημα αναγνωρίζεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ως το πιο κομβικό για τους Ρομά. Είναι γεγονός ότι η διαμονή σε μόνιμη γνωστή κατοικία συνδέεται με τη δυνατότητα ενός πολίτη να απολαμβάνει ορισμένα δικαιώματα αλλά και με τη δυνατότητα του δημοσίου ή ιδιωτών να συναλλάσσεται νομίμως με το πρόσωπο αυτό. Η νομαδική ζωή των Ρομά και η διαβίωσή τους σε παράνομους καταυλισμούς στα όρια Δήμων (χωρίς αναγκαστικά να υπάρχει η οικογενειακή τους μερίδα ) λειτουργεί ως τροχοπέδη για την κοινωνική ένταξή τους.

Αυτό λοιπόν που προσπαθεί να κάνει σήμερα η Δημοτική μας Αρχή με την μετεγκατάσταση του καταυλισμού από το Καρακόνερο σε ένα άλλο μέρος δεν λύνει το πρόβλημα των Ρομά και της παραβατικότητας τους απλά το μεταφέρει σε άλλους πολίτες και δημιουργεί ξανά νέες εντάσεις και εχθρότητες μεταξύ των πολιτών. Η λύση είναι μία και μοναδική ή σταδιακή αστικοποίηση των Ρομά με την σύμφωνη γνώμη και των ιδίων, σε πρώτη φάση με την ενοικίαση κατοικιών ή την παροχή μονίμων εγκαταστάσεων του Δημοσίου με όλες τις παροχές και διευκολύνσεις και σε λίγα χρόνια την μόνιμη και αυτόνομη εγκατάστασή τους σε οικίες .

Μαζί πρέπει να ακολουθήσουν η πρόσβαση τους σε Υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τα παιδιά τους στην εκπαίδευση. Ίσως χρειαστούν μερικά χρόνια για την πλήρη ενσωμάτωση τους αλλά η αρχή πρέπει να γίνει τώρα. Στον δε χώρο στην Αγία Βαρβάρα πρέπει να αποκατασταθεί το δάσος που κάηκε πρόσφατα με συντονισμένη αναδάσωση και με την συμβολή όλων των κατοίκων της περιοχής και όλων των εθελοντών της Ρόδου.

Εκ μέρους του Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Κουλούμπρης Μιχάλης”

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες