Κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης της συνοικίας των Αγίων Αναργύρων

Για τον κίνδυνο να αποκλειστεί η γειτονιά των Αγίων Αναργύρων και το συγκρότημα του Βενετοκλείου από το κέντρο της πόλης, προειδοποιεί η σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, δασκάλα, κα Κατερίνα Κουμεντή, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της δ.κ. για νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προωθούνται, και παράλληλα θίγει το θέμα της υποβάθμισης της συγκεκριμένης περιοχής.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, το Συμβούλιο της δ.κ., κατά την τελευταία συνεδρίασή του, γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, να μονοδρομηθεί δοκιμαστικά τμήμα της οδού Αγίων Αναργύρων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η περιοχή από το κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, αναλύει τις δυσκολίες που θα επιφέρει η υλοποίηση μίας τέτοιας απόφασης στην καθημερινότητα των περιοίκων ενώ, παράλληλα, αναδεικνύει και το θέμα της υποβάθμισης του πεζόδρομου, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, δεν υφίσταται στην πράξη, αλλά και στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

 

 

Σημειώνεται ότι, ανάλογη επιστολή-διαμαρτυρία έχει αποστείλει και στον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο.

Αναλυτικά, η επιστολή της κας Κουμεντή, έχει ως εξής:

«Το ΔΣ της δημοτικής κοινότητας Ρόδου γνωμοδότησε θετικά -με βάση την πλειοψηφία- να αποκλειστεί ως προς την άνοδο δοκιμαστικά (!!!) η Αγίων Αναργύρων από την κεντρική οδό Δημοκρατίας, έτσι ώστε η πρώτη να αποσυμφορηθεί, απορρίπτοντας το αίτημα για διάνοιξη του… «πεζόδρομου».

Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου, ύστερα από 6 ολόκληρους μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης του εγγράφου μου και προφανώς μετά τη σχετική επιστολή-διαμαρτυρία μου στο Δήμαρχο Ρόδου, ήρθε προς συζήτηση απάντηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

Στο έγγραφο αυτό, που αφορά μόνο τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,  δεν αναφέρεται καμία τεχνική περιγραφή από επιτόπια αυτοψία, απορρίπτεται χωρίς αιτιολογία η διάνοιξη του χαρακτηριζόμενου πεζόδρομου και προτείνεται η μονοδρόμηση του τμήματος της Αγίων Αναργύρων από το σημείο της Ρωμανού Μελωδού προς την οδό Κομνηνών με την αυτή κατεύθυνση, αποκόπτοντας έτσι πλήρως το κέντρο της πόλης από την περιοχή.

 

 

Έχοντας μια τέτοια πρόχειρη αντιμετώπιση του θέματος, αφενός επεσήμανα ότι ο  χαρακτηριζόμενος «πεζόδρομος» έχει καταντήσει πάρκινγκ αυτοκινήτων της διπλανής καφετέριας και όχι μόνο, σημείο συνάντησης περιθωριακών που αφήνουν τα .. ίχνη τους, αποθήκη για παλιοπράγματα, χώρος μόλυνσης γεμάτος με ακαθαρσίες , ένας πεζόδρομος με σπασίματα στις πλάκες αφού μπορούν να περνάνε μηχανάκια μέσα από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής του οποίου επίσης οι πόρτες είναι διαλυμένες και τον οποίο χρησιμοποιούν ήδη ως κάθοδο.

Αφετέρου επεσήμανα ότι μία τέτοια κυκλοφοριακή ρύθμιση αποκόπτει την είσοδο από το κεντρικό δρόμο της Δημοκρατίας. Όλοι – δηλαδή κάτοικοι της Αγίων Αναργύρων, γονείς και εκπαιδευτικοί του Βενετοκλείου, φίλαθλοι του Κολοσσού θα είναι υποχρεωμένοι αντί να μπαίνουν κανονικά στην οδό, να ακολουθούν την παρακαμπτήριο από Κομνηνών σε Αγίας Λαύρας σε Ρωμανού Μελωδού και επιτέλους (μετά τόσο γύρο στα στενά) να καταλήγουν στην Αγίων Αναργύρων. Οι πλέον αδικημένοι θα είναι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, και αξ/κοι που εξυπηρετούνται ή υπηρετούν στο ΚΕΔΑ οι οποίοι για μόλις 10 μέτρα δρόμο, θα πρέπει να κάνουν αυτό τον γύρο, αν θα θέλουν να είναι νόμιμοι. Επεσήμανα επίσης, ότι σε αυτά τα στενά δρομάκια που θα υποχρεώσουν όλους να περνούν, θα δυσκολεύουν (ή/και θα αδυνατούν) να περάσουν μεγάλα φορτηγά των κατοίκων, λεωφορεία της αεροπορίας κτλ. Και θα μεταφέρουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα μέσα σ αυτές τις γειτονιές στις οποίες υπάρχουν πολλά παρκαρισμένα αμάξια των μόνιμων κατοίκων (δεδομένου ότι είναι μονόδρομοι).

 

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίσης η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας –και μετά από τις δικές μου ενστάσεις – τόνισε ότι η πρόταση είναι μια από αυτές που μπορούν να δοθούν και πιθανόν όχι η καλύτερη, αφού θα έπρεπε να γίνει συνολικότερη μελέτη για την περιοχή του Αγίου Φραγκίσκου. Εύλογα θα αναρωτηθεί βέβαια κάποιος γιατί 6 μήνες από την κατάθεση του εγγράφου δεν έγινε η μελέτη…;;

Παρόλα αυτά….  ο Πρόεδρος κ. Μίλτος Παγκάς και το ΔΣ θεώρησαν καλό να …. δοκιμάσουν τις αντοχές των κατοίκων και όλων των υπολοίπων, όχι λύνοντας το πρόβλημα αλλά εντείνοντας το κι άλλο, καθιστώντας τους πειραματόζωα, εφαρμόζοντάς το λέει δοκιμαστικά, μέχρι να έρθει η μελέτη… Θα είναι αυτοί που καθημερινά δε θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα σπίτια τους, όταν λόγω των δουλειών τους και των υποχρεώσεων τους θα κάνουν δυο και τρία δρομολόγια μέσα από παρακαμπτήρια στενά;

Θα είναι αυτοί που δε θα μπορούν να φέρουν φορτηγό ή γερανό στο σπίτι τους; Θα είναι αυτοί που δεν θα μπορούν να πάνε εύκολα στην υπηρεσία τους, όπως οι στρατιωτικοί του ΚΕΔΑ; Θα είναι αυτοί που θα αντιμετωπίζουν καθημερινά το χειμώνα την κυκλοφοριακή συμφόρηση και μέσα στην Αγίων Αναργύρων επί της Ρωμανού Μελωδού αλλά στον κόμβο επί της Δημοκρατίας δεδομένης της αυξημένης έτι περαιτέρω επί της Κομνημών;

 

 

Κι όλο αυτό για να διατηρηθεί ένας χαρακτηριζόμενος πεζόδρομος – αθλιότητα. Ο πλήρης και απόλυτος εμπαιγμός των πολιτών. Καμία ενσυναίσθηση των προβλημάτων που βιώνουμε καθημερινά. Δρόμος κατεστραμμένος, ένας πεζόδρομος-βρομιά για περιθωριακούς, μια ανύπαρκτη μελέτη των Υπηρεσιών και μια γνωμοδότηση από το ΔΣ σε επίπεδο μικροπολιτικής …γιατί πάντα μετρά το γεγονός ότι η πρόταση έγινε από την αντιπολίτευση… Θα τιμωρηθούν τελικά οι πολίτες;;;

Ελπίζω η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να απορρίψει μια τέτοια παράλογη πρόταση δοκιμαστικής ρύθμισης. Θα είμαι εκεί για να υποστηρίξω τη λογική και το δίκιο!».