Δώδεκα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η εταιρεία “Πανάκεια”

Δώδεκα χρόνια λειτουργίας  συμπλήρωσε η εταιρεία “Πανάκεια”

Δώδεκα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η εταιρεία “Πανάκεια”

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2470 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαιτέρως σημαντική και αξιόλογη η δραστηριότητά της

Ήταν πριν από 12 χρόνια όταν ο Δρ. Αναστάσιος Πλατής ίδρυσε στη Ρόδο την «Πανάκεια», μία Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών ψυχικής υγείας παιδιών και ενηλίκων.
Άγνωστοι όροι τότε αυτοί στην περιοχή μας, όπου ψυχικά ασθενείς άτομα έβρισκαν «καταφύγιο» στα διάφορα θεραπευτήρια (στη Δωδεκάνησο ήταν αυτό της Λέρου) και δέχονταν εκεί ιατρική φροντίδα. Η εταιρεία συστάθηκε μετά από πρόταση που έκανε ο τότε Υπουργός Υγείας και ψυχίατρος κ. Στεφανής στον Δρ. Πλατή, ο οποίος και ξεκίνησε με μία έρευνα που αφορούσε τον αριθμό των ασθενών με ψυχικές ασθένειες στα νησιά μας και οι οποίοι ήταν αρκετοί.

Η «Πανάκεια» ξεκίνησε με μόλις μία δομή την λειτουργία της, όμως χάρη στη θέληση, την εργατικότητα, το μεράκι των ανθρώπων που τη στελεχώνουν, τις πολλαπλασίασε και παράλληλα δημιούργησε και πολλές άλλες δράσεις, αποτελώντας πρότυπο φορέα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας όχι μόνο για το νησί μας αλλά και για ολόκληρο το νομό Δωδεκανήσου!

Έφερε δηλαδή την μεταρρύθμιση στα θέματα ψυχικής υγείας στο Νότιο Αιγαίο, μέσα από μελέτες, έρευνες και στη συνέχεια προγράμματα και δομές που συνεχίζουν να λειτουργούν με επιτυχία έως και σήμερα!

Τέσσερις δομές λειτουργεί η «Πανάκεια» σήμερα, έναν Ξενώνα Στεγαστικού Τύπου για 15 χρόνια ψυχικά πάσχοντες, ένα Προστατευμένο Διαμέρισμα διαβίωσης έξι ψυχικά πασχόντων, ένα Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης 30 Ψυχικά ασθενών και ένα Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης ασθενών με άνοια. Παράλληλα έχει ετοιμάσει και θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα το Γραφείο Συμβουλευτικής και Νομικής στήριξης για τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και πολλά προγράμματα κοινωνικής δράσης. Σε αυτό έργο, αναφέρθηκαν μιλώντας στη «Ροδιακή» ο Ψυχίατρος – Πρόεδρος της «Πανάκεια» Δρ. Αναστάσιος Πλατής, η Ψυχολόγος κ. Ντίνα Σιάγκα, η Κοινωνική Λειτουργός Νεφέλη Κορονέλου και η Δικηγόρος κ. Αναστασία Χριστοφοράκη.

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ «Μελίτη»
Η πρώτη δομή που δημιουργήθηκε από την «Πανάκεια» αφορούσε την φιλοξενία των κοινωνικών ασθενών.
Έτσι ξεκίνησε την λειτουργία του ο Ξενώνας «Μελίτη» στον Αρχάγγελο της Ρόδου μία κλειστή στεγαστική δομή μέσης υποστήριξης που εξυπηρετεί άμεσα χρόνια πάσχοντες φιλοξενώντας τους. Ο ξενώνας άνοιξε τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2005, υποδεχόμενος 12 ασθενείς από το Δρομοκαίτειο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 35 χρόνια ψυχικά ασθενείς εκ των οποίων κάποιοι κατάφεραν να επιτύχουν την πλήρη επανένταξη και κάποιοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε άλλου πλαισίου κλειστή δομή (π.χ. οικοτροφείο).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δρ. Πλατής «μετά τον ξενώνα υπήρξαν περιπτώσεις τουλάχιστον έξι ασθενών οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε προστατευόμενο διαμέρισμα και πλέον σήμερα έχουν μία φυσιολογική ζωή και εργάζονται κανονικά». Άλλωστε όπως τονίστηκε «σε πολλές περιπτώσεις διατηρείται επαφή με όσους έχουν επανέλθει στον κοινωνικό ιστό, κάτι που ζητείται από τους ίδιους ως δικλείδα ασφαλείας και ως επιβεβαίωση για το ότι βαδίζουν σωστά, μακριά από το προστατευμένο πλαίσιο του Ξενώνα».

Ο Ξενώνας “Μελίτης”Ο Ξενώνας “Μελίτης”

Βασικοί στόχοι του Ξενώνα είναι:
• Λειτουργική αυτονόμηση ενοίκων
• Ενδυνάμωση ατομικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων
• Κινητοποίηση των ενοίκων και εμπλουτισμός των ενδιαφερόντων τους.
• Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, κοινωνικών επαφών και αποκατάσταση οικογενειακών σχέσεων
• Επαγγελματική αποκατάσταση, όπου αυτό είναι εφικτό
• Εξασφάλιση αξιοπρεπούς και μη νοσηρού περιβάλλοντος διαβίωσης
• Εργοθεραπευτική απασχόληση
• Ανάπτυξη συναισθήματος ασφάλειας και χωρίς ενδοιασμούς έκφραση των συναισθημάτων τους
• Ενεργός συμμετοχή των ιδίων των ενοίκων σε αποφάσεις με στόχο να αποκτήσουν υπευθυνότητες και αίσθηση ελέγχου της ζωής τους

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω απαιτείται διαρκής προσπάθεια και επιμονή με βασικό γνώμονα τις δυνατότητες, τις απαιτήσεις και τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε ενοίκου.
Βασικός πυλώνας για να στηθεί και να σταθεί το οικοδόμημα αυτό είναι το προσωπικό το οποίο έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους ασθενείς και καλείται να καλύψει ιατρικές, ψυχολογικές και νοσηλευτικές ανάγκες και ταυτόχρονα να εξελίξει τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ «ΚΟΡΩΝΙΣ»
Το Κέντρο Ημέρας «Κορωνίς» δημιουργήθηκε το 2007 (δηλαδή δύο χρόνια μετά τον Ξενώνα) με αφορμή έρευνα που είχε γίνει από τον κ. Πλατή σύμφωνα με την οποία, παιδιά με ψυχικές ασθένειες που ολοκλήρωναν την θεραπεία τους στο νοσοκομείο της Ρόδου ή στο Θεραπευτήριο της Λέρου και έπαιρναν εξιτήριο, μετά από λίγο καιρό επέστρεφαν καθώς δεν είχαν καμία παρακολούθηση.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» η υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας, Ψυχολόγος κα. Ντίνα Σιάγκα τόνισε ότι «το πρόγραμμα το παρακολουθούν 27-30 άτομα, οι οποίοι έρχονται οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση από το πρωί έως το μεσημέρι. Σκοπός του Κέντρου είναι να ελεγχθούν οι υποτροπές, καθώς όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν πολλά άτομα στη Ρόδο τα οποία ακριβώς επειδή δεν είχαν υποστηριχτικό περιβάλλον, έμεναν κλεισμένα σπίτι τους, χωρίς να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να παρακολουθούνται από κανένα.

Εμείς καταφέραμε να βγάλουμε τα άτομα αυτά από το σπίτι, όπως επίσης και αυτά που δεν εργάζονταν και δεν είχαν κάποια απασχόληση.
Έτσι δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ψυχοθεραπευτικές ομάδες, ομάδες ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων με απώτερο στόχο την επαγγελματική και ψυχοκοινωνική τους επανένταξη. Την επιστροφή τους δηλαδή στην κοινωνία ως λειτουργικά άτομα που μπορούν να εξυπηρετηθούν, μπορούν να εργαστούν όπως όλοι μας.

Οι διαταραχές που έχουν μπορεί να ξεκινούν από μία απλή αγχώδη διαταραχή, νεύρωση δηλαδή που υπάρχει σε πολύ υψηλό ποσοστό μέχρι και ψύχωση, σχιζοφρένεια. Και αρκετά συχνά συναισθηματικές διαταραχές, τύπου κατάθλιψης, όπου επίσης η συχνότητα είναι πολύ αυξημένη».

Όπως πρόσθεσε η κα. Σιάγκα το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας έχουν εξυπηρετηθεί περίπου 100 άτομα, ενώ παράλληλα έχουν γίνει και αρκετές δράσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος (ομιλίες κ.α.) με σκοπό την άρση του στίγματος που ακολουθεί την ψυχική ασθένεια.
«Είναι πάρα πολύ άσχημο όταν βγαίνουν στην κοινωνία αυτά τα άτομα, να τα κυνηγάει πάντα η ταυτότητα του ψυχικά ασθενή που δεν θα τον εμπιστευθούν, που θα έχουν κάποιες συγκεκριμένες απόψεις που είναι παράλογες για εκείνον και θα τον οδηγήσουν σταδιακά πάλι στην απομόνωση!

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο – συνέχισε η κα. Σιάγκα- το Κέντρο Ημέρας μαζί με τις άλλες δομές της «Πανάκεια» πραγματοποιεί πολλές δράσεις στην κοινότητα, όπως για παράδειγμα σε λίγο καιρό θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ταινιών Ψυχικής Υγείας, όπως και το παιδικό Φεστιβάλ με κύριο στόχο να ενημερώσουμε ότι ένας στους 4 πάσχει από ψυχική ασθένεια, δίπλα μας υπάρχει ψυχική ασθένεια, χρειάζεται κάτι να κάνουμε για να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία και για να μην περιθωριοποιούμε αυτά τα άτομα»!
Εξίσου σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχεται από το Κέντρο κατά την επανένταξη των ασθενών, σε ότι αφορά πρακτικά θέματα, όπως εύρεση εργασίας, διαδικασίες για την παροχή επιδομάτων, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό κ.α.

Με αυτά τα ζητήματα ασχολείται κυρίως η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας κα. Νεφέλη Κορονέλου η οποία μιλώντας στη «Ροδιακή» τόνισε μεταξύ άλλων πως οι αρμοδιότητες της έχουν να κάνουν «με οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένας άνθρωπος από τη στιγμή που θα έρθει σε εμάς αλλά και η διασύνδεση με την οικογένεια, η οποία είναι πολύ σημαντική στο κομμάτι της επανένταξης, μέχρι και τη στιγμή που θα έρθει η ώρα να φύγει και να είναι μόνος του στη κοινωνία. Η γραφειοκρατία είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι αρκετά δύσκολο για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ζήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απομονωμένος και εκτός όλων αυτών των συστημάτων, ακόμη και να βγάλει ένα βιβλιάριο. Έτσι είμαστε εμείς εδώ για να κάνουμε αυτή τη δουλειά η οποία βοηθάει σε μεγάλο βαθμό και την οικογένεια, τα μέλη της οποίας έχουν τις δικές τους φροντίδες».

Ερωτηθείς η κα. Κορονέλου για το πόσο εύκολη είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων την περίοδο που διανύουμε και με δεδομένη την κρίση, επεσήμανε πως «πράγματι είναι κάτι που δεν είναι εύκολο καθώς υπάρχει πρόβλημα ευρέσεως εργασίας για ανθρώπους ακόμη και με πτυχία». Ωστόσο διευκρίνισε ότι η κοινωνία του Αρχαγγέλου και με παρέμβαση του κ. Πλατή έχουν γίνει αποδεκτοί οι άνθρωποι αυτοί, αρκετοί εκ των οποίων έχουν επιστρέψει κανονικά στις δουλειές και την καθημερινότητα τους και ξεκαθάρισε ότι, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει κοινωνική επανένταξη.

Τα άτομα που φιλοξενούνται στο Κέντρο απολαμβάνουν ψυχοθεραπευτικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως χορό, τραγούδι, περιπάτους και εκδρομές αλλά και:
• Εκπαίδευση (ατομική και ομαδική) σε κοινωνικές δεξιότητες, προετοιμασία για αυτόνομη διαβίωση,
• εκπαίδευση στην κυκλοφοριακή αγωγή
• Εκπαίδευση σε μαγειρική
• Εκπαίδευση σε θέματα καθημερινότητας και διατήρησης ενός υγιούς μοντέλου ζωής
• Προσανατολισμός στον τόπο, χρόνο και συζήτηση θεμάτων επικαιρότητας.
• Νοητική ενδυνάμωση (ατομική και ομαδική και μέσω χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών)
• Ατομική διδασκαλία (γραφής και ανάγνωσης)

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ «ΑΡΣΙΝΟΗ»
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ασθενών με Άνοια «Αρσινόη» δημιουργήθηκε το 2008 με σκοπό να προσεγγίζει θέματα του νου γενικότερα και της λειτουργίας της μνήμης ειδικότερα.

Από τότε μέχρι σήμερα το κέντρο Αρσινόη έχει καταφέρει να εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στους φορείς υγείας - πρόνοιας όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ως μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και να πρωταγωνιστήσει σε πλήθος δραστηριοτήτων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μνήμη και την άνοια.

Προάγγελος όλων αυτών υπήρξε το Συμβουλευτικό Κέντρο για ανοϊκούς ασθενείς και τις οικογένειές τους που λειτουργούσε από το 2006 σε εθελοντική βάση και παρείχε υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και υποστήριξης. Καθώς όμως μια εθελοντική πρωτοβουλία δεν αρκεί για τη συστηματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πολυσύνθετου προβλήματος των ανοιών, η εταιρεία Πανάκεια προχώρησε στη σύσταση του Ιατρείου Μνήμης το Σεπτέμβριο του 2008, με τη στελέχωση ψυχιάτρου, νευρολόγου και ψυχολόγου. Στη συνέχεια το 2009 ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των ασθενών που παρακολουθούνταν στο Ιατρείο Μνήμης και με την προσθήκη κοινωνικών λειτουργών και λογοθεραπευτή στη διεπιστημονική ομάδα, δημιουργήθηκε το Κέντρο ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης παρέχοντας υπηρεσίες νοητικής ενδυνάμωσης, ομαδικής ή ατομικής θεραπείας (εργοθεραπεία, θεραπεία δι’ αναμνήσεων, κινησιοθεραπεία). Τέλος, ανταποκρινόμενοι και πάλι στις ανάγκες των ανοϊκών ασθενών του Κέντρου θεραπείας και απασχόλησης που προχωρούσαν στα τελικά στάδια της νόσου δημιουργήθηκε το 2012 με την προσθήκη ψυχολόγου και νοσηλευτή το πρόγραμμα Φροντίδα στο σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς, που απευθύνεται σε ανοϊκούς ασθενείς που δε μπορούν να μετακινηθούν, λόγω της βαρύτητας της νόσου, λόγω κινητικών προβλημάτων ή λόγω μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο της Ρόδου.

Μιλώντας ποσοτικά αξίζει να σημειωθεί η συνεχόμενη ετήσια αύξηση της «οικογένειας» του Αρσινόη που αριθμεί σήμερα περισσότερους από 650 εξεταζόμενους που προσήλθαν για νευροψυχολογική αξιολόγηση, άνω των 145 άτομα που συμμετείχαν σε ομαδικά προγράμματα, περισσότερα από 24 άτομα που συμμετείχαν σε ατομικά προγράμματα και 30 άτομα που έλαβαν κατ’ οίκον φροντίδα.

Πρόγραμμα «Μνήμη: Ενημερώνομαι, Προλαμβάνω, Φροντίζω»
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόληψης και βελτίωσης της μνημονικής λειτουργίας.

Σε αυτό περιλαμβάνονται ενημερωτικές ομιλίες καθώς και δωρεάν έλεγχος της μνήμης μέσα από σύντομες δοκιμασίες νευροψυχολογικής αξιολόγησης, σε άτομα άνω των 60 ετών, για την ανίχνευση τυχόν διαταραχών. Στην περίπτωση αυτή γίνεται παραπομπή για περαιτέρω αξιολόγηση του ατόμου στο Ιατρείο Μνήμης.
Ένα σημαντικό εγχείρημα της διεπιστημονικής ομάδας του κέντρου Αρσινόη ήταν ακόμη η καταγραφή των ανοϊκών συνδρόμων στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε άτομα άνω των 60 ετών. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε για τα νησιά Ρόδος, Σύμη, Κάσος, Κάρπαθος, Κως, Καστελόριζο, Χάλκη, Τήλος, Κάλυμνος, Νίσυρος και Λέρος.

Το συνολικό δείγμα αποτέλεσαν 561 άτομα από 60 έως 95 ετών, εκ των οποίων 42 άτομα έπασχαν ήδη από νόσο Alzheimer και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον περίπου το 1/3 του δείγματος έπασχε από συναισθηματική διαταραχή (κατάθλιψη).

Τα αποτελέσματα της καταγραφής κατέδειξαν όμως και ένα σημαντικό αριθμός ανοϊκών ασθενών ακόμη και στα χωριά της Ρόδου, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα τακτικής παρακολούθησης από επαγγελματίες υγείας και παράλληλα δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον διαφάνηκε ότι πολλοί ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο άνοιας λάμβαναν κατ’ οίκον φροντίδα από τους συγγενείς τους, οι οποίοι επωμίζονται όλο το βάρος της φροντίδας λόγω απουσίας δομών για τη νοσηλεία ανοϊκών ασθενών στις περιοχές αυτές.

Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τη νόσο Alzheimer. Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου;»
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας για τη νόσο Αlzheimer και τις συνέπειες αυτής τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στην οικογένειά του, καθώς και η αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών των οποίων οι παππούδες ή οι γιαγιάδες νοσούν. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι και καθοδηγούν τα παιδιά σε δραστηριότητες με τον παππού ή τη γιαγιά που νοσεί.

Η παρέμβαση στα σχολεία πραγματοποιείται με τη χρήση του εγχειριδίου «Μαθαίνω για τη νόσο Αλτσχάϊμερ», της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της συγγραφέως κας Όλγας Λυμπεροπούλου, γνωστική νευροψυχολόγος και Γενική Γραμματέας της Εταιρείας και το ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών.

Από το Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα το ειδικευμένο προσωπικό του Αρσινόη έχει επισκεφθεί 5 παιδικούς σταθμούς- νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία των νήσων Τήλου, Χάλκης, Καστελόριζου και Αστυπάλαιας, όλα τα δημοτικά σχολεία εντός πόλεως Ρόδου και συνεχίζει μέχρι σήμερα για να ολοκληρώσει όλα τα δημοτικά σχολεία εκτός πόλεως Ρόδου.

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ
Γραφείο Συμβουλευτικής και Νομικής στήριξης για τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό η «Πανάκεια».
Αφορμή για την δημιουργία αυτής της δομής αποτέλεσαν τα δεκάδες περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων, οικονομικών, εργασιακών κ.α. των ψυχικά ασθενών που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισαν τα μέλη της «Πανάκεια».

Έτσι με την βοήθεια της δικηγόρου κ. Αναστασίας Χριστοφοράκη ιδρύθηκε το συγκεκριμένο γραφείο, το οποίο – όπως η ίδια είπε μιλώντας στη «Ροδιακή»- σκοπός του είναι να παρέμβει συμβουλευτικά αλλά και ουσιαστικά όπου υπάρχει ανάγκη.

«Δυστυχώς τα περισσότερα άτομα δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και πώς να τα προασπίσουν, και σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν γνώσεις πάνω σε αυτό ούτε και οι συμπαραστάτες – φροντιστές τους. Έτσι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου που γίνονται παραβιάσεις, όπως για παράδειγμα στον εκούσιο εγκλεισμό, στο ιατρικό απόρρητο, τα δικαιώματα στην εργασία και στα επιδόματα και πολλά άλλα» είπε η κ. Χριστοφοράκη.

Η ίδια διευκρίνισε πως «έργο μας είναι να συμβάλλουμε στην πληροφόρηση, στην έρευνα, στην ενδυνάμωση, στην αλληλοβοήθεια, στις συμβουλευτικές παρεμβάσεις, στην υπεράσπιση, στην καταγγελία και παράλληλα να επιτύχουμε την ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και του γενικού πληθυσμού του τόπου μας, φιλοδοξώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων αποκλεισμένων από το Δίκαιο και την εκπροσώπηση.

Οι πολίτες θα λαμβάνουν δωρεάν τις υπηρεσίες του Γραφείου μας κατόπιν προγραμματισμένης συνάντησης ή τηλεφωνικής συνομιλίας, χωρίς την οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των επιμέρους στοιχείων των εξυπηρετούμενων πολιτών λειτουργώντας στο πλαίσιο του απορρήτου και της δεοντολογίας. Γιατί η εμπέδωση και η ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών θα πρέπει να αποτελεί μέλημα του συνόλου της κοινωνίας μας» κατέληξε η κα. Χριστοφοράκη.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: στο Κέντρο Ημέρας «Κορωνίς»: 22410-39530/22410-78315 Στεφάνου Καζούλη 18 στη πόλη της Ρόδου και στο Ξενώνα «Μελίτη»: 22440-23900 Σταδίου 171, στον Αρχάγγελο.


Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία