Άμεσα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών

Άμεσα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών

Άμεσα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ΑΦΜ των επιχειρηματιών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 284 ΦΟΡΕΣ

Γ. Πάππου: οι δήμοι πρέπει να αφήσουν τα νομικίστικα τεχνάσματα

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Ρόδου επί των Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη, στην εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ» σχετικά με το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., μετά και την έκδοση απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, με την οποία διατάσσεται η επιστροφή του δημοτικού φόρου, ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, σε επιχειρηματία της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, αποτελεί μια ακόμη ηχηρή νομική δικαίωση, μετά και το Συμβούλιο της Επικρατείας – των θέσεων και των αγώνων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για την κατάργηση αυτού του καθόλα άδικου, αντισυνταγματικού, μεσαιωνικού τύπου, φόρου, καθώς θέτει τέλος στην αναδρομική διεκδίκηση, από πλευράς των Δήμων, οφειλών επιχειρήσεων της Δωδεκανήσου, καθώς της δέσμευσης των Αριθμών Φορολογικών Μητρώων (ΑΦΜ).

Το λιγότερο που οφείλουν σήμερα να κάνουν οι Δήμοι της Δωδεκανήσου, είναι να σεβαστούν τις αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων και να απαλλάξουν τους επιχειρηματίες της Δωδεκανήσου, που τόσο έχουν υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, από ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος που δεν τους αναλογεί.

Αντί να κρύβονται πίσω από νομικίστικους ελιγμούς, στην προσπάθειά τους να συντηρήσουν έστω και με πλάγιους τρόπους ένα άθλιο καθεστώς, ας αναλάβουν την ελάχιστη ηθική υποχρέωση απέναντι στους καταπονημένους επιχειρηματίες του τόπου και να αποδεσμεύσουν άμεσα τα ΑΦΜ που κρατούν δεσμευμένα λόγω οφειλών από τον καταργηθέντα πλέον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε δίκαιο να συνεχίζεται η τιμωρία των επιχειρηματιών της περιοχής μας, για τα οικονομικά αδιέξοδα των Δήμων.

Ζητούμε για μια ακόμη φορά από τον Δήμο Ρόδου αλλά και από το σύνολο των Δήμων της Δωδεκανήσου, να επιδείξουν λογική στις ενέργειες και τις αποφάσεις τους και να στηρίξουν τον παραγωγικό ιστό της περιοχής, σε μια περίοδο που η συλλογική προσπάθεια και η συνοχή της τοπικής κοινωνίας είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά».

TI EIXE ΔΗΛΩΣΕΙ Ο Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ
Σε δηλώσεις του στη “Ροδιακή” για το θέμα των ΑΦΜ ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Περδίκης είχε τονίσει τα εξής:
“Ως Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, πήραν απόφαση η οποία λέει ότι εφόσον ο δημότης έχει βεβαιωμένες οφειλές μόνο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., και όχι άλλες, αυτόν δεν θα τον εμποδίσουν να πάρει ενημερότητα, είτε δημοτική είτε φορολογική, φθάνει να έρθει στο Δήμο και να τους υποβάλει αίτηση διευκόλυνσης, την οποία μπορεί να κάνει ο Δήμος μέχρι δώδεκα δόσεις, να πληρώσει μία δόση και ο Δήμος θα αποδεσμεύσει το ΑΦΜ, ώστε και η υπηρεσία να είναι κατοχυρωμένη και αυτοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

«Μέχρι στιγμής, όσα αιτήματα πολιτών έχουν έρθει σε μένα γι’ αυτή την περίπτωση όλα έχουν ικανοποιηθεί», δηλώνει και ανέφερε ότι έχουν έρθει πάνω από δέκα-δεκαπέντε περιπτώσεις οι οποίοι χρειάστηκαν ενημερότητες φορολογικές και δημοτικές και όλοι έχουν εξυπηρετηθεί.

Ο Αντιδήμαρχος διαβεβαιώνει ότι, μέχρι στιγμής, όσοι πολίτες έχουν καταθέσει αιτήματα για να αποδεσμευτεί το ΑΦΜ τους έχουν διευκολυνθεί. Τα ΑΦΜ είναι πάρα πολλά, είτε φυσικά πρόσωπα είτε επιχειρήσεις-αν και κάποια μπορεί να είναι μη ενεργά. Πάντως, ανάμεσά τους υπάρχουν περιπτώσεις που οι οφειλές είναι και σε βάθος δεκαπενταετίας.

Ο Αντιδήμαρχος είναι, επίσης, κατηγορηματικός λέγοντας ότι εάν βγει μία νομοθετική ρύθμιση σε αντίθετη κατεύθυνση ο Δήμος θα τη σεβαστεί και ως δ.σ. θα είναι καλυμμένοι από το νόμο για να μπορέσουν να διαγράψουν αυτά τα ποσά από τις καρτέλες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα απόφασης του δ.σ.-γιατί μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.

Το έγγραφο προς το ΥΠΕΣ έχει συνταχθεί από τη νομική υπηρεσία και είναι υπογεγραμμένο από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον ίδιο, τον προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας κ. Θόδωρα Παπαγεωργίου και τον ταμία και θέτουν όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Διαβάστε ακόμη

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο