Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την καθαριότητα του νησιού

Συνεχίζονται οι προσπάθειες  για την καθαριότητα του νησιού

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την καθαριότητα του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 318 ΦΟΡΕΣ

Θα γίνει διαγωνισμός για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων

Στην υλοποίηση του…“plan B” στο οποίο έχει αποδυθεί, αυτό το διάστημα, η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου της Ρόδου, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη σάρωση και τις μεταφορτώσεις στο νησί, μετά την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τον διαγωνισμό, αναφέρθηκε, χθες, σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγου.

Καταρχήν, εδώ και λίγες ημέρες έχουν προσλάβει στην Υπηρεσία τα 92 άτομα εποχικό προσωπικό που επανδρώνουν τα απορριμματοφόρα για την αποκομιδή, στη σάρωση κάνουν το σκούπισμα των δρόμων ενώ έχουμε και τους στρατίνους.

Παράλληλα, ο Δήμος έχει νοικιάσει απορριμματοφόρα με απευθείας ανάθεση, όπως έχει γίνει γνωστό.
Έτσι, ήδη, έχουν έρθει εδώ 7 απορριμματοφόρα 25 και 20 κυβικών, τα οποία προσπαθούν τώρα να ρυθμίσουν μια και έφεραν μεγαλύτερα για να γλυτώσουν δρομολόγια και να εξοικονομήσουν εργατοώρες και να υπάρχει σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα καλό αποτέλεσμα. Δήλωσε, λοιπόν, ο Αντιδήμαρχος:

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε στο απόλυτα ικανοποιημένοι, μέχρι και τις τελευταίες μέρες και ώρες μπορεί να έχουμε κάποιες αρρυθμίες αλλά η Υπηρεσία πάντοτε βρίσκει λύσεις να τα ξεπερνά. Θεωρώ ότι, τις επόμενες μέρες, θα μπούμε στην κανονική ροή και θα έχουμε ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό σύμφωνα με τις συνθήκες και το πλάνο «Β» το οποίο είχαμε σχεδιάσει σαν Δημοτική Αρχή».

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σιγά-σιγά, ξεπερνιούνται και ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν θα έχουμε προβλήματα.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, έχουν τοποθετήσει στη πόλη κώδωνες ανακύκλωσης του γυαλιού.
Ήδη, γίνεται η διανομή, έχει τελειώσει σχεδόν η πόλη και τις επόμενες ημέρες θα βγουν Φαληράκι και θα επεκταθούν σχεδόν σε όλο το νησί, περισσότερο εκεί που δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις και εκεί που έχουμε παραγωγή γυαλιού. Όπως είπε, γίνεται τέτοια συνεργασία με την Εταιρία Ανακύκλωσης ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Όσο αφορά στα υπόλοιπα κομμάτια με την ανακύκλωση, βρίσκονται σε συνεννόηση με την Εταιρία για να προχωρήσουν και τον μπλε κάδο και αν αυτό δεν γίνει, να πάμε με τη σύμβασή της σε τρία ρεύματα για να υπάρχουν καλύτεροι στόχοι στην ανακύκλωση και να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στην αποκομιδή και έτσι να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Και είπε, στο σημείο αυτό:

«Βλέπετε, ότι, δειλά-δειλά, αυτά που είχαμε εξαγγείλει ως Δημοτική Αρχή, αν εξαιρέσουμε το κομμάτι του διαγωνισμού που, κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει καμία ευθύνη από τη Δημοτική Αρχή αλλά είναι οι διαδικασίες οι οποίες καθυστέρησαν, θεωρώ ότι βαδίζουμε σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τα εναλλακτικά σενάρια τα οποία έχουμε αποφασίσει».

Από εκεί και πέρα, όπως είπε, βγήκε η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η «HELESI-PERME-ENSER», τα οποία δεν έγιναν δεκτά, περιμένουν και την απάντηση από την Αποκεντρωμένη όσο αφορά στην Εταιρία TEXAN για να έρθουν στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και να βγάλουν άγονο τον διαγωνισμό.
Πάντως, θα συνεχίσουν αφού, σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγου, στόχος τους είναι να βάλουν τα θεμέλια για να έχουμε μία πόλη καθαρή, θα προτάξουν την ανακύκλωση και τη λεγόμενη διαλογή στην πηγή.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και το έργο του ΚΔΑΥ, για το οποίο ενημέρωσε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν τελειώσει, έχει βγει ανάδοχος για τον σταθερό εξοπλισμό και το κομμάτι που μένει είναι να δέσουν με το δεύτερο σύστημα την Εταιρία για να υπογράψουν μία σύμβαση ώστε να δουλέψουν τα δύο συστήματα που είναι εγκεκριμένα στην Ελλάδα και να έχουν σύμβαση και με τους δύο για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα
Επίσης, αναμένεται να έρθει για έγκριση στο δ.σ. διαγωνισμός που έχει να κάνει με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Όπως είπε, καθυστέρησαν να τον βγάλουν επειδή δεν είχε αποσαφηνιστεί ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Για τον λόγο αυτό, αφού τα ξεκαθάρισαν με τις υπηρεσίες και τη Διεύθυνση, φέρνουν στο δ.σ. την έγκριση για να κάνουν διαγωνισμό για να έχει η Διεύθυνση και ο Δήμος ένα όφελος από αυτή τη διαδικασία αφού μέχρι τώρα δεν είχε κανένα έσοδο.

Όπως είπε ο κ. Παλαιολόγου, η Διεύθυνση Καθαριότητας έχει έναν υπάλληλο με όχημα, ο οποίος βάζει το αυτοκόλλητο, περιμένει κάποιες ημέρες να έρθει σε συνεννόηση με την Υπηρεσία ο ενδιαφερόμενος και στη συνέχεια μετέφεραν το όχημα σε ένα και μοναδικό σύστημα που υπήρχε στο νησί, χωρίς κανένα όφελος. Από τη στιγμή που σήμερα υπάρχουν τρία συστήματα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν διαγωνισμό και όποιος πλειοδοτήσει θα πάρει το έργο και θα έχει όφελος ο Δήμος.

Για την εφαρμογή του κανονισμού της καθαριότητας, ήδη έχουν δώσει εντολή και εδώ και δεκαπέντε ημέρες όλοι οι επόπτες έχουν το μπλοκάκι και εντοπίζουν τους πολίτες που δεν τον ακολουθούν, στους οποίους κόβουν μία προειδοποίηση για να απομακρύνουν τα απορρίμματα με δικά τους έξοδα. Αν αυτό δεν γίνει, επιβάλουν πρόστιμο ύψους 200 ευρώ. Μέχρι τώρα, όπως είπε, έχουν κάνει γύρω στις 140 συστάσεις και σε συνεργασία με τον εντεταλμένο Πρασίνου, τον κ. Στέφανο Κυριαζή, έχουν βγάλει μικτό συνεργείο για να εντοπίζει τους παραβάτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κατά 80% όπως είπε, έχει να κάνει με τα κλαδέματα αφού δεν μεταφέρουν τα κλαδιά στο ΧΥΤΑ και μετά…τα ακούει η Υπηρεσία. Τώρα τελευταία, πάντως, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι γίνεται καλή δουλειά με το συνεργείο και αυτό που δίνει κουράγιο είναι ότι βλέπει ανταπόκριση και από τους ίδιους τους πολίτες και το ερώτημα είναι αν έπρεπε…να κοπεί το χαρτάκι για να γίνουν συνεργάσιμοι.

Για τα προβλήματα
Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι τα τελευταία σημεία που αντιμετώπισαν πρόβλημα, είναι η τουριστική περιοχή των Κολυμπίων, που είχαν πρόβλημα το Σάββατο και έκαναν αποκατάσταση αργά το βράδυ και νωρίς την Κυριακή. Συγκεκριμένα, κλήθηκε η Υπηρεσία να βρει λύση απ’ όλο το νησί και βοήθησαν απορριμματοφόρα από τις δ.ε. Αταβύρου και Πεταλουδών. Επίσης, χθες το πρωί, υπήρξε κάποια αρρυθμία αφού τα αυτοκίνητα και η χωρητικότητά τους δεν επαρκεί για να καλύψουν την απόφαση μέχρι το ΧΥΤΑ, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν 8 και 9 ώρες.

Γι’ αυτό, ξεκουράζουν το προσωπικό και βγάζουν άλλα πληρώματα ώστε να έχουν αποκατάσταση, τουλάχιστον μέχρι να δρομολογηθεί η κατάσταση, ενώ πρέπει να τηρούν και τους κανόνες ασφαλείας. Επειδή είναι δουλειά που γίνεται με μηχανολογικά μέσα και προς αποφυγή ατυχημάτων, προσπαθούν να ξεκουράζονται για ένα διάστημα ώστε να στελεχώσουν σωστά στα οχήματα τα 92 άτομα.

Χθες το πρωί, επίσης, υπήρξε καθυστέρηση στα Κολύμπια αλλά βγήκε απορριμματοφόρο στις 12:00 το μεσημέρι από άλλη δ.ε. για να κάνει πλήρη αποκατάσταση. Δηλαδή, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, δουλεύουν με αλληλοκάλυψη μέχρι να φιξαριστούν οι ποσότητες και να δρομολογήσουν απορριμματοφόρο κατάλληλης χωρητικότητας και μεγέθους.

Πάντως, διαβεβαίωσε ότι είναι θέμα ημερών αφού περιμένουν και άλλα απορριμματοφόρα που έχουν μισθώσει από τους ιδιώτες και δήλωσε ευχαριστημένος ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα στελέχη και το προσωπικό που, όπως είπε, υπερβάλλουν εαυτόν.

Για την ανακύκλωση
Όσο αφορά στην ανακύκλωση, τώρα κάνουν για το γυαλί και έχουν συμφωνήσει με την Εταιρία να γίνεται προοδευτικά, δηλαδή πρώτα χωροταξικά, να βλέπουν που βολεύει, να μην ενοχλεί τη συγκοινωνία και παράλληλα να είναι σε σημεία εύκολα προσβάσιμα. Μέχρι και σήμερα αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί 45 κώδωνες στην πόλη της Ρόδου καθώς και άλλοι 7 στο Φαληράκι, με επόμενη την Ιαλυσό. Αυτή τη στιγμή, έχουν στην αποθήκη συνολικά 80κώδωνες που θα τοποθετηθούν στις τουριστικές περιοχές.

Στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή τους και η διαβεβαίωση από την Εταιρία είναι ότι ο στόχος είναι να τοποθετηθούν 150 κώδωνες και πιστεύουν ότι θα καλύψουν το 90% του στόχου που έχουν θέσει για αυτή τη χρονιά.Από εκεί και πέρα, κάνουν συζητήσεις καθώς είναι ένα θέμα πως θα διαχειριστεί ο Δήμος το ΚΔΑΥ και ίσως μετά την ολοκλήρωσή του να προχωρήσουν σε διαγωνισμό.

Όσο αφορά στην ανταποδοτική ανακύκλωση, έχουν δραστηριοποιηθεί σε δέκα σχολεία και στόχος τους είναι να γίνεται η δράση αυτή σε όλα τα σχολεία. Ακόμη, τα δύο σπιτάκια στην πόλη στόχος τους είναι να γίνουν δέκα αλλά θα αλλάξει το σημείο που έχει τοποθετηθεί το ένα στην Παλιά Πόλη αφού δημιουργούνται θέματα και έτσι ενδέχεται να το μεταφέρουν στο Καλλιπάτειρα.

Το σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι θα γίνει προσπάθεια από το Δήμο, σε συνεργασία με το Υπουργείο τουρισμού και το ανταποδοτικό σύστημα, να γίνει μία εξόρμηση στις παραλίες με την Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, ώστε να δώσουν ένα μήνυμα στους επισκέπτες μας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυριαζής, έκανε γνωστό ότι προχώρησαν σε δύο διαγωνισμούς. Για τον ένα ήδη υπάρχει ανάδοχος και είναι ο εργολάβος που θα μπει να καθαρίσει τα μεγάλα πάρκα μέσα στις επόμενες ημέρες. Επίσης, το επόμενο δεκαήμερο, θα βγει και ο δεύτερος διαγωνισμός που έχει να κάνει με τη βελτίωση της εικόνας της πόλης σε πέντε κεντρικά σημεία.

Επίσης, η Διεύθυνση Πρασίνου, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο, ήδη έχει προβεί σε μελέτες και σχεδιασμό για να μπορέσουν να εντάξουν όσο περισσότερα πράσινα σημεία της πόλης στο νέο ΕΣΠΑ, μόλις ανοίξει.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ

Ο καιρός έβαλε φρένο στην περιοδεία Κασσελάκη

Ευρωεκλογές: Η Δόμνα Μιχαηλίδου υπεύθυνη στην περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τον συντονισμό δράσεων της Ν.Δ.

Ξεκινούν οι συναντήσεις σχολής γονέων της Κινητής Μονάδα Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ στον Αρχάγγελο

Το COSMOTE HISTORY προβάλλει τα Πράσινα & Έξυπνα Νησιά του Ν. Αιγαίου