Η Τήλος γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί

Η Τήλος γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί

Η Τήλος γίνεται το πρώτο «πράσινο» νησί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 597 ΦΟΡΕΣ

Το επονομαζόμενο και «Green Island Project» μπαίνει μπροστά

Της Εύης Τσαλώλη
από την Αγορά

Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία των «πράσινων» νησιών στην Ελλάδα. Το επονομαζόμενο και «Green Island Project» μπαίνει μπροστά με αφετηρία την ακριτική Τήλο, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα νησιά.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον πρώτο στη χώρα μας υβριδικό σταθμό με τη χρήση συσσωρευτών.

Ένα σχέδιο που εντάσσεται στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό έργο «TILOS», στο οποίο συμμετέχουν 15 εταιρείες από 7 ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από το Εργαστήρι Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά.

Έως σήμερα, η Τήλος λάμβανε ηλεκτρική ενέργεια μέσω υποβρύχιου καλωδίου διασύνδεσης με την Κω, χρησιμοποιώντας για την παραγωγή ενέργειας πετρέλαιο, που είναι και ρυπογόνο για το περιβάλλον.

Με το καινοτόμο έργο που υλοποιείται και το οποίο αναμένεται να είναι καθ’ όλα έτοιμο και σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάιο του 2017, η Τήλος όχι μόνον θα είναι ενεργειακά αυτόνομη, καλύπτοντας πάνω από το 80% των αναγκών της με ενέργεια παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά «αντιστρέφονται» και οι ρόλοι με την Κω.

Συγκεκριμένα, θα τροφοδοτεί το γειτονικό νησί με ισχύ 400 KW καθημερινά για πέντε ώρες, εξάγοντας ενέργεια και ενισχύοντας το σύστημα της Κω. Βέβαια, για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση ενός έκτακτου γεγονότος (π.χ., βλάβη στον υβριδικό σταθμό κ.ά.), θα παραμείνει και η διασύνδεση με το υποβρύχιο καλώδιο.

Ο υβριδικός σταθμός θεωρείται ένα πρωτοποριακό έργο και θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια 800 KW και από φωτοβολταϊκά πάνελ 200 KW. Δηλαδή, θα αξιοποιεί και τον άνεμο και τον ήλιο για παραγωγή ενέργειας. Ταυτόχρονα, για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τεχνολογία των συσσωρευτών, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα «έξυπνο δίκτυο μετρητών», δηλαδή ειδικοί μετρητές που θα τοποθετούνται στα νοικοκυριά και στους χώρους εργασίας και οι οποίοι θα προειδοποιούν όταν τα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Φυσικά, η τοπική κοινωνία της Τήλου έχει αγκαλιάσει με ενθουσιασμό το εν λόγω ενεργειακό έργο, που έχει στρέψει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων με τους 780 κατοίκους.

Το «Green Island Project», αν και όχι με τη μορφή που λαμβάνει σήμερα στην Τήλο, είναι ένα σχέδιο που για πρώτη φορά είχε βρεθεί στο επίκεντρο το 2011, όταν η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στόχευε να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.

Αυτό προέβλεπε τη δημιουργία των πρώτων «πράσινων» νησιών και ορεινών χωριών στην Ελλάδα, που θα έχουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση και μηδενικές εκπομπές αερίων (κάλυψη 100% των αναγκών σε ηλεκτρισμό από ΑΠΕ, ηλεκτροκίνηση, «πράσινα» κτίρια κλπ.).

Από τότε, προφορικό ενδιαφέρον να ενταχθούν στη λίστα των «πράσινων» νησιών και περιοχών είχαν εκδηλώσει πολλά νησιά, όπως οι Παξοί, η Λέρος, η Σύμη, οι Λειψοί, το Αγαθονήσι, αλλά και χωριά από τις Περιφέρειες Ηπερίου, Θεσσαλίας, Κρήτης και Πελοποννήσου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιες από τις περιοχές αυτές θα είναι οι επόμενες που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τήλου και αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές μελέτες και διαβουλεύσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Έξυπνη Κύθνος»

Να αποτελέσει η Κύθνος υπόδειγμα ολοκληρωμένης και έξυπνης διαχείρισης σημαντικών υποδομών που αφορούν στους τομείς διαχείρισης της ενέργειας, του νερού, των απορριμμάτων, του τουρισμού κ.ά. είναι ο στόχος της δημοτικής αρχής του νησιού.

Μάλιστα, το κυκλαδίτικο νησί βρέθηκε πριν από περίπου έναν μήνα στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφθηκε την Κύθνο.

Σε αυτή μετείχε και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος βρέθηκε και πάλι στην Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη, με τα θέματα ενέργειας υψηλά στην ατζέντα του.

Τα μέλη της ΕΟΚΕ συνέλεξαν τις πρακτικές για την καλύτερη διαχείριση των υποδομών για «καθαρή ενέργεια και περιβάλλον», αλλά και για υψηλή ποιότητα ζωής, λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά πιλοτικά καινοτόμα έργα στην παραγωγή και τη διαχείριση πράσινης ενέργειας (πρώτος αιολικός σταθμός και μικροδίκτυο), αλλά και την προσπάθεια του δήμου του νησιού να προωθήσει έργα καινοτομίας στη διαχείριση των τοπικών υποδομών, δημιουργώντας την «Έξυπνη Κύθνο».

Ενδεικτικά τέτοια έργα είναι το «έξυπνο» ηλεκτρικό σύστημα, η «έξυπνη» διαχείριση νερού (μερική κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων αφαλάτωσης από την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ) κ.ά.

Όπως τονίζει στην «Αγορά» ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης: «Στόχος μας είναι το νησί μας να αναδειχθεί σε νησί-πρότυπο ως προς την καλύτερη διαχείριση των υποδομών ενέργειας, αφαλάτωσης κλπ. και μακάρι να καταφέρουμε να είμαστε και ενεργειακά αυτάρκεις μελλοντικά. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)