Γ. Περδίκης: Διαχειρίστηκα τα δύσκολα και δεν γκρεμίστηκε ο δήμος

Γ. Περδίκης: Διαχειρίστηκα τα δύσκολα και δεν γκρεμίστηκε ο δήμος

Γ. Περδίκης: Διαχειρίστηκα τα δύσκολα και δεν γκρεμίστηκε ο δήμος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 291 ΦΟΡΕΣ

Εάν όμως δεν διορθωθούν πολλά πράγματα θα σηκωθώ και θα φύγω, δηλώνει ο Γ. Περδίκης

«Διαχειρίστηκα τα δύσκολα», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης γι’ αυτή την πρώτη περίοδο της δημοτικής θητείας κατά την οποία “έσκασε” και στα δικά του χέρια η “βόμβα” της κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και μοιάζει να αισθάνεται δικαιωμένος από τις ενέργειές του το χρόνο αυτό μια και ο Δήμος άντεξε, δεν παραλείπει όμως να στείλει και το μήνυμα προς το “εσωτερικό” ότι «εάν δεν διορθωθούν πολλά πράγματα θα σηκωθεί και θα φύγει πριν από το τέλος του έτους»!

Μιλώντας στη «Ρ» ο κ. Περδίκης κάνει έναν μίνι απολογισμό και, βέβαια, δεν διστάζει να εκφράσει τη θέση και την άποψή του τόσο για τη Δημοτική Αρχή όσο και για σημαντικά ζητήματα που είναι ανοιχτά αυτή την περίοδο.

Καταρχήν, ερωτηθείς σχετικά με τη διαχείριση αυτής της κρίσης για το Δήμο που ήταν η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., επισημαίνει ότι από την αρχή δεν τον τρομοκράτησε και λέει: «Πιστεύω ότι για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση δεν έπρεπε ούτε ο φόβος ούτε ο τρόμος να μας καταβάλλει. Σε ό,τι με αφορά, κατάρτισα ένα σχέδιο τροποποίησης του προϋπολογισμού, που ήταν απαραίτητο, και είχε να κάνει και με τον εξορθολογισμό των δαπανών και το κόψιμο περιττών προμηθειών, επιχορηγήσεων, μελετών που εγγράφονταν κάθε έτος στον προϋπολογισμό».

»Και από την άλλη πλευρά, κοιτάξαμε να δούμε πως, χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους δημότες μας, είτε με την επιβολή νέων φόρων-τελών είτε με αναπροσαρμογή τελών, να κάνουμε μία διαχείριση όσο αφορά στην είσπραξη των ίδιων μας εσόδων, δηλαδή να μπορέσουμε να εισπράξουμε τα έσοδα τα οποία ήταν ήδη θεσμοθετημένα και πιστεύω ότι, αυτό, μέσα στη χρονιά το καταφέραμε και θα αποτυπωθεί και με τον απολογισμό της Οικονομικής υπηρεσίας που θα κάνουμε αλλά και με την έκθεση του τελευταίου τριμήνου η οποία θα περάσει από την Οικονομική Επιτροπή που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. ήταν ένας φόρος ο οποίος έδινε μία δυναμική στα έσοδα των Δήμων και του προϋπολογισμού, όμως, δεν ήταν και κάτι που η κατάργησή του μπορούσε να μας οδηγήσει σε δύσκολες ατραπούς, εάν πράγματι ακολουθούσαμε την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσουμε».

Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ
Η εικόνα, όμως, που έχουμε αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα από τη Δημοτική Αρχή είναι ότι η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για το Δήμο και ένα παράδειγμα είναι ο ΠΡΟΤΟΥΡ στον οποίο υπάρχουν επιπτώσεις από αυτό.

Ο κ. Περδίκης, εκτός του ότι διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου που επιχορηγούσε μέχρι τώρα τον Οργανισμό, είναι μέλος της γενικής συνέλευσής του αλλά παρευρίσκεται και στις συνεδριάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου αφού τον καλεί ο Δήμαρχος, όπως λέει.

Αφού ξεκαθαρίζει ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ δεν άπτεται των Οικονομικών του Δήμου, λέει ότι είναι ένας Οργανισμός που με βάση το καταστατικό του έπρεπε να πάρει μία επιχορήγηση η οποία ήταν το 10% του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και αυτήν έπαιρνε.

Ο Επίτροπος θεώρησε, μαζί με δύο-τρεις άλλες παρατηρήσεις, ότι πλέον για το 2015, από τη στιγμή που δεν υπήρχε έσοδο από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., δεν υπήρχε αυτό το 10% για να δοθεί στον ΠΡΟΤΟΥΡ.

Παρ’ όλο αυτά, όμως, ως Δήμος έδωσαν 170 χιλιάδες ευρώ μία πρώτη επιχορήγηση και ένα δεύτερο ένταλμα 200 χιλιάδων ευρώ επιχορήγηση, μέσα από τον κωδικό του προϋπολογισμού που αφορούσε το 1,5% των τακτικών εσόδων για επιχορηγήσεις σε πολιτιστικούς συλλόγους κα αθλητικά σωματεία και σε διάφορους φορείς, το οποίο στο τέλος του 2015 δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό και αυτό δημιούργησε ένα θέμα χρηματοδότησης του ΠΡΟΤΟΥΡ.

Η θέση του είναι ότι, από εδώ και στο εξής και για το 2015, ο ΠΡΟΤΟΥΡ θα έπρεπε πρώτα να καταρτίσει το σχέδιο δράσης του, κοστολογημένο, αυτό να περνάει από το δ.σ. που θα εγκρίνει την αντίστοιχη επιχορήγηση και μετά, αφού τη λάβει, να προχωρήσει στις δράσεις.

Όσο για τις λειτουργικές του δαπάνες που εκεί φαίνεται ότι υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Περδίκη πρέπει να καλύπτονται έξω από το Δήμο. Και εξηγεί:
«Που σημαίνει ότι ο ΠΡΟΤΟΥΡ, μέχρι και πέρυσι, είχε μόνιμο αιμοδότη χρηματοδότησης το Δήμο και κανέναν άλλο φορέα μέσα από το καταστατικό του-αν και υπήρχαν μέσα στο καταστατικό και άλλοι φορείς.

Τώρα, λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μία τροποποίηση του καταστατικού του όπου θα μπουν φορείς, θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα καλύπτεται επιμεριστικά από όλους αυτούς, και όχι μόνο από το Δήμο.

Και αυτό που θα πρέπει να αναφέρεται ρητά στο καταστατικό, δηλαδή ποιο είναι το ποσοστό που κάθε ένας από αυτούς τους φορείς θα πρέπει να καλύπτει τον προϋπολογισμό του. Να μην παρατηρούνται φαινόμενα να δίνει μόνο το μερίδιό του ο Δήμος και όλοι οι υπόλοιποι να μη συμμετέχουν».
«Ο Δήμος…θα
είχε γκρεμιστεί»!

Σε ερώτηση ότι λόγω των περικοπών στις οποίες προχώρησε μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα…δημοφιλής στους συναδέλφους του, απαντάει ότι η αίσθησή του από την ενημέρωση που έκανε στην πλειοψηφία είναι ότι όλοι οι συνάδελφοί του επικρότησαν τελικά όλη αυτή την πολιτική και πήρε συγχαρητήρια απ’ όλους.

Και λέει:
«Αποδείχθηκε ότι έγιναν περικοπές εκεί που έπρεπε να γίνουν. Ούτε τα Νομικά Πρόσωπα στερήθηκαν κάτι που είχαν από τους προηγούμενους προϋπολογισμούς, οι προμήθειες κινήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, όσα έργα προχωρήσανε πληρώθηκαν όλα, δεν δημιούργησε ο Δήμος καινούργιες υποχρεώσεις, αντίθετα αποπλήρωσε παλαιότερες , αποπληρώνει τα δάνειά του. Δεν στερήθηκε κάτι ο Δήμος, απλά υπήρχαν περικοπές που κατά την άποψη τη δική μου ήταν περικοπές που έπρεπε να γίνουν και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τροχοπέδη στη λειτουργία του Δήμου».

Μάλιστα, εμφανίζεται θετικός και για μία δίμηνη προγραμματική σύμβαση με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ τα οικονομικά του Δήμου είναι τέτοια που μπορούν να το καλύψουν ενώ και τα ταμειακό υπόλοιπο είναι πολύ αυξημένο από αυτό που παρέλαβαν. Τονίζει, επίσης, ότι η πολιτική που εφάρμοσαν δεν ήταν σφιχτή αλλά ορθολογική.

«Δεν πήγε ούτε ένα ευρώ χαμένο και αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι υπάρχουν έξοδα που γίνονταν στους Δήμους που μπορούν εύκολα να περικοπούν και είναι μεγάλα εάν τα πάρεις αθροιστικά μέσα στη διάρκεια του έτους», είπε ακόμη.

Αναφέρεται, βέβαια, και στη διάσταση που έχει να κάνει με τα οικονομικά και τις γενικότερες συνθήκες που επικράτησαν αυτό το χρόνο σε επίπεδο χώρας, κάτι που είχε, βέβαια, μεγάλο αντίκτυπο και στο Δήμο. Συγκεκριμένα, μέχρι και τον Δεκέμβριο που ήρθαν οι χρηματοδοτήσεις του Κράτους, ο φόρος εισοδήματος και παρελθόντων ετών που όφειλαν κάποια ποσά στο Δήμο και η ΣΑΤΑ, ήταν δηλαδή χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση, στηρίχθηκαν στα έσοδα του Δήμου.

«Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, ότι αν δεν εφάρμοζα αυτή την πολιτική, για όλη τη διάρκεια του έτους, να κρατηθεί ο Δήμος με τις δικές του δυνάμεις, μέσα από capital controls μέσα από δημοψηφίσματα, από εκλογές, χωρίς κρατική χρηματοδότηση η οποία ήρθε μέσα στο Δεκέμβριο, καταλαβαίνετε ότι στο πρώτο εξάμηνο-πεντάμηνο, όπως το είχα δηλώσει, ο Δήμος εκ των πραγμάτων θα είχε γκρεμιστεί. Και αυτό πιστεύω ότι έγινε κατανοητό διότι τα έσοδα του Δήμου από το τρίτο τρίμηνο και μετά άρχισαν να φαίνονται και να αποτυπώνονται, να αποτυπώνεται και η πολιτική η οποία είχε χαραχθεί.

Αυτό, λοιπόν, έδωσε μία ευρωστία οικονομική στο Δήμο αυτή τη στιγμή με αποτέλεσμα πλέον τα οικονομικά του να μην είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, ο Δήμος μπορεί να βγάλει και το 2016 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και αυτό το δηλώνω από αρχές Φεβρουαρίου του 2016».

Μάλιστα, δηλώνει ότι κατανοεί τους συναδέλφους του διότι δεν διαχειρίζονταν τα οικονομικά και δεν γνώριζαν την κατάσταση σε μηνιαία βάση και ο καθένας βλέπει το δικό του το κομμάτι και να κάνει αυτά που θέλει, αλλά χωρίς τα λεφτά δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Από εδώ και πέρα
Ερωτηθείς, τέλος, ο κ. Περδίκης σχετικά το ότι είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί στο τέλος του έτους, το επιβεβαιώνει λέγοντας μάλιστα ότι ενδέχεται να το κάνει και πολύ νωρίτερα. Όσο για τους λόγους, δήλωσε: «Νομίζω ότι ανέλαβα ένα έργο, το έχω φέρει εις πέρας σε ό,τι μου αναλογεί και από εκεί και πέρα μπορώ να αποχωρήσω χωρίς να μου αποδώσει κανένας οτιδήποτε. Δεν φοβήθηκα τα δύσκολα, διαχειρίστηκα τα δύσκολα και αν θα φύγω θα παραδώσω μία οικονομική υπηρεσία πολύ πιο εύχρηστη απ’ ό,τι την πήρα».

Όσο για το αν αυτό έχει να κάνει με το κλείσιμο ενός κύκλου, με προσωπικούς λόγους ή με την έκφραση και κάποιας δυσαρέσκειας εντός της Δημοτικής Αρχής, περιορίζεται στο να πει «όλα μαζί».
Κλείνοντας, στην ερώτηση εάν αισθάνεται ότι κάποιες φορές συνάδελφοί του ή ακόμα και ο ίδιος ο Δήμαρχος ήταν άδικοι απέναντί του, δήλωσε:

«Θεωρώ ότι η ηθική και η λογική η δικιά μου σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη λογική λειτουργίας πολλών συναδέλφων. Ο Δήμαρχος συζητά, έχει κάθε δικαίωμα να κρατάει τις ισορροπίες, γιατί τους έχει όλους ανάγκη, εγώ όμως δεν έχω ανάγκη κανέναν, άρα μπορώ να αποφασίσω για τον εαυτό μου το τι πρέπει να κάνω. Εάν δεν διορθωθούν πολλά πράγματα, για τα οποία έχω ενημερώσει και τον Δήμαρχο, εγώ θα σηκωθώ και θα φύγω πολύ νωρίτερα από το τέλος του έτους»!

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου