Στο Ευρωκοινοβούλια συζητείται το θέμα του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου

Στο Ευρωκοινοβούλια συζητείται το θέμα του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου

Στο Ευρωκοινοβούλια συζητείται το θέμα του ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 339 ΦΟΡΕΣ

Υπόμνημα στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην επιτροπή οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων θα καταθέσει στις 13 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Με την κυβέρνηση να έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις πρώτες δύο ομάδες νησιών και την 1η -1ου-2017 να ακολουθούν τα υπόλοιπα, ο ΕΟΑΕΝ ζητά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για να εφαρμοστούν και στο Ελληνικό νησιωτικό χώρο πρακτικές για την στήριξη της νησιωτικότητας όπως εφαρμόζονται και σε όλα τα υπόλοιπα νησιά της Ευρώπης.

Επιπλέον ο ΕΟΑΕΝ ζητά τη συνδρομή Δήμων και Περιφερειών στην προσφυγή που ετοιμάζεται να καταθέσει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την διατήρηση ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά , έχοντας τη συμπαράσταση για το σκοπό αυτό και του Δικτύου Νησιώτικων Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INSULEUR) όπου η Ελλάδα κατέχει την προεδρεία.

Βέβαια το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει εκφραστεί πολλές φορές για την ανάγκη εφαρμογής ειδικών πολιτικών για το νησιωτικό χώρο ενώ οι αρμόδιοι επίτροποι που έχουν ανά καιρούς ερωτηθεί για το θέμα απαντούν ότι είναι στο χέρι της κυβέρνησης της κάθε χώρας μέλους η χρήση κοινοτικών εργαλείων και η εφαρμογή πολιτικών για τη νησιωτικότητα.

Στην Ελλάδα ωστόσο το άρθρο 101 του συντάγματος περί νησιωτικότητας και της υποχρέωσης του νομοθέτη να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών, δε βρίσκει εφαρμογή.

Νέα προσφυγή για τον ΦΠΑ θα καταθέσει η Περιφέρεια

Προσφυγή κατά της κυβερνητικής απόφασης με την οποία καταργήθηκε ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και στη δεύτερη ομάδα νησιών της περιφέρειάς μας, θα καταθέσει η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Πρόκειται για νέα προσφυγή που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα από την περιφέρεια και τους συνεργαζόμενους φορείς και συλλόγους όπως ακριβώς είχε γίνει και για την πρώτη κατηγορία των νησιών.
Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να δοθεί και η σχετική έγκριση, με το κλίμα να είναι αρκετά βαρύ λόγω του αρνητικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί για όλα τα νησιά μας.

Πάντως κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του σώματος από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο έγινε γνωστό ότι ούτε και χτες συζητήθηκε η προσφυγή της περιφέρειας στο συμβούλιο της επικρατείας όπως είχε προγραμματιστεί, διαδικασία που αναβλήθηκε για το Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας έδωσε τελικά την άδεια στους συνηγόρους τόσο του δημοσίου όσο και της περιφέρειας να παραστούν στη δίκη, όμως προς έκπληξη όλων το δικαστήριο μετέφερε τη δικάσιμο για τις…16 του Σεπτέμβρη!

Φυσικά αυτή η απόφαση προκάλεσε την απογοήτευση της πλευράς που προσέφυγε καθώς η υπόθεση παίρνει για μία ακόμα φορά αναβολή και μάλιστα τρίμηνης διάρκειας, παρατείνοντας την αγωνία και κυρίως το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται οι νησιώτες να λειτουργήσουν.

Κατά τη συζήτηση του θέματος αναδείχτηκε η αγανάκτηση των περιφερειακών συμβούλων που απηχούν τη στάση των τοπικών κοινωνιών από τις οποίες προέρχονται, καθώς από την 1η Ιουνίου και τα υπόλοιπα νησιά καλούνται να επιβιώσουν μέσα σε ένα εχθρικό φορολογικό περιβάλλον.
Αντί να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη των νησιών, υιοθετούνται πολιτικές που τα καταδικάζουν σε μαρασμό και τους κατοίκους τους σε αφανισμό.

Για τις αεροπορικές γραμμές
Το περιφερειακό συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα των αεροπορικών γραμμών στα απομακρυσμένα νησιά, μετά το σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Μεταφορών και περιλαμβάνει περικοπές που δε βρίσκουν τις τοπικές κοινωνίες σύμφωνες.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συζήτηση του θέματος ο νέος σχεδιασμός αν εφαρμοστεί θα προκαλέσει τον αποκλεισμό των μικρών νησιών που βασίζονται σε μία ικανοποιητική αεροπορική σύνδεση για να βγουν από την απομόνωση.

Το σώμα αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο να μην εφαρμοστεί το προτεινόμενο σχέδιο, ενώ επισημάνθηκαν και οι κίνδυνοι που υπάρχουν να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου από κάποιους που θα εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις.

Για τον αρχαιολογικό χώρο στα Αφάντου
Επίσης το σώμα έδωσε την έγκρισή του για να κατατεθεί από την περιφέρεια προσφυγή και κατά την υπουργικής απόφασης για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στα Αφάντου.
Σημειώνεται ότι η περιφέρεια που έχει έννομο συμφέρον από τη δημιουργία της επένδυσης, θα πρέπει να καταθέσει την προσφυγή μέχρι και τις 20 Ιουνίου καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια.

Οι κοινωνικές δομές στο ΠΕΠ
Τέλος λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των κοινωνικών δομών με την ταυτόχρονη αδυναμία επαρκούς χρηματοδότησης αυτών, οδήγησε την περιφέρεια να εντάξει στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αγαίου 2014-2020, την λειτουργία των Κοινωνικών Παντοπωλείων και των Δομών Παροχής Συσσιτίων, κοινωνικών φαρμακείων στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σύρο και Τήνο και των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με το συνολικό ποσό των 2,1 εκ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009