Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση ζωγραφικής της Alpha Bank

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση ζωγραφικής της Alpha Bank

Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση ζωγραφικής της Alpha Bank

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 400 ΦΟΡΕΣ

Στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου

«Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς», θα αποτελέσει για τη Ρόδο η έκθεση έργων ζωγραφικής της Alpha Bank, η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουνίου, στις 8:00 το βράδυ, στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, στο πλαίσιο περιοδείας της σε δημοτικές πινακοθήκες, με την αρχή να γίνεται από αυτήν της Ρόδου, την οποία και εξήραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες.

Συγκεκριμένα, για την έκθεση αυτή, μίλησαν ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου κ. Νίκος Φρόνας και οι κυρίες Μαρία Παπαγεωργίου η οποία είναι Διευθύντρια της Διεύθυνσης Καταστημάτων Νήσων Αιγαίου και Κρήτης της Alpha Bank και Ειρήνη Οράτη που είναι η επιμελήτρια της συλλογής της τράπεζας.

Η έκθεση, λοιπόν, εγκαινιάζεται σήμερα με λίγα έργα της συλλογής της τράπεζας, αφού είναι κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων τέχνης στη χώρα και μεγάλωσε τη συλλογή της μετά την ενοποίηση των τραπεζών.

Ξεκινώντας, ο κ. Φρόνας, καταρχήν, αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει την ιδιαίτερη τιμή, ικανοποίηση και τη μεγάλη χαρά, όπως είπε, του ιδίου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, για την πραγματοποίηση αυτής της σημαντικής έκθεσης. Και είπε: «Όπως ξέρετε, η δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση που πλήττει όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλους τους φορείς της χώρας μας, δεν μπορούσε να μην επηρεάσει και την πινακοθήκη της Ρόδου».

Είπε, ακόμη, ότι το Μουσείο διαθέτει τέσσερα κτίρια και έχουν συγχρόνως τέσσερις συνεχείς εκθέσεις όλο το χρόνο και ενώ διαθέτουν πολλά και σημαντικά έργα δεν θέλουν να εκθέτουν πάντα τα έργα της πινακοθήκης, γι’ αυτό, στη νέα πτέρυγα φιλοξενούν τις περιοδικές εκθέσεις. Σύμφωνα με τον κ. Φρόνα, η οικονομική κρίση τους ανάγκασε να βρουν στηρίγματα σε άλλες συλλογές, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, και στο πλαίσιο αυτό έχουν τη χαρά να συνεργαστούν με την Alpha Bank που δέχθηκε πρόθυμα να πραγματοποιήσουν την έκθεση.

Όπως είπε, είναι μία συνεργασία που, από την πρώτη στιγμή, ήταν πολύ θετική και ευχήθηκε να την επαναλάβουν και στο μέλλον δηλώνοντας ότι, αυτή η έκθεση, «θα αποτελέσει το εικαστικό, πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς» ενώ όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να δουν σημαντικά έργα ζωγραφικής και χαρακτικής της νεότερης ιστορίας στο χώρο της τέχνης στην Ελλάδα.

Ευχαρίστησε, ακόμη, την Alpha Bank που ανέλαβε σχεδόν όλο το οικονομικό κόστος ενώ επιφορτίστηκε και με την οργάνωση. Την έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν ντόπιοι και επισκέπτες μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Ευχαρίστησε, επίσης, το Ίδρυμα Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδου διότι χάρη σ’ αυτό είχαν τη δυνατότητα να ανακαινίσουν το κτίριο μετά από πέντε χρόνια συνεχούς χρήσης. Όπως και τον αρχιτέκτονα κ. Παύλο Χατζηκωνσταντίνου που έκανε και το κτίριο και τους βοήθησε πολύ στα υλικοτεχνικά.

Μιλώντας για το καλλιτεχνικό μέρος, η κα Οράτη, αφού εξέφρασε τον θαυμασμό της για τα κτίρια της Ρόδου δημόσια, κρατικά κτλ. που στεγάζονται υπηρεσίες, δήλωσε εντυπωσιασμένη και χαρούμενη που κάνουν αυτή την έκθεση στη δημοτική πινακοθήκη Ρόδου ως πρώτο σταθμό.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι, έχοντας γυρίσει όλες τις δημοτικές πινακοθήκες της χώρας, με σιγουριά ότι, αυτή της πινακοθήκης της Ρόδου, είναι η καλύτερη δημοτική συλλογή στην Ελλάδα, με δεύτερη τη συλλογή του Δήμου της Λάρισας.

Μιλώντας για τη συλλογή της Alpha Bank, η κα Οράτη, είπε ότι αποτελείται από τις συλλογές πέντε τραπεζών. Έως το 2005 ήταν τρεις οι Συλλογές, της πρώην τράπεζας Πίστεως, της Ιονικής και της Λαϊκής. Το 2005, λοιπόν, έκαναν μία μεγάλη έκθεση της Συλλογής στο Μουσείο Μπενάκη αφού ήταν επετειακός χρόνος για τα 125 χρόνια λειτουργίας της Alpha Bank, η οποία είχε τα καλύτερα έργα της συλλογής από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

Αυτή η έκθεση μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, έκλεισε αυτό το κεφάλαιο και μέχρι το 2014 προστέθηκαν άλλες δύο τράπεζες σε αυτό το δίκτυο, η Εμπορική και η Citybank. Η καλή συγκυρία ήταν ότι και οι δύο αυτές τράπεζες αλλά και οι τρεις προηγούμενες είχαν, όλες, συλλογές έργων τέχνης, είτε σύγχρονα είτε παλαιότερα, αλλά και έργα μεγάλων διαστάσεων που είχαν γίνει παραγγελία για να κοσμήσουν καταστήματα των τραπεζών αυτών.

Έτσι, λοιπόν, το 2015 αποφάσισαν να κάνουν μία νέα περιοδεία ενός κομματιού της Συλλογής και η απόφαση ήταν να δείξουν τα έργα από το 1950 και μετά ξεκινώντας, μετά από δική τους πρόταση, πρώτα από τη Ρόδο.

Αυτά τα έργα που έχουν φέρει, λοιπόν, είναι έργα από το 1950 και μετά, δηλαδή από τότε που η Ελλάδα αρχίζει και βγαίνει προς την Ευρώπη κάπως ισότιμα, με καλλιτέχνες που δουλεύουν στο Παρίσι και τη Ρώμη κυρίως και φέρνουν στην Ελλάδα κάποια στοιχεία από την αφαίρεση, το νεορεαλισμό, από μία πολιτικοποιημένη τέχνη, ιδίως τη δεκαετία του 1970, αλλά και μεταγενέστερα καλλιτέχνες που αρχίζουν και δουλεύουν πολύ με υλικά πέρα από το υλικό που δημιουργεί ένα ζωγραφικό έργο.

Έτσι, έκαναν μία μικρή ενότητα από τέτοια έργα και επίσης πρόσθεσαν μία επιλογή από τα χαρακτικά της συλλογής της Alpha Bank η οποία είναι μία από τις καλύτερες συλλογές στην Ελλάδα, πάλι από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Έτσι, η έκθεση είναι χωρισμένη στα δύο κατά κάποιο τρόπο, με τα δύο τρίτα να είναι τα μεγάλα έργα τα ζωγραφικά και το ένα τρίτο τα χαρακτικά. Σημειώνεται ότι θα εκτεθούν έργα των Κανιάρη, Στάμου, Περδικίδη, Σπεράντζα, Ψυχοπαίδη, Βασιλείου, Τέτση και άλλων στην πρώτη φάση. Στους χαράκτες, είναι ο Τάσος, ο Γραμματόπουλος, ο «δικός μας» Γράβαλος, ο Αρφαράς, η Σχοινά κ.α.

Πάντως, η ίδια, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η πινακοθήκη της Ρόδου έχει μερικά από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής τέχνης και η έκθεση αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα συμπλήρωμα, δηλαδή τι έγινε μετά.

Από την πλευρά της η κα Παπαγεωργίου, μίλησε για το κοινωνικό πρόσωπο της τραπέζης το οποίο διέπει τις δράσεις, τις αξίες και τις αρχές της διαχρονικά, ενάμιση αιώνα τώρα. Οι τρεις πυλώνες που εστιάζει η τράπεζα, όπως είπε, είναι το κοινωνικό γίγνεσθαι, το περιβάλλον και ο άνθρωπος και μέσα από αυτούς αναπτύσσονται κοινωνικές δράσεις που αφορούν σε εκδηλώσεις πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, βοηθείας, παροχών σε ιδρύματα, σε φαρμακευτικό υλικό, και διάφορων δράσεων που έχουν να κάνουν με την εστίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αρκετά νησιά έχουν λάβει χώρο δράσεις πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες που αφορούν το κοινωνικό γίγνεσθαι με σκοπό να γίνει μία αναβάθμιση αυτών των παροχών της τραπέζης προς τους πολίτες. Μέσα στα πλαίσια αυτά προφανώς εντάσσεται και η συγκεκριμένη δραστηριότητα και είναι ευτυχείς γι’ αυτό αφού στο νησί της Ρόδου η παρουσία της τράπεζας είναι πολύ καλή, με 70 στελέχη και 8 καταστήματα.

Διαβάστε ακόμη

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής