«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την αξιοποίηση του Αφάντου Ρόδου

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την αξιοποίηση του Αφάντου Ρόδου

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για την αξιοποίηση του Αφάντου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 802 ΦΟΡΕΣ

Τουριστικές επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ

Την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας πήρε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την περιοχή Αφάντου Ρόδου, ύστερα από πολυετείς διαδικασίες που συνδέονται και με επενδυτικά σχέδια ύψους 300 εκατ. ευρώ για την τουριστική αξιοποίησή της.

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει ηπιότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με γνώμονα και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού (αρχαιολογικών χώρων) περιβάλλοντος, επιτρέποντας, πάντως, την αξιοποίηση (και επέκταση) γηπέδου γκολφ, τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικών εγκαταστάσεων (μαρίνας) κ.λπ.

Με το «πράσινο φως» του ΣτΕ, που έκρινε νόμιμο το ΕΣΧΑΔΑ, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις -πιθανότατα έως το φθινόπωρο- με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, που έχουν πάντως θέσει ως προϋπόθεση τη διενέργεια διαφόρων κινήσεων προκειμένου να μπορούν να «απεγκλωβιστούν» η πρόοδος των εργασιών και τα «νομικά αγκάθια» που προέκυψαν μετά τον χαρακτηρισμό του προς αξιοποίηση ακινήτου ως αρχαιολογικού χώρου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να προχωρά η υλοποίηση της επένδυσης ύστερα από γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής, για να διαπιστώνεται αν υπάρχουν πράγματι αρχαία και σε ποιο σημείο, ώστε να εντοπίζεται πού ή πώς επιτρέπεται η πρόοδος των οικοδομικών εργασιών.

Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος θεωρείται κομβική για την πρόοδο της επένδυσης και ήδη το νέο ΕΣΧΑΔΑ μαζί με το πρακτικό επεξεργασίας 160/16 του ΣτΕ στάλθηκε στα συναρμόδια υπουργεία και στο ΤΑΙΠΕΔ για τα περαιτέρω.

Η πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε από το ΤΑΙΠΕΔ προ 4ετίας και μολονότι ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για αξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου, δεν υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις, καθώς προέκυψαν ζητήματα σχετικά με το ΕΣΧΑΔΑ και τους αρχαιολογικούς χώρους, με συνέπεια να αναβληθεί πολλές φορές η λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα.

Περιορισμοί και όροι
Ο χαρακτηρισμός ευρύτερης ζώνης ως αρχαιολογικού χώρου πριν από λίγους μήνες ήρθε ως συνέχεια της από δεκαετίας επισήμανσης της ΚΒ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ότι σε ένα λοφώδες τμήμα της ζώνης (που συνολικά έχει εμβαδόν 903 στρέμματα) αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, «μέρος νεκρόπολης ελληνιστικών χρόνων», και ότι για την ακριβή θέση τους και την αποκάλυψη τυχόν νέων πρέπει να προγραμματιστούν δοκιμαστικές τομές και ενδεχομένως ανασκαφική έρευνα, ώστε να κριθεί η δυνατότητα υλοποίησης των σχεδιαζόμενων επεμβάσεων.

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμη τη διάταξη του ΕΣΧΑΔΑ που προβλέπει ότι εργασίες στα όρια δύο ζωνών με αρχαιολογικά χαρακτηριστικά επιτρέπονται υπό τους όρους και περιορισμούς που θέτουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη χωροθέτηση του επενδυτικού σχεδίου.

Εγκαταστάσεις γκολφ
Αξιολογώντας το ΕΣΧΑΔΑ, που αφορά συνολικά έκταση 1.600 στρεμμάτων (χωρισμένη σε δύο τμήματα, το «Βόρειο Αφάντου ή γκολφ», 1.360 στρεμμάτων, και το «Νότιο Αφάντου»), το ΣτΕ (πρόεδρος Αθ. Ράντος, εισηγητής Δ. Βασιλειάδης) τονίζει ότι αποσκοπεί στην ήπια τουριστική ανάπτυξη προς την κατεύθυνση κυρίως να διατηρηθεί η ανάπτυξη καθ' όλο το έτος (λόγω των εγκαταστάσεων γκολφ), ενώ συγχρόνως διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος (πολιτιστικού και φυσικού), τα δικαιώματα των πολιτών προς απόλαυσή του, με διατήρηση και των αισθητικών χαρακτηριστικών του.

Στην ευρύτερη ζώνη υπάρχουν εγκαταστάσεις γκολφ από το 1973, εμβαδού 450 στρεμμάτων, που επιτρέπεται να εκσυγχρονιστούν και επεκταθούν, διώροφο ξενοδοχείο 1.500 τ.μ., εγκαταλελειμμένες πισίνες κ.λπ.

Στο νότιο άκρο της παραλίας υπάρχουν τουριστικές μονάδες 4 και 5 αστέρων και παρατηρείται συγκέντρωση τουριστικών καταλυμάτων, ενώ σε σχετικές μελέτες γίνεται λόγος για «φέρουσα ικανότητα» (αντοχή) της παραλίας για 20.000-30.000 λουομένους, για δημιουργία ελικοδρομίου, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ.
Σε άλλα σημεία του ΕΣΧΑΔΑ δημιουργούνται ζώνες προστασίας δασικών εκτάσεων (τουλάχιστον 65 στρέμματα), αλλά και υγρότοπου 11 στρεμμάτων.

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμη την πρόβλεψη «μεικτής χρήσης» (τουρισμός-αναψυχή και τουριστικό-παραθεριστικό χωριό), τη δημιουργία μαρίνας μικρής δυναμικότητας για την εξυπηρέτηση των ξενοδοχειακών μονάδων, καταλήγοντας ότι ικανοποιείται έτσι και ο νομοθετικός σκοπός της αποδοτικότερης εκμετάλλευσης του δημοσίου ακινήτου.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες